Sök utbildning 👉

Möt din framtida högskola: Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad är känd för sina populära och verklighetsförankrade utbildningar. Skolan fokuserar på att rusta människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Läs mer om vad det innebär att studera på Högskolan i Halmstad här!

Rustar människor för framtiden

Högskolan i Halmstad är känd för sina populära och verklighetsförankrade utbildningar. Skolan fokuserar på att rusta människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Sedan starten 1983 har Högskolan i Halmstad präglats av nytänkande och gränsöverskridande. Studentum har pratat med Niclas Rosander som arbetar på skolan för att få reda på mer om deras arbete och hur de skiljer sig åt från andra universitet och högskolor!

Högskolans namn: Högskolan i Halmstad
Antal studenter: 10 600
Antal anställda: 615
Utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar: ca 50
Antal kurser: ca 130

Hej Niclas! Många som söker efter utbildningar tycker att det är en djungel och har svårt att hitta rätt – varför ska de välja en utbildning på Högskolan i Halmstad?  
"Först och främst är Högskolan i Halmstad är en innovativ Högskola och passar den som vill vara med och driva utvecklingen framåt. På Högskolan finns en nyfikenhet och framåtanda som gjort avtryck både i den akademiska världen och i arbetslivet i stort.

Högskolans utbildningar håller hög kvalitet och bygger på det senaste och mest aktuella inom området. På Högskolan i Halmstad finns det bland annat moderna labb och möjligheter till praktik som garanterar att undervisningen är verklighetsförankrad. Högskolans utbildningar har också flera gånger topprankats när det kommer till att samarbeta med arbetslivet.


Sist men inte minst så ger kortare avstånd ökade möjligheter. Som student på en lite mindre högskola blir man mer sedd. Klasserna är ofta inte stora och kontakten närmare mellan studenter, lärare och forskare. Dessutom har Halmstad ett geografiskt guldläge som gör det enkelt att ta sig till Högskolan med kollektivtrafik."

Vad kul att höra! Du är inne på att Högskolan har topprankats när det gäller samarbete med arbetslivet, kan du berätta mer om det?
"Ett av Högskolans kännetecken är viljan till att samarbeta. Vi tror att utbyte av kunskaper, idéer och erfarenheter är den bästa grogrunden för innovationer och nya affärsmöjligheter. Därför samarbetar vi med många olika aktörer, både privata, offentliga och ideella. Det tar sig bland annat uttryck i projekt, praktik, fadderverksamhet, gästföreläsningar samt examens- och uppsatsarbeten – allt för att gynna våra studenter. Högskolan i Halmstad har flera supermoderna och välutrustade labb som används av både studenter, lärare, forskare och av företag och organisationer som Högskolans samarbetar med – vilket ger upphov till många kontaktmöjligheter."

Varför du ska studera på Högskolan i Halmstad!

En innovativ Högskola som passar dig som vill vara med och driva utvecklingen framåt

- 88 % av Högskolans programstudenter säger sig ha ett arbete som helt eller delvis ligger i linje med den utbildning man gick.

- Högskolan i Halmstad är sedan 2018 ett Riksidrottsuniversitet, utsett av Riksidrottsförbundet. Det innebär bland annat möjlighet till anpassade studier och ökad flexibilitet vad gäller föreläsningar, studietakt och tentor.

- Högskolans Sjuksköterskeutbildning är sedan flera år topprankad i Vårdförbundets enkätundersökning där sjuksköterskestudenter själva får värdera sin verksamhetsförlagda utbildning. I undersökningen från 2018 hamnade Högskolan i Halmstad på andra plats.

- Lektor Sten Fåhrés minnesfond delas ut med syftet att uppmuntra kreativitet och entreprenörskap bland ingenjörsstudenter på Högskolan i Halmstad. Lektorns donation ger studenter på Högskolan i Halmstad en halv miljon årligen och över sju miljoner kronor har delats ut totalt sedan starten 2004.

