Vi har träffat Julia Ekman som går 9:e terminen på Läkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Julia berättar om hur det är att plugga till läkare och hur hon kom in på läkarprogrammet genom alternativt urval!
Namn: Julia Ekman
Ålder: 27
Stad: Stockholm
Studier och jobb: Läkarstudent termin 9 vid Karolinska Institutet och jobbar extra som undersköterska på en närakut
Intressen: Spelkvällar, skidåkning, spinningpass till retromusik
Vad var det som fick dig att vilja bli läkare från början?
– Jag har alltid varit ganska nyfiken av mig och velat veta mer om hur saker fungerar. Mamma är sjuksköterska så sjukvårdsbiten har väl lite funnits där, men det stora intresset väcktes nog under gymnasiet. Jag gick naturvetenskaplig linje med inriktning räddningstjänst där det var fokus på akut och pre-hospital vård och räddningstjänst. Vi fick göra massa spännande saker där olika simuleringsövningar bland annat var på schemat. Då hamnade det lite i tankarna att något sådant kan jag tänka mig hålla på med i framtiden. Det var även viktigt för mig att kunna se en framtid som inte involverande stillasittande vid en dator hela dagen utan var socialt med variation, då passade läkaryrket perfekt!
Hade du betygen som krävs för att komma in på läkarprogrammet?
– Jag hade bra betyg från gymnasiet, men under den tiden jag sökte till högskolan så var det i princip 22.5 på alla läkarprogram så tyvärr räckte de inte till.
Hur fick du reda på att du kunde ansöka via alternativt urval?
– Det började med att en vän till mig var lite i samma sits och tipsade om att det fanns andra alternativ än bara betyg och HP. Alternativt urval fanns både Umeå och Karolinska Institutet och då jag bor i Stockholm sökte jag det senare alternativet. Information inhämtades genom att googla runt och läsa om hur processen, och PIL som provet heter, gick till på KI:s hemsida.
Förslag på utbildningar
Vad är alternativt urval?
Det finns flera olika urvalsgrupper när du söker till en universitets- eller högskoleutbildning: betyg, högskoleprov och alternativt urval. Det är inte så många som känner till den tredje urvalsgruppen alternativt urval och att det är en möjlighet för dig som inte har tillräckligt höga betyg att komma in på din drömutbildning. Skolorna beslutar själv om vilka kriterier som ingår i alternativt urval, men det kan till exempel röra sig om arbetslivserfarenhet eller antagningsprov. Läs mer om de olika formerna av alternativt urval här!
Vad är PIL (prov- och intervjubaserad urvalsgrupp)?
PIL en specifik urvalsgrupp (som ingår i alternativt urval) för Läkarprogrammet på Karolinska Institutet. För att kunna söka genom den urvalsgruppen så behöver du göra ett begåvningstest samt intervjuer. Läs mer om hur provet och intervjuerna går till här!
Hur gick processen till? Hur var det att gå igenom de olika delarna av processen för alternativt urval?
– Första steget bestod av en rad högskoleprov. För att få söka via PIL så måste man ha ett högskoleprov skrivet terminen innan man ansöker till antagningen. Jag gjorde PIL HT14 och då användes mitt högskoleprovsresultat från VT14. Men innan dess hade jag skrivit 5 stycken som inte gav tillräckligt resultat - det gäller att vara envis!
Resultat av högskoleprov som räcker till PIL varierar beroende på resultatet hos de som ansöker (precis som i den vanliga antagningen). De 400 med högst HP- resultat som söker till PIL går vidare till själva provet som skrivs på KI. PIL består av ett begåvningstest som mäter generell begåvning (ej kunskapstest), en levnadsbeskrivning och i ett senare steg intervjuer.
Ska du göra högskoleprovet? Testa dina kunskaper med hjälp av våra quiz baserade på gamla högskoleprov!
Var det något som du var nervös för? Något som kändes extra utmanande?
– Levnadsbeskrivningen var minst nervös eftersom den baseras ju helt på ens egna erfarenheter och upplevelser! Kunskapsproven var däremot psykologisk jobbigt eftersom man visste att det var det som stod i mellan att gå vidare till intervju och en plats på läkarutbildningen. Stämningen runt omkring bland de andra sökande var också ganska nervös. Man visste att ju att alla de andra som satt där ville ha en plats precis lika mycket som en själv!
Det är de 160 bästa som går vidare till steg 3 i processen, som består av två separata intervjuer. Även det kändes nervöst berättar Julia:
– Man visste att det var det sista steget, vilket gjorde det nervöst! Innehållet på intervjuerna baseras bland annat på den levnadsbeskrivning man skriver och kan variera ganska mycket beroende på vem det är som utför dom.
Intervjuerna ingår i steg 3 av antagningsprocessen och fokus ligger på frågor kring varför den sökande lämpar sig för att bli läkare. Målet är att intervjuaren ska få en helhetsbild av den sökande. Det är både läkare och psykologer som intervjuar och bedöms utifrån faktorer som motivation, stresstolerans, social färdighet, mognad i relation till ålder och vetenskapligt intresse.
Vad skulle du ge för råd till andra som vill studera till läkare men inte vet om betygen räcker till?
– Klyschigt, men ge inte upp det finns andra vägar även om det kanske tar lite tid. Motivation och ett målinriktat tillvägagångssätt kommer att hjälpa en!
Julias 3 tips för att klara alternativt urval - processen!
1. Är högskoleprovet ett hinder? Hitta andra att plugga med som har samma mål och drömmar. Det finns en del forum på sociala medier som man kan titta in på och hitta en pluggkompis.
2. Känns begåvningstestet skrämmande och läskigt? Försökt att hantera nervositeten, det kan vara lättare sagt än gjort, men försök att förbered dig så gott det går. Prata med andra som varit i samma sits, öva på liknande uppgifter som mäter generell begåvning, även här sök runt för att bunkra upp och börja öva.
3. Känns intervjun som att du ska framföra något inför idol juryn? Ta ett djupt andetag. Det många gör fel är att de på förhand kollar upp på forum etc. vad man ”förväntas ” svara på frågor - det blir oftast inte så bra och naturligt. Tänkt istället igenom hur du skulle vilja svara på till exempel ”varför lämpas du bra som läkare?” och hitta en motivering till svaren detta utifrån dina egna förutsättningar.
Hur ser ditt liv ut idag? Jobbar du extra utanför dina studier?
– Från och med ca termin 5 på läkarprogrammet så får man jobba som undersköterska. Jag har passat på att jobba på akuten på en av storsjukhusen en sommar och har sedan förra våren jobbar på en närakut.
Är det något du skulle tipsa andra om, att jobba extra under sina studier och på sommaren?
– Ja! Det är ett väldigt bra sätt att få träffa mycket patienter, man får hjälpa till med smågrejer som såromläggningar, assistera när någon ska sys, blodprovtagning med mera - saker som det är väldigt bra att få rutin på och framför allt förståelse för varför man gör det! Nu till sommaren har jag fått mitt första jobb som underläkare, vilket känns väldigt spännande och ytterligare ett steg på vägen.
Vi tackar Julia för att hon delade med sig av sina erfarenheter av processen kring alternativt urval! Om du vill ha information om hur du ansöker till läkarprogrammet eller andra universitets- och högskoleutbildningar kan du hitta det under vår sektion för alternativt urval!