Studera utomlands - Fristående kurser
-
Universitets- & högskoleutbildning
-
Flera starter (2)
-
Klassrum
EF Språk Utomlands – engelska i Miami Beach, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
EF Språk Utomlands – engelska i San Fransisco, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
EF Språk Utomlands – engelska i Seattle, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
EF Språk Utomlands – engelska i Boston, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
EF Språk Utomlands – engelska i Los Angeles, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
EF Språk Utomlands – engelska i New York, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
EF Språk Utomlands– engelska i Santa Barbara, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
EF Språk Utomlands – engelska i San Diego, USA
-
Språkutbildning
-
Klassrum
Språkkurs - Engelska i San Diego
-
Språkutbildning
-
Klassrum
Språkkurs - Engelska i Boston
-
Språkutbildning
-
Klassrum
Studera utomlands - Fristående termin - Business
-
Fristående kurs/termin utomlands
-
Flera starter (2)
-
Klassrum
Studera utomlands - Fristående termin - Ingenjör
-
Fristående kurs/termin utomlands
-
Flera starter (2)
-
Klassrum
Studera utomlands - Fristående kurser
-
Fristående kurs/termin utomlands
-
Flera starter (4)
-
Klassrum
Studera utomlands - Fristående termin - Marknadsföring
-
Fristående kurs/termin utomlands
-
Flera starter (2)
-
Klassrum
Certifikatutbildning - Business
-
Yrkesutbildningar utomlands
-
Flera starter (4)
-
9 månader
-
Klassrum
Psykologi
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
4 år
-
Klassrum
Certifikatutbildning - Business Management
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Flera starter (2)
-
1 år
-
Klassrum
Certifikatutbildning - Film & TV-produktion
-
Yrkesutbildningar utomlands
-
Flera starter (4)
-
1 år
-
Klassrum
Associate’s degree - Marknadskommunikation
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Flera starter (3)
-
2 år
-
Klassrum
Allt du behöver veta för att studera i USA
Du som lockas av tanken på en studietid i USA har mycket att välja på! San Diego, NYC, Los Angeles, San Francisco, Miami och Chicago är några av de städer som varje år besöks av mängder av internationella studenter. Hit kan du som vill studera i USA åka på en kortare språkresa eller läsa en hel utbildning på ett college eller universitet. För en internationell student krävs en del administration, det är därför viktigt att du påbörjar din ansökningsprocess i god tid. Du behöver bland annat visum från amerikanska ambassaden och antagning från ett amerikanskt lärosäte. För dig som backar inför tanken på det pappersarbete som krävs finns mängder av utlandsförmedlingar som gärna hjälper dig – från idé till verklighet!
Hur ser det amerikanska utbildningssystemet ut?
I USA finns tre olika sorters lärosäten: Community Colleges, State Universities och Private Universities:
- Community College (även kallat Junior College) erbjuder tvååriga utbildningsprogram. Community Colleges har ofta ett nära samarbete med lokala företag och kan vara en snabb väg ut i yrkeslivet. Efter examen är du också behörig att läsa ett relevant program på ett lokalt State University.
- State Universities (även kallat Public Universities) drivs av den amerikanska staten. De är ofta väldigt stora och har fler studenter än Private Universities då avgiften är lägre på State Universities. Här kan du läsa både treåriga, fyraåriga och femåriga program.
- Private Universites påminner om State Uniersities men är bretydligt mindre och har en högre terminsavgift. Skolorna finansieras av studenternas avgifter tillsammans med forskningsprojekt, gåvor och donationer.
Studera på tre olika nivåer
Du som vill studera i USA kan välja mellan olika studienivåer. Du kan åka dit som utbytesstudent, undergraduate eller postgraduate. Om du åker som utbytesstudent studerar du enstaka kurser på skolan under en eller två terminer. Tänk på att alla universitet i USA inte tar emot utbytesstudenter, så dubbelkolla med den skola du är intresserad av innan du ansöker.
Som undergraduate-student läser du en hel utbildning under tre till fyra år som leder fram till en så kallad bachelorexamen. En bachelorutbildning förbereder dig för studier på postgraduate-nivå, eller så kallad master. Det tar normalt två år att få en masterexamen och under denna tid specialiserar du dig inom ett specifikt område.
Jag vill studera i USA – Hur ansöker jag?
Till skillnad från Sverige så ansöker du inte till ett program, utan till en skola. Först när du är antagen till en skola kan du plocka ihop ditt eget kurspaket. På det sättet kan du skräddarsy din egen utbildning. I USA finns ingen central antagningsportal utan du skickar dina ansökningshandlingar direkt till den skola du är intresserad av. Tänk på att olika skolor kan ha olika krav på vilka handlingar din ansökan ska innehålla, så dubbelkolla först med skolan vad de vill att du skickar in.
Generellt sett ska din ansökan innehåller:
- Skolans ansökningshandlingar
- Information om tidigare utbildning och betyg
- Resultat i språk- och kunskapstester (IELTS eller TOEFL)
- Rekommendationsbrev från rektor, utbildningsledare eller annan person som kan bedöma din potential som student
- En s.k. College Essay (en uppsats skriven särskilt för din ansökan till skolan)
- Bevis på att du klarar att finansiera dina studier
Läs mer om språktester, college essays och hur du finansierar dina studier i USA här.
Vad kostar det att studera i USA?
Du som studerar i USA är själv ansvarig för att betala dina studier. Vad din utbildning kostar varierar och beror på vilken skola du vill läsa på samt vilken nivå du vill studera på. Utöver terminsavgifterna till skolan behöver du också pengar till s.k. living expenses, alltså boende, mat, transport m.m. The College Board i USA uppskattar den årliga kostnaden för en student under läsåret 2017/2018 såhär:
- Tvåårigt Community college:$17 580
- Fyraårigt State college/university:$25 290 (för studenter från den aktuella staten)
- Fyraårigt State college/university:$40 940 (för studenter från en annan stat)
- Fyraårigt Private non-profit college/university:$50 900
Hur kan jag finansiera mina studier i USA?
När du ansöker till en skola i USA krävs det oftast att du kan bevisa att du klarar finansieringen. Bland det första du bör göra är därför att kontakta CSN för att få en bedömning om dina tänkta studier är studiemedelsberättigade. CSN kan i vissa fall även erbjuda dig som vill studera i USA ett lån för att täcka en del av dina avgifter. Du som inte nödvändigtvis vill läsa ett helt program på ett universitet i USA kan åka som utbytesstudent via ett svenskt universitet. Du som idag läser på ett svenskt universitet kan prata med studie- och yrkesvägledaren där för att se vad din skola erbjuder för möjligheter.
Hur hittar jag ett boende i USA?
Om du väljer att studera i USA har du tre alternativ för boende: On Campus, Off Campus och i värdfamilj. Väljer du att bo On Campus bor du i en studentkorridor eller studentlägenhet på skolans område. Detta alternativ kan ibland kosta lite mer men det ger dig stora möjligheter att lära känna massor av andra studenter väldigt snabbt. Detta är därför ett bra alternativ under ditt första år som student i USA., eftersom du snabbt kommer in i språket och det amerikanska studentlivet, vilket är av vikt för att du ska trivas under din studietid i USA. Väljer du att bo On Campus har du också möjlighet att inkludera måltider i kostnaden om du så önskar.
Om du vill bo Off Campus kommer du undan något billigare. Skolans internationella kontor kan hjälpa dig med information om privata lägenheter och hur du hittar dem. Att bo i en värdfamilj erbjuds enbart av ett fåtal universitet. Det är ofta dyrare än att hyra privat, men det ger dig en bra möjlighet att snabbt integreras i det amerikanska samhället.