Sök utbildning 👉

Plugga till högskoleprovet – 5 tips

Planerar du att skriva högskoleprovet? Här får du fem tips på hur du maxar chansen till ett resultat du känner dig nöjd med! 

Om du letar tips på förberedelser inför högskoleprovet har du kommit rätt. Med högskoleprovet har du större chans att komma in på din drömutbildning. Har du skrivit högskoleprovet ingår du nämligen i fler urvalsgrupper i antagningen till högskolan, förutsatt att du är behörig till den utbildning du tänkt söka. Så, hur pluggar du bäst till högskoleprovet? Vi guidar dig!

1. Öva på gamla högskoleprov

Ett bra sätt att bli bekväm med upplägget och få förståelse för hur lång tid de olika delarna tar är att öva på gamla prov. Universitets- och högskolerådet samlar alla gamla högskoleprov, med anvisningar om hur provet ska utföras och med svarshäften, som är fritt fram att ladda ner. För att få en känsla för hur det är att skriva provet på riktigt kan du öva som att det är en faktisk provdag. Facit finns också att ladda ner så att du får koll på vilka delar du behöver öva mer på.

Vill du testa dina kunskaper i högskoleprovets orddel? studentum.se har skapat lättillgängliga quiz av högskoleprovets orddel.

Jag vill testa mina ordkunskaper

2. Öva på alla olika delar

Högskoleprovet består av en kvantitativ del med matteuppgifter, där ditt logiska och analytiska tänkande sätts på prov. Provet har även en verbal del där läsförståelse och ordkunskap ingår. För att få ett bra resultat är det fördelaktigt att öva på alla delar.

Bli bättre på den kvantitativa delen

För att lyckas på högskoleprovets mattedel är den enda lösningen att öva, öva, öva. Använd dig av gamla högskoleprov för att få en förståelse för vilka uppgifter som förekommer och repetera matten från gymnasiet. Nöt formler och träna på att läsa av diagram och tabeller.

Vill du veta vilken matte du ska plugga till inför högskoleprovet?Svårighetsgraden på högskoleprovets mattedel motsvarar gymnasiets Matematik 1b (eller Matematik A i det gamla systemet).

Bli bättre på den verbala delen

Ord- och läsförståelse förbättrar du genom att läsa. Inte svårare än så! Läser du mycket skönlitteratur kan du fokusera på att läsa facklitteratur också, och tvärtom. Ta för vana att läsa tidningen varje dag och läs både på svenska och engelska. När du stöter på ett ord du inte förstår – slå upp det i en ordlista.  

3. Utmana dig genom att ta tid

När du övar på gamla högskoleprov hemma kan du i lugn och ro tänka igenom och analysera dina svar. När det är skarpt läge gäller det att utnyttja tiden väl för att hinna gå igenom hela provet. Är du inte förberedd på tidspressen kan stressen få dig att prestera sämre.

Uppgifterna i högskoleprovet är utformade så att du snabbt ska kunna svara på dem. Det är inte meningen att du ska sitta länge med krångliga uträkningar. Att sätta lite tidspress på dig själv när du övar kan hjälpa dig att komma in i rätt tänk!

4. Bli ännu bättre på det du redan kan

Är ord- och läsförståelse din starka sida kanske du lägger all fokus på att plugga till mattedelen istället. Känner du igen dig? Tänk på att du kan få ett bättre resultat i slutändan om du blir ännu bättre där du redan är bra!

5. Ta hand om dig!

En utvilad hjärna är en glad hjärna. Om du lägger stor tid på att plugga till högskoleprovet är det viktigt att du mår bra