Sök utbildning 👉

Möt ditt framtida universitet: Linköpings universitet

Högst andel studenter som fortsätter efter första året, över 120 program och 550 kurser och naturnära campus mitt i Östergötland. Det är vad som väntar för dig som är sugen på Linköpings universitet. 

Möt ditt framtida universitet - Linköpings Universitet

Ett ledande universitet med eftertraktade studenter

Universitetet med minst avhopp efter första året, det är vad du som väljer att plugga på Linköpings Universitet får. Här kan du välja bland 120 program och 550 kurser på naturnära campus i Östergötlands hjärta. Du som vill forska efter din utbildning kommer inte att bli besviken. Här samarbetar man med flera strategiska partners för att komma fram till nya forskningsinitiativ som tar sig an globala utmaningar.

Universitetets namn: Linköpings universitet (LiU)
Här hittar du universitetet: Linköping, Norrköping, Stockholm (Lidingö)
Antal studenter: 32 000

En ny student på LiU känner sig inte ny länge, det har studenterna universitetets nollningsperiod (Nolle-p) att tacka för. Tillsammans med andra lika nya studenter guidas du dina första dagar mellan föreläsningar, mottagningar och fester av någon av de 2000 utbildade faddrarna som är där för att du ska få en så rolig studiestart som möjligt! Släng alla dina negativa fördomar om att nollningar innebär hets och förnedringar. Nolle-p är lika med grillkvällar, brännboll, föreläsningar och fester. Dessutom anordnas en stor mässa för nya studenter som myllrar av studenterbjudanden och information om din nya stad och ditt nya universitetet.

Planeringen för Nolle-p pågår i flera månader i förväg och ger dig som är ny student ett späckat schema där du snabbt lär känna dina nya klasskompisar. Här har du stora chanser att få vänner för livet. Linköpings universitet är det universitet i Sverige med minst avhopp efter första året, kanske på grund av den välplanerade och positiva studiestarten.

Det finns mängder av studentföreningar för dig som är intresserad av mer än att bara plugga. Är du intresserad av film? Teater? Politik? Sport? Inga problem, här finns något för alla! Saknar ditt specialintresse en studentförening är du välkommen att starta en ny. Du som vill liva upp kvällarna med fest kommer inte heller att bli besviken. Det finns många uteställen för studenter i Linköping och Norrköping. Kårhus och studentpubar ordnar återkommande evenemang och är såklart öppna för den som bara vill ta en öl med några kompisar.


120 program och 550 fristående kurser

På LiU kan du välja mellan 120 utbildningsprogram och 550 fristående kurser. Fördelat på fyra fakulteter kan du välja en framtid inom nedanstående ämnen:

  • Beteendevetenskap
  • Civilingenjör
  • Data/IT
  • Ekonomi, organisation, ledning
  • Energi, miljö, hållbar utveckling
  • Filosofi, etik, religion
  • Förberedande utbildningar
  • Högskoleingenjör
  • Konst, hantverk
  • Kultur, kommunikation, media, design
  • Lärarutbildning, undervisning, pedagogik
  • Medicin, vård, hälsa
  • Naturvetenskap, matematik, statistik
  • Samhälle, politik, juridik
  • Språk, historia, litteratur
  • Teknik
  • Transport, logistik

Varför ska du studera på Linköpings universitet (LiU)?

1.
Universitetskanslersämbetet släppte 2016 en lista över hur lätt studenter från landets universitet och högskolor har att få jobb. Vilket universitet som låg etta? Linköpings universitet såklart! Studenter härifrån är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden.

2. LiU rankades nyligen som nummer 30 i QS University rankings lista “50 universities under 50”. Här rankas unga universitet från hela världen och LiU hamnade högt, mycket på grund av sitt breda utbud av högkvalitativa utbildningar och stora möjligheter för internationella studenter.

3. Linköping och Norrköping är Sveriges fjärde största storstadsregion. Här har stora företag som SAAB, Siemens och Toyota sina fästen. Många studenter erbjuds eftertraktade extrajobb och praktikplatser under studietiden vilket gör att deras CV är framstående redan innan examen.


Linköping och Norrköping - Sveriges bästa studentstäder

Det är inte för ingenting som Linköping blivit utnämnd till Sveriges bästa studentstad två gånger, senast läsåret 2016/2017 och Norrköping en gång, läsåret 2013/2014. De båda städerna är tätt sammankopplade och bildar tillsammans Sveriges fjärde största storstadsregion. En liten storstad - är vad många känner när de besöker Linköping eller Norrköping. Här möts du av ett pulserande stadsliv med shoppingstråk, restauranger, kaféer och nattklubbar, men aldrig av sträckor längre än vad du orkar gå eller cykla.

Både Linköping och Norrköping har flera idrottsanläggningar för dig som tycker om att träna. Ofta har de studentpriser så glöm inte att ange att du läser på stans universitet om du tecknar ett medlemskap. Dessutom är båda städerna omgiven av vacker natur och ligger i närheten av populära Göta Kanal. Den historieintresserade har också hamnat helt rätt! Östergötland är ett av Sveriges mest intressanta områden. Här hittar du fornlämningar som runstenar och ruiner. Flera kyrkor och herrgårdar från medeltiden (och ännu äldre!) finns också bevarade.

Det är inte bara studenter som fastnar för städerna. I området finns stora internationella företag som SAAB, Ericsson, Siemens, Cloetta och Toyota och ett framstående universitetssjukhus. Inom 45 minuters pendlingsavstånd från Linköping och Norrköping finns över 45 000 företag och 180 000 arbetstillfällen. Möjligheter att göra en karriär på plats efter examen är väldigt goda, men också för att få intressanta praktikplatser och extrajobb.

Flera olika sätt att skaffa boende

Om du är intresserad av en studentbostad eller hyreslägenhet i närheten av LiU finns det flera bostadsköer att ställa sig i. Du som flyttar till Linköping från en annan ort har förtur när det kommer till studentlägenheterna. Det är relativt lätt för nya studenter att få tag på ett boende om man jämför med andra svenska studentstäder. Men det är ändå bra att vara ute i god tid. LiU har massor av bra tips för dig som letar boende inför studiestart.

Glöm inte att du kan söka bostad i Norrköping också även om du ska studera i Linköping och tvärtom. Det finns nämligen en buss som går mellan universitetets campus - helt gratis för studenter! 

Rätt verktyg för en framstående karriär

Du som studerar på LiU kommer enligt en undersökning av Universitetskanslersämbetet att bli en av de mest eftertraktade nyexade studenterna på arbetsmarknaden. 86% av de studenter som nyligen tagit examen från LiU har jobb idag. Universitetet arbetar på många olika sätt för att du som studerar där ska ha så bra karriärmöjligheter som möjligt. Bland annat såhär:

Unitalent -  Ett system som sätter ihop studenter med arbetsgivare redan under studietiden för att hjälpa dem att få in en fot på arbetsmarknaden. Här erbjuds studenter tidsbestämda konsultuppdrag och företagen får en chans att lära känna potentiella medarbetare innan en eventuell anställning kan erbjudas. Uppdraget ska vara kvalitativt och ge studenten relevant erfarenhet inför examen.

LiU Career gate - En plattform för traineeprogram, sommarjobb, examensjobb, heltidsanställningar och mycket mer. Här kan företag rekrytera studenter direkt från klasserna. Plattformen är ett samarbete mellan 20 olika universitet, varav 10 är internationella.

Linköpings universitet i siffror  

  • Universitetet erbjuder 120 program och 550 fristående kurser
  • 86% av de nyexade studenterna har jobb
  • Universitetet har 27 internationella program
  • 10% av alla studenter är utländska
  • 4000 personer jobbar här
  • Universitetet har ett utbytesavtal med över 500 universitet i 50 länder
  • Rankas i topp 300 globalt av QS World University Rankings  2016-2017

LiU-studenter är i gott sällskap

Bland universitetets alumner finns flera personer med riktigt spännande karriärer. Bland annat Pär Boman (tidigare VD för Handelsbanken) Gunilla Carlsson (f.d. biståndsminister) Veronica Palm (riksdagsledamot 2002-2015) och Mikael Ohlsson (chef för IKEA-koncernen).

Sedan 2011 hyllas två alumner om året av universitetet genom att deras namn sätts upp på ett minnesplakett vid ett av deras campus under ceremoni.

För dig som är sugen på mer än Östergötland

Varje år åker över 600 av LiU:s studenter utomlands för att plugga. Eftersom Linköpings universitet har ett utbytesprogram som inkluderar över 500 universitet i 50 länder har du som är sugen på en av universitetets utbildningar möjlighet att studera utomlands en period. Många väljer också att göra praktik utomlands.

Att spendera en tid utomlands ger både dig själv och ditt CV en boost. Du får en riktig chans att stå på dina egna ben, du kommer att bättra på din initiativförmåga och lära dig hantera nya situationer. Dessutom får du en ordentligt inblick i ett annat lands kultur och dagligen möjlighet att bättra på dina språkkunskaper.

Men du som vill stanna hemma men ändå bygga på dina möjligheter för en internationell karriär kan välja att läsa någon av universitetets många språkkurser eller knyta internationella kontakter genom att bli fadder åt en utländsk student eller hjälpa kårerna att arrangera evenemang för utländska studenter.

Forskning som tar sig an globala utmaningar

Du som är sugen på forskning kommer snabbt märka att forskningen på Linköpings universitet andas nutid och framtid. Här strävar man ständigt efter att ta fram lösningar som är nyttiga för hela samhället. Ett exempel på det är en av de större forskningarna om klimatsmarta transporter där man försöker ta reda på hur man tar fram ett mer hållbart logistiksystem som lämnar mindre avtryck på miljön.

Universitetet samverkar också med omgivningen och för dialog med åtta strategiska partners (bland annat Ericsson och SAAB) om globala utmaningar som vi alla kommer att behöva hjälpas åt med, med målet att att komma fram till nya forskningsinitiativ.

Till Linköpings Universitet 


Annonser