Ni har ju många studenter som studerar hos er, hur skulle du beskriva den ”typiska Högskolan i Halmstad” studenten?
"Det finns många olika studenter på Högskolan i Halmstad och alla är givetvis hjärtligt välkomna. Med det sagt visar statistiken att ungefär ¾ av Högskolans studenter är 24 år eller yngre. Det läser ungefär lika många kvinnor som män på Högskolan. Många av våra studenter är intresserade av innovationer och av att starta egna företag via Högskolans studentinkubator High Five. Andra studenter är mer intresserade av friskvård och hälsorelaterade frågor i ett samhälleligt perspektiv. Gemensamt för alla Högskolans studenter är att de är engagerade i vad de gör och har en tydlig vilja att göra skillnad i morgondagens samhälle."

När vi ändå är inne på studenter, ni har många som studerar hos er och vi förstår att ni jobbar mycket för att de ska trivas. Kan du berätta mer om ert arbete kring studenter?
"Tillsammans med Halmstads kommun och Högskolan i Halmstad arbetar studentkåren för att göra Halmstad till den bästa studentstaden i Sverige. Allt för att man som student ska känna dig riktigt välkommen till Högskolan och Halmstad. Ett par veckor innan höstterminen börjar drar studentkårens nollning i gång. Den har rykte om sig att vara Sveriges bästa. Då får alla nya studenter en lektion i studentlivets alla aspekter. Efter nollningen har man bra koll på klassen, Halmstad, Högskolan, studentkåren och allt som man kan tänkas behöva veta inför sina studier. Som student har man så klart alltid tillgång till Högskolans stöd och servicefunktioner så som en HBTQ-diplomerad studenthälsovård, studieadministration och studie- och karriärvägledning, stöd för studenter med funktionsnedsättning, Supplemental Instruction (SI) på flera av Högskolans utbildningar och mycket mer."

På tal om Halmstad – berätta mer om staden! Vad har staden att erbjuda studenter när de inte pluggar?
"Halmstad är känd som sommarstad med milsvida stränder och ett aktivt uteliv. Men även under andra delar av året har Halmstad mycket att ge – oavsett vilka intressen man har. Halmstad är exempelvis en riktigt mysig stad med bra shopping och många uteserveringar med både liv och puls. Nöjesutbudet är stort med många barer, nattklubbar, pubar och kaféer. I Halmstad blommar också kulturen. Här finns aktiva kulturföreningar för olika intressen och stadens gallerier, museer och bibliotek gör sitt till för att det alltid ska vara något på gång. På stadens uteställen kan du ta del av livemusik, ståupp-kvällar, poetry slam och annat kul. Den som tycker om att röra på sig hittar enkelt en träningsform som passar, och här finns dessutom ett rikt föreningsliv om du känner för att träna tillsammans med likasinnade. Med över 20 mil cykelbanor runt om i hela kommunen hamnar Halmstad i topp bland Sveriges cykelstäder och det är faktiskt ett av de enklaste sätten att ta sig runt."

Niclas berättar att studenter på Högskolan i Halmstad har möjlighet att tillbringa en del av studietiden i ett annat land. Högskolan erbjuder många möjligheter för studenter som vill läsa en termin eller ha sin praktik utomlands. Högskolan i Halmstad har avtal med olika lärosäten i hela 50 länder världen över.

Bra att veta för dig som vill studera på Högskolan i Halmstad:

Teknisk bastermin/tekniskt basår är en möjlighet för alla som vill läsa till ingenjör, men som saknar rätt behörighet. Efter avslutad utbildning har studenten platsgaranti till valfri ingenjörsutbildning på Högskolan.

Högskolan stöttar studentföreningar för minoriteter. Högskolan stödjer exempelvis ADA som är en studentförening på Högskolan i Halmstad för kvinnliga ingenjörsstudenter.

Kompletterande pedagogisk utbildning är en utbildning som i sig innebär att Högskolan öppnar upp för de med tekniskt/naturvetenskaplig bakgrund att studera till lärare.

För den som saknar fullständig dokumentation från avslutade utländska studier finns det möjlighet att få sina studier validerade på Högskolan i Halmstad.

Skrivpunkten. Till Skrivpunkten kan du som är student på Högskolan vända dig för att få hjälp med det som rör texter och skrivande.

Det låter som att ni på Högskolan i Halmstad arbetar mycket med innovation, det är ju både spännande och viktigt idag!
"Ja det är det verkligen, Högskolan i Halmstad har innovation som huvudfokus och Innovationsvetenskap är också ett av Högskolans forskningsområden där man har forskningsrättigheter. De andra två profilområdena är Hälsa och livsstil samt Informationsteknologi. Högskolans forskning spelar en aktiv roll i samhället. Vi har hundratals forskare som arbetar över ämnesgränser för att tillsammans lösa utmanande problem och göra världen bättre. Centralt i allt Högskolan gör är ett nära samarbete med näringsliv, föreningsliv och offentlig sektor. Ett exempel är en av Högskolan i Halmstads två stora profilområden – Hälsoinnovation – där kunskap om bland annat teknik, hälsa, pedagogik och vård förenas på nya sätt. Här arbetar vi tillsammans med övriga samhället för att kombinera innovation och ny teknik med nya spännande lösningar inom vård- och hälsosektorn. Högskolans andra stora profilområde är Smarta städer och samhällen. Det handlar om hur vi bygger upp våra samhällen på ett långsiktigt och hållbart sätt – hur vi transporterar oss, använder energi, förbrukar resurser och tar hand om vårt avfall."

Har ni några kommande projekt som ni vill dela mer er av?
"Vårt arbete med att stärka alumnverksamheten i full gång med målet att vara helt utbyggd under 2019. Under hösten anordnades exempelvis en karriärkväll där alumner och befintliga studenter träffas som kallas ”Högskolan, och sen då?”. Fler aktiviteter planeras och det känns jättebra att vi äntligen är på gång att bygga upp en organisation för Högskolans alumnverksamhet."

Har ni några kända profiler som har studerat hos er?
"Det går bra för många av Högskolans alumner och inte sällan återfinns de på viktiga positioner i företag, organisationer eller egna företag. Gabriela Pichler som slog igenom med sin film ”Äta sova dö” vilken hon blev flerfaldigt belönad för på Guldbaggegalan 2013 har studerat hos oss. Henrik Larsson, bronshjälte från fotbolls-VM 1994 och Janne Andersson, Sveriges förbundskapten i fotboll (herrarna) har också studerat på Högskolan i Halmstad!"

Om universitet/högskolan var en känd person, vem skulle det vara och varför?
Leonardo Da Vinci, en uppfinnare och entreprenör med många strängar på sin lyra.


Om du skulle beskriva universitet/högskolan som en personlighet och välja 3 personlighetsdrag, vilka skulle du välja?
Kreativ, social och nyfiken


På vilket sätt är ni ett universitet/högskola som andas 2019?
Som det innovativa lärosätet Högskolan i Halmstad är försöker vi alltid att ligga i framkant och i samklang med samtiden. Frågor som social-, ekonomisk och miljömässig hållbarhet är ständigt aktuella på Högskolan i Halmstad.

7 snabba frågor

Om Högskolan i Halmstad var en film:
High school musical eller Döda poeters sällskap

Om ni skulle ha en nationalsång:
Stad i ljus eller Africa med Toto (fast i gruppen Weezers tolkning)

Om ni skulle vara tvungna att byta lokaler:
Royal Albert Hall eller Baracker i Västindien

Om ni bjöd på lunch till alla studenter varje torsdag:
Ärtsoppa och pannkakor eller Halloumiburgare

Om ni skulle välja en drömstudent:
Kronprinsessan Victoria eller Camilla Läckberg

Om ni skulle åka på en resa:
Tågluff eller till en Lyxresort

Om ni kunde bjuda in en valfri föreläsare, död eller levande, vem skulle det vara?
Ada Lovelace eller Leonardo Da Vinci

Nu har du fått läsa mer om hur det var kan vara att studera på Högskolan i Halmstad! Vill du veta vilka utbildningar du kan läsa på skolan? 

Till Högskolan i Halmstad


Annonser