Om utbildningen
El- och automationsingenjör på distans via Luleå Yrkeshögskola!
Utbildningen genomförs i samarbete med olika branschföretag som skräddarsytt utbildningen efter sina behov.
Som El- och automationsingenjör arbetar du inom det privata näringslivet eller inom offentlig förvaltning som t ex ingenjör eller tekniker. Du kommer att kunna projektera och konstruera elektriska installationer för bostäder, lokaler och industri. Din arbetsplats kan vara hos konsulter, processindustri, energiproducenter och entreprenörer.
Yrkeshögskolan Luleå kommun har tidigare slutfört flera utbildningsomgångar av utbildningen. Av de som hittills tagit examen har de flesta arbete i de yrken som utbildningen är inriktad mot.
Kommande kursstarter
Varför välja Yrkeshögskolan i Luleå?
Behov på
arbetsmarknaden
Distansutbildning med
tillfällen på plats
Bra kontakter med
näringsliv
Så ansöker du
Det finns olika sätt att vara behörig till utbildningen. Förutom grundläggande behörighet krävs också särskild behörighet i matematik och ellära, praktisk ellära eller fysik. Följande kurser eller kurskombinationer ger särskild behörighet:
Utöver den grundläggande behörigheten behöver du också ha godkända betyg i kurserna matematik 3a/b/c eller motsvarande men även godkända betyg i ellära, praktisk ellära eller fysik. Om du har frågor om din behörighet kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. Det går också bra att kontakta oss på Luleå kommuns yrkeshögskola för mer information.
Om du saknar någon kurs för att vara behörig, ta kontakt med din lokala Vuxenutbildning för att komplettera dina meriter
Urval
Om det är fler sökande än vad vi har platser för kommer vi att göra ett urval baserat på dina gymnasiebetyg. Ansök på utbildningens webbsida.
Kursinnehåll
Ingenjörsmatematik 40p
Kursen ska ge studerande förutsättningar till att klara El-utbildningens matematikbaserade kurser samt kraven för el-behörighet. Matematiken kan även höja förmågan hos individen att kunna räkna, modellera och analysera inom de i teknik förekommande tillämpningssituationer och även i vardagslivet.
Teoretisk elektroteknik 35p
Kursen ska ge kunskap om den fysikaliska bakgrunden till några av fenomenen inom elektrotekniken.
Elektronik 30p
Kursen ska ge kunskap i konstruktion och analys av digitala kretsar: halvledare, olika applikationer med halvledare som likriktare, transistorswitchar, förstärkare och operations-förstärkare.
Elinstallation i byggnader 40p
Kursen ska ge kunskaper i att utföra projektering av installationer för elkraft och belysning samt förståelse för vikten av att kontrollera en installation innan den tas i bruk.
Regler och standarder 12p
Kursen ska ge kunskaper om regler och standarder inom elinstallationsområdet med inriktning på lågspänningsanläggningar samt om de specifika krav som ställs på en auktoriserad elinstallatör.
Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar 40p
Kursen ska ge kunskaper om elproduktion, elöverföring och elanvändning i Sverige samt dimensionering av enklare nät för lågspänning samt kontaktledningsanläggningar för bandrift, som exempelvis spårvägs- och tunnelbanedrift.
LIA-Lärande i arbete 35p
Kursen är förlagd till en arbetsplats, heltid i 7 veckor. Syftet är att ge praktisk erfarenhet av teoretiska kunskaper i de inledande kurserna: Ingenjörsmatematik, Teoretisk elektroteknik, Elektroteknik, Elinstallationer i byggnader, Regler och standarder och Anläggningar för produktion.
Högspänningsanläggningar 16p
Kursen ska ge kunskaper om regler och standarder för elanläggningar med högspänningsanläggningar samt metoder för förlust-, kortslutnings- och jordslutningsberäkningar.
Elmaskiner – drivsystem 12p
Kursen ska ge kunskaper om uppbyggnad och funktion hos en- och trefastransformatorer och de vanligast förekommande roterande elmaskinerna, med tyngdpunkten på trefas asynkronmaskiner, samt deras användning.
Digitala hjälpmedel 20p
Kursen ska ge kunskap som omfattar datorn som hårdvara och som arbetsverktyg för konstruktion och ritningsframställning.
Automation 35p
Kursen ska ge kunskap i modern mätteknik, reglerteknik samt automation och robotik.
LIA-Lärande i arbete 2 65p
Kursen är förlagd till en arbetsplats, heltid i 13 veckor och ska ge den studerande praktisk kunskap för att självständigt kunna verka i yrket. Syftet är att i strukturerad form ge de teoretiska delarna i utbildningen en praktisk tillämpning.
Examensarbete 20p
Den studerande genomför ett självständigt arbete antingen som ett uppdrag eller efter ett val i samråd med handledaren. Uppgiften ska vara konkret och ha en tydlig problemformulering samt vara arbetslivsinriktad och direkt knuten till utbildningens kursplaner.
Upplägg
Utbildningen omfattar 400 yh-poäng. En veckas heltidsstudier motsvarar 5 yh-poäng.
El- och automationsingenjör bedrivs på distans, heltid. Lärarledd tid: 8 timmar/vecka.
Obligatoriska laborationstillfällen i Luleå. Kostnader för resor och boende vid laborationer bekostar du själv.
Examen & Intyg
Examensbenämning: Yrkeshögskoleexamen El- och automationsingenjör
Examenskrav: Efter fullgjord utbildning kan den studerande efter begäran erhålla ett examensbevis. Med fullgjord utbildning avses minst betyget Godkänt i var och en av de kurser som ingår i utbildningen. Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran erhålla ett utbildningsbevis.
Kostnader
Utbildningen är berättigad till studiestöd från CSN.
Intresseanmälan
Välkommen till Yrkeshögskolan i Luleå!
Luleå tillhör en region i kraftig tillväxt. För att tillgodose de kommande etableringarna och annan efterfrågad kompetens kommer Vuxenutbildningen Luleå kommun att starta 5 Yh-utbildningar till hösten inom områden där det finns stora rekryteringsbehov. Luleå kommuns yrkeshögskola är en del...
Läs mer om Yrkeshögskolan i Luleå och visa alla utbildningar.