Sök utbildning 👉

Största för- och nackdelarna med att studera på distans

Funderar du på att studera på distans? Här har vi listat de största för- och nackdelarna med distansstudier!

Kvinnlig student i vardagsrum

Fyra av tio har ändrat sin inställning till distansstudier på grund av coronapandemin – majoriteten är mer benägna att studera på distans än tidigare. Det visar vår senaste undersökning där vi frågade nuvarande och blivande studenter om deras tankar kring valet av eftergymnasial utbildning.

Att studera på distans innebär att du går en utbildning som är helt eller delvis webbaserad, oftast behöver du inte mer än en dator med internetuppkoppling för att slutföra din utbildning. Idag finns ett stort utbud av utbildningar på distans, från enstaka kurser till hela kandidatprogram. En utbildning som genomförs helt online innebär många gånger utrymme för ett mer flexibelt upplägg, men det kräver också att du tar mycket eget ansvar.

Under perioden maj till augusti 2021 genomförde vi en undersökning bland 2 955 nuvarande och blivande studenter, där frågade vi bland annat vad de ansåg vara de största för- och nackdelarna med distansstudier. 

Fördelar med att studera på distans

Tycker du att det är skönt att kunna välja själv vilka tider du ska plugga, och inte behöva tänka på att ta dig till och från skolan? Då är du inte ensam. Vår undersökning visar att den största fördelen med distansstudier (enligt 53 procent) är möjligheten att själv strukturera sin studietid. Att kunna sköta dina studier hemifrån eller där det passar dig bäst gör att du kan få en mer flexibel vardag. Behöver du kombinera studierna med jobb eller familj kan distansstudier vara ett särskilt smidigt alternativ.

En annan fördel med att studera på distans (enligt 27 procent) är att du inte behöver flytta från din hemort. Det ger dig dessutom ett större utbildningsutbud att välja bland. 

De största fördelarna med distansstudier

1. Du kan strukturera studietiden själv och därmed kombinera studierna med t.ex. familj eller jobb
2. Du kan läsa en utbildning som inte finns på din hemort
3. Du har större möjlighet att studera i ett tempo som passar dig




Nackdelar med att studera på distans

Att träffa nya människor, spendera tid på campus och delta i studentaktiviteter är för många en stor och viktig del i livet som student. När du studerar på distans blir samvaron med andra studenter begränsad eftersom ni inte träffas fysiskt i klassrummet och spenderar tid tillsammans mellan föreläsningar och seminarier. Vår undersökning visar att 39 procent anser att det här är den största nackdelen med distansstudier.

På samma sätt som flexibiliteten kan vara en fördel innebär det samtidigt att det ställs större krav på dig som student att ta eget ansvar och strukturera din studietid. Ungefär en tredjedel upplever det här som en nackdel med distansstudier. Att befinna dig på skolan fysiskt kan göra att det känns mer naturligt att avsätta tid för dina studier. Om du studerar på distans behöver du själv hitta ett upplägg som fungerar för dig och som håller fokus och motivation uppe.

De största nackdelarna med distansstudier

1. Du går miste om samvaron med andra studenter
2. Du behöver vara duktig på att strukturera din tid
3. Du behöver ta mycket eget ansvar

Funderar du på att studera på distans med tycker att det känns kämpigt? Det finns tips och tricks som kan hjälpa dig! Läs vår artikel med tips om hur du pluggar bäst på distans.

Statistiken är tagen från Studentrapporten 2021. Studentrapporten är en årlig undersökning som görs av studentum.se där vi djupdyker i hur blivande och nuvarande studenter prioriterar och tänker kring sitt utbildningsval.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Site Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Site Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser