Sök utbildning 👉

5 bäst betalda jobben – utbildningarna du ska välja

Drömmer du som många andra om ett jobb med hög inkomst? Vi har samlat de fem bäst betalda jobben i Sverige just nu och vilken utbildning du behöver för att nå dit.

I Sverige ligger medellönen på 36 100 kronor före skatt. Det anses vara en bra lön men faktum är att den medellönen ändå ligger relativt långt ifrån de höga medellönerna som toppar listorna över de bäst betalda jobben. 

Att arbeta inom finansvärlden vare sig det är på bank, inom försäkring eller med redovisning visar sig vara ett av de områden där det lönar sig att arbeta om det är stora stålar du är ute efter. För dig som länge funderat på att bli läkare – ja även det kan löna sig på flera sätt då en specialistläkares inkomst hamnar som nummer fem på listan. Spana in hela listan här och klicka på länkarna för att hitta en utbildning som passar dig!

1. Chef inom bank, finans och försäkring 144 700 kronor
Chefer inom bank, finans eller försäkringar har den högsta medellönen i Sverige. Ordet bankchef är egentligen bara en titel på en person som har en högre position på en bank. Det finns ingen utbildning där du utbildar dig till just bankchef eller som säkerställer att du får en högt uppsatt position. Är du intresserad av att arbeta inom bank, finans eller försäkringar är vårt tips att du satsar på att läsa ekonomi och management

2. General-, landstings- och kommundirektör 95 500 kronor
Som nummer två på listan över bäst betalda jobb kommer general-, landstings- och kommundirektör. Här arbetar du inom politikens värld med förslag och verkställande av beslut. Det finns inte någon utbildning som ger dig jobb som direktör inom politiken men många nuvarande direktörer är i grunden politiker eller statsvetare. Om du har gått en managementutbildning eller läst kurser inom arbetsrätt och konflikthantering kan det vara till din fördel om du vill arbeta som direktör inom politiken.

3. Mäklare inom finans 91 100 kronor
På tredje plats hittar vi mäklare inom finans. Som mäklare inom finans arbetar du med att köpa och sälja aktier, valuta och andra värdepapper åt andra och du fungerar även som rådgivare åt dina kunder. Traditionellt sett har mäklare inom finansvärlden en civilekonomexamen alternativt en civilingenjörsexamen med inriktning industriell ekonomi i grunden.  

4. Ekonomi- och finanschef 79 300 kronor
Ekonomi- eller finanschef (även kallad CFO) kommer in på listan med den fjärde högsta medellönen i Sverige. Utbildningsbakgrunden kan variera men många som arbetar som ekonom- eller finanschef har någon form av ekonomiutbildning, vanligtvis en akademisk examen inom ekonomi eller företagsekonomi i ryggen. Alternativa vägar är att läsa en utbildning på yrkeshögskola. Det är också vanligt att du först arbetar några år som ekonom eller inom exempelvis redovisning

5. Specialistläkare 79 200 kronor
På nästan samma medellön som ekonomi- och finanschefer hittar vi specialistläkare. För att bli läkare behöver du först studera läkarprogrammet vid ett universitet. När du avslutat din utbildning och fått din läkarlegitimation kan du påbörja en specialtjänstgöring inom en av de 63 specialiteterna som finns. Lönen för dig som specialistläkare kan påverkas av vilken specialitet du valt. 


Det är alltid viktigt att komma ihåg att rätt utbildning är det första och mest grundläggande steget för att du ska nå dit du vill. Utöver utbildning spelar dock rätt erfarenhet, kontakter och ett nätverk en stor roll och du kan komma att behöva arbeta hårt för att nå ditt mål – men hårt arbete lönar sig nästan alltid. Lycka till!

Källa: Statistiska centralbyrån

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser