Som ung kan det vara svårt att hitta ett jobb. Kanske har du svårt att veta vad du vill jobba med eller så är det svårt att hitta ett arbete inom området du är intresserad av. För att motverka framtida arbetslöshet uppmuntrar Arbetsförmedlingen alla unga att satsa på studier.
Omid Rahmanian är jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen. Han tipsar om att:
1) Fixa gymnasiet
Dina möjligheter till eftergymnasiala studier behöver inte vara körda bara för att du inte gått klart gymnasiet. Du kan komplettera dina gymnasiestudier på komvux. Känns det övermäktigt? Då finns även folkhögskolor som har utbildningar som ger gymnasiekompetens. Kulturen på en folkhögskola är ofta en annan än på gymnasiet eller komvux. Kanske kan ett miljöombyte motivera dig till att avsluta dina gymnasiestudier.
– Av de som är långtidsarbetslösa är det få som har avslutade gymnasiestudier, så att komplettera dina gymnasiestudier eller plugga vidare är ett bra första steg.
Jag vill hitta en folkhögskola
2) Hitta ett framtidsyrke du är intresserad av
Framtidsyrken är Arbetsförmedlingens benämning på yrken där efterfrågan på arbetskraft kommer att vara stor de kommande fem åren och framåt. Titta extra på vilka yrken som är framtidsyrken när du väljer utbildning, då maximerar du dina jobbchanser i framtiden.
– Om du är ung och känner att du inte hittat rätt jobb eller utbildning ännu vill jag skicka med dig detta: du har ett helt liv framför dig och om du har hamnat fel nu kan du absolut kosta på dig en nystart! Det är vanligt att byta yrke flera gånger under sitt yrkesliv.
20 framtidsyrken enligt Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos:
10 jobb med högskoleutbildning och goda jobbchanser
10 jobb inom övriga utbildningsnivåer och goda jobbchanser
1. Medicinska sekreterare och vårdadministratörer
3. Byggnads- och ventilationsplåtslagare
5. Målare
6. Installations- och serviceelektriker
7. Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
8. Förare av jordbruks- och skogsmaskiner
9. Slaktare och styckare
3) Sök flera utbildningar
Om du vill ha ett jobb snabbt tipsar Omid om att läsa på en Yrkeshögskola. Samtidigt lyfter han att många väljer bort högskolestudier för att de tror att de inte har vad som krävs för att bli antagen. Omid uppmanar därför till att söka flera utbildningar.
– Släng in en ansökan till något intressant och om du blir antagen, så har du säkert vad som krävs. Långt, långt fler har det, än de som söker.
Källa: Arbetsförmedlingen