Hur fungerar brandmannayrket?
Förutom att släcka bränder rycker brandmän också ut på exempelvis trafikolyckor eller andra olycksfall som översvämningar och sjöolyckor. När det kommer till bränder så arbetar du som brandman i lag där alla har olika ansvarsområden som ni växlar mellan. Det innebär att det är viktigt att alla brandmän kan alla arbetsuppgifter. Uppgifterna kan till exempel vara att koppla och lägga ut slangar eller att köra och manövrera räddningsfordon och maskinstegar.
Arbetstiderna som brandman är varierande men du jobbar mestadels i skift. Många brandmän arbetar deltid och har en annan anställning vid sidan av. Det kallas för ”Räddningstjänstpersonal i beredskap”.
För att bli brandman krävs en examen i säkerhets- och räddningsarbete, vilken är en tvåårig eftergymnasial utbildning i skydd mot olyckor.
Att vara brandman handlar om mer än att släcka bränder
Den största delen av arbetstiden ägnas inte åt just utryckningar utan i ett förberedande syfte. Den utrustning som kan komma att användas vid ett eventuellt larm måste kontrolleras så att det går att säkerställa att den fungerar felfritt när det är dags. Att genomföra övningar och att hålla igång fysiskt är också viktigt. Eftersom yrket är fysisk krävande ingår konditions- och styrketräning i arbetet. Som brandman kommer din kondition och hälsa kontrolleras regelbundet genom fysiska tester och läkarundersökningar.
Vissa kommuner har avtal med räddningstjänsten för att nattetid rycka ut när äldre människor signalerar att de behöver hjälp via sitt trygghetslarm.
Utöver det föreläser räddningstjänsten ofta om brandskydd på skolor, daghem eller arbetsplatser.
En brandmans arbetsuppgifter:
- Förbereda sig för olika typer av räddningsinsatser
- Underhålla, kontrollera och reparera utrustning
- Informera om räddningstjänsten och brandskydd
Vem kan bli brandman?
Kraven på en brandman kan variera beroende på i vilken kommun du söker anställning. Grundkraven är dock att du ska vara fullt frisk, ha B-körkort och vara simkunnig. För att kunna ansöka till att bli brandman måste du också ha genomgått och klarat det så kallade rullbandstestet som är en typ av konditionstest.
Grundkraven för att bli deltidsbrandman skiljer sig lite åt än om du vill jobba som brandman på heltid. Kraven är exempelvis att du ska kunna inställa dig på brandstationen inom 5–6 minuter och att du har genomgått en grundutbildning på en brandstation. Utöver det gäller samma krav som för en heltidsbrandman, det vill säga att du har en god kondition, körkort för personbil och är simkunnig.
Var jobbar man efter en brandmansutbildning?
Oftast jobbar brandmän på kommunernas räddningstjänster men det finns också större företag som har egen brandförsvarsorganisation där du som brandman kan vara anställd. Efter en utbildning till brandman kan du också välja att gå vidare mot andra arbeten inom räddnings- och säkerhetsområdet, i kommunal, statlig eller privat sektor.
Låter det här som något för dig? Ta chansen och sök en utbildning till brandman redan idag!