Vad gör en byggledare?
East Sweden Business School
Vad gör en byggledare?
Caroline vet svaret på frågan, idag jobbar på Structor Östergötland som Projekt- och byggledare. Caroline har även lång erfarenhet från åren som fastighetsmäklare. Vi har intervjuat Caroline om utbildningen, vad en byggledare gör och tankarna kring valet av utbildning.
Hej Caroline! Berätta vem är du?
- Jag är en 32 årig hästtjej som bor med min sambo i en lägenhet i centrala Norrköping. För att beskriva mig själv så skulle jag säga att jag är en ambitiös person med ett leende på läpparna och glimten i ögat. När jag inte arbetar så hänger jag gärna i stallet eller umgås med vänner och familj.
Hur kommer det sig att du valde just utbildningen till byggledare?
- Jag hade sedan en tid tillbaka tänkt att jag behövde hitta på något nytt i livet, jag hade tappat gnistan för mäklarbranschen men visste inte riktigt vad jag skulle göra.
- En dag så såg jag att en vän till mig hade lagt upp ett inlägg på facebook om att hon skulle plugga efter sommaren och hade i inlägget lagt upp en länk till skolans facebook sida samt en bild som visade vilka typer av utbildningar de hade och där stod ”Byggledare”.
- Jag har under hela mitt liv haft "bygg" inom familjen och min sambo är snickare så när jag såg att de hade en byggledarutbildning så blev jag genast nyfiken och klickade mig in på ESBS hemsida och läste på om vad som ingick i utbildningen. Det var massor av intressanta kurser som ingick i utbildningen samt två praktikperioder vilket är ett fantastiskt sätt att lära på. Jag som är mer praktiskt lagd lär mig bäst av att testa saker och inte bara läsa i en bok och då är ju ett sådant här koncept perfekt. Jag minns att jag tänkte "våga chansa" och vips så var ansökan inskickad. Och jag har inte ångrat en sekund av det!
Hur skulle du beskriva en dag på jobbet?
- Som en påse Gott och Blandat! Man vet aldrig vad man får i handen vilket är en utmaning men det är det som gör jobbet så roligt! Våran roll kan variera mycket beroende på våra beställarens förväntningar/önskemål men majoriteten av vårat arbete består av att kunna samordna, leda och hantera människor. Vi hjälper till med alla förberedande arbeten för att kunna starta ett byggprojekt så som förstudier och projektering i början av projektet och byggledning under produktion ända fram tills vi har en färdig produkt och garantibesiktningar är genomförda 2 till 5 år efter byggnaden är på plats. Vi har ofta flera projekt som är i olika faser vilket gör dagarna väldigt varierande och ena dagen kan vara fullt av möten medan den andra inte har något. Man kan säga att vi fungerar som en spindel i nätet och hålla ihop team med projektörer och entreprenörer genom att bistå med byggtekniska lösningar men framförallt hantera och kommunicera med många olika typer av personer.
Berätta om utbildningen. Vad får ni lära er och hur är upplägget?
- Utbildning är väldigt riktad utefter hur det verkliga arbetslivet ser ut. Det finns en ledningsgrupp som består av företag från byggbranschen som är med och påverkar hur utbildningen ska se ut så den är relevant och ger oss studenter de bästa förutsättningarna.
- I utbildningen ingår kurser som bla. byggteknik, ledarskap, ekonomi och entreprenadjuridik där allt är fokuserat kring våra kommande liv inom byggranschen.
- Man arbetar mycket i grupper med sina klasskompisar vilket även det ger färdigheter gällande samarbete som är en viktig del i jobbet som byggledare.
- Under 2:a året på utbildningen så ingår även två praktikperioder där man har möjligheten att se och testa på vad man faktiskt kan göra efter utbildningen men även testa sina nya kunskaper man fått vid skolbänken.
Hur tänker du kring praktikperioderna under utbildningen?
- Detta är en fantastisk möjlighet på många sätt! Att det är två perioder gör det möjligt att testa på olika företag och även olika grenar i branschen tex konsultföretag, byggföretag eller myndighet. Det finns mycket att hitta på och ibland vet man ju kanske inte med säkerhet vart man vill vara eller göra förs man först provar.
- Genom att själv söka sin plats så har man möjligheten att utöka sitt kontaktnät under tiden som man får träna på att marknadsföra sig själv.
- När du söker praktikplats så träffar du även eventuellt en framtida arbetsgivare och vem vet, du kanske har samma tur som jag och får stannar båda perioderna på ett och samma ställe med en timanställning som senare ledde till en fast anställning efter examen.
Har du något tips till personer som just nu står inför valet att välja utbildning?
- Fokusera på att hitta en utbildning som du tycker låter spännande och rolig, det underlättar inlärningen och hjälper dig att behålla fokuset på målet som är att klara utbildningen. Det kommer alltid finnas kurser i en utbildning som du kommer uppleva lite svårare än andra och då är det lättare att hitta kämpaglöden om du känner ett intresse för din valda utbildning. Har du frågor om utbildningen så ring skolan och prata med dem där, jag hade själv frågor när jag valde Byggledar-utbildningen och då var det jätteskönt att ha någon att prata med som har insyn i utbildningen utformning.
Läs mer om Byggledare