Fritidsledare och lärarassistenter är två viktiga resurser inom skolans värld. Båda yrkena gör det möjligt för dig att pedagogiskt arbeta med barn och unga. Yrkena är uppbyggda kring pedagogik och lärande där elevernas behov och utveckling står i centrum.
💡 Vad gör en fritidsledare?
Fritidsledare är ofta anställd av kommuner och arbetar på skolor och fritidsgårdar. Som fritidsledare kan du även arbeta på dagcenter med äldre människor eller hos olika föreningar.
Fritidsledare inom barn- och ungdomsverksamhet ska vara en vuxen förebild som stöttar barnen och undomarna i deras utveckling. Du bidrar till att skapa en aktiv och meningsfull fritid för deltagarna, bland annat genom att arrangera olika typer av aktiviteter. Det kan handla om bakning, dans, konst och sportaktiviteter. Rollen som fritidsledare är relationsbyggande och du hjälper till att skapa en trygg och positiv tillvaro och fritid för deltagarna.
Utbildningen till fritidsledare är två år på folkhögskola. Inriktningen på utbildningen kan skilja sig åt beroende på var du väljer att studera. Vissa kommuner erbjuder även vuxenutbildningar med inriktning fritidsledare.
Hitta en utbildning till fritidsledare här
💡 Vad gör en lärarassistent?
En lärarassistents arbete går ut på att underlätta undervisningsmiljön för läraren. Som namnet antyder är lärarassistentens jobb att assistera eller hjälpa läraren, det vill säga en lärarassistent ersätter inte en lärare. Som lärarassistent kan du få göra alltifrån mer administrativa uppgifter som att kopiera och förbereda undervisningsmaterial till att stötta elever med övningar under lektionstid.
För att arbeta som lärarassistent finns det flera utbildningar du kan läsa på folkhögskolor eller på distans. I vissa fall behöver du ingen utbildning om arbetsgivaren anser att du med din utbildningsbakgrund har tillräcklig kompetens. Ett gemensamt krav för de flesta skolor är gymnasiekompetens.
Här kan du hitta utbildningar till lärarassistent
🔎 Skillnader mellan en fritidsledare och lärarassistent
Även om både fritidsledare och lärarassistenter arbetar med barn och ungdomar med pedagogik och stöttning som gemensam nämnare finns det några skillnader.
- En skillnad är längden och kravet på utbildning. För att bli fritidsledare måste du läsa en tvåårig utbildning på folkhögskola.
- Fritidsledare kan även jobba på gruppboenden och inom föreningar och församlingar, det vill säga inte enbart på skolor.
- Fritidsledare aktiverar barn och ungdomar utifrån deras intressen.
- För att bli lärarassistent räcker det ofta med en ettårig utbildning på folkhögskola. I vissa fall behöver du som sagt inte läsa till någon utbildning alls om den utbildning du redan har ger dig tillräcklig kompetens.
- Lärarassistenter har en viktig roll för hur väl undervisningen fungerar i skolan.
- Lärarassistenter avlastar läraren kring det pedagogiska arbetet.
👩🎓 Lärare i fritidshem
Utöver fritidsledare kan du utbilda dig till lärare i fritidshem, tidigare kallat fritidspedagog. Sedan 2001 utbildas inte längre fritidspedagoger, utan de som går utbildningen får en lärarexamen/grundlärarexamen med inriktning fritidshem. Yrket går numera under benämningen lärare i fritidshem, men inkluderar alla fritidspedagoger som utbildat sig innan ändringen. Utbildningen till lärare i fritidshem är 3 år på universitet eller högskola och ger dig en grundlärarexamen på 180 hp. Som lärare i fritidshem har du god kunskap om barns kommunikation, fritid och kultur samtidigt som du undervisar i antingen musik, bild eller idrott i skolan. Du arbetar med barn i åldrarna 6-12 år. Här hittar du utbildningar till lärare i fritidshem.
Källor: arbetsförmedlingen.se, skolverket.se