Om utbildningen
Upptäck möjligheterna med våra kompletterande utbildningar!
Har du drömmar om att ta nästa steg i din karriär eller att vidareutbilda dig inom högskola, yrkeshögskola eller universitet? Kanske känner du då att du saknar vissa gymnasiekunskaper?
OROA DIG INTE, våra kurser är utformade för att fylla i de kunskapsluckor du kanske har!
Oavsett om du vill stärka dina kunskaper inom företagande, matematik, språk, naturvetenskap eller samhällsvetenskap så har vi något för dig. Tillsammans kan vi bygga en stark grund för din framtid.
Anmäl dig idag och ta första steget mot en ljusare framtid!
Löpande start - när du vill, var du vill
Alla kurser/kurspaket på Vuxengymnasium på distans tillämpar löpande start hela året. Vi har varken klasser, terminer eller läsår vilket innebär att du kan påbörja din utbildning när du själv känner att du har den möjligheten. Du kan själv också välja om du vill studera din kurs på heltid eller deltid.
Tänk bara på att betalning och bokning, val av kursbevis eller betyg samt inlämning av nödvändiga dokument (vid betygssatsning) måste vara fullföljda innan starten kan genomföras.
Du behöver dock tillgång till en dator och en fungerande internetuppkoppling.
Studera mot KURSBEVIS eller BETYG
Som privatperson kan du läsa våra kurser mot Kursbevis (inte betyg) men om du syftar mot Betyg gäller speciella regler.
Gymnasiepoäng
50p
Centralt innehåll
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Politiska ideologier och deras koppling till samhällsbyggande och välfärdsteorier.
- Samhällsekonomi, till exempel ekonomiska strukturer och flöden i Sverige och internationellt. Försörjning, tillväxt och företagande, resursanvändning och resursfördelning utifrån olika förutsättningar.
- Massmediers och informationsteknikens roll i samhället. Deras möjligheter att påverka människor och samhällsutvecklingen samt de möjligheter de ger människor att påverka.
- Samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder i samband med undersökningar av samhällsfrågor och samhällsförhållanden. Exempel på metoder för att samla in information är intervju, enkät och observation. Exempel på metoder för att bearbeta information är statistiska metoder, samhällsvetenskaplig textanalys, argumentationsanalys och källkritik.
- Presentation i olika former och med olika tekniker med betoning på det skriftliga och muntliga, till exempel debatter, debattartiklar och rapporter.
Övrigt
Kursen startar när betalningen av kursavgiften är registrerad hos oss. OBSERVERA att det kan ta upp till två veckor innan vi ser att betalningen är gjord. Från kursstart har du fyra månader på dig att avsluta kursen.
Se FAQ för svar på de vanligaste frågorna.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Om du avser att gå för betyg måste du ha godkänt betyg i Samhällskunskap 1a1 eller motsvarande kunskaper.
Siktar du på kursbevis utan betyg bör du ändå ha samma förkunskaper.
Examen & Intyg
Studera mot KURSBEVIS
Som privatperson kan du läsa kursen/kurserna mot kursbevis och få en bedömning.
Om du har behov av betyg kan du sedan själv boka en särskild prövning(betygsprov) på KomVux i en kommun. Folkuniversitetet kan tyvärr inte erbjuda privatpersoner betyg efter avslutad kurs då vår betygsrätt enbart gäller ”juridisk person” (se nedan).
Studera för BETYG
Om du önskar att gå för betyg på Vuxengymnasium på distans måste en ”juridisk person” (företag, dock inte enskild firma) boka utbildningen som ett uppdrag för oss. Utbildningen måste bokas som betygsatsning innan den påbörjas och viss dokumentation måste också lämnas in i förväg.
Efter avslutad kurs utfärdas betyg med samma formella värde som inom gymnasieskolor eller KomVux.
Kostnader
Kursen kostar 2'290 Kr.
Kostnad för kurslitteraturen beror på om du köper nytt eller begagnat, lånar av bekant eller biblioteket.
Om du går för betyg tillkommer även avgift för slutprov och betygsproduktionen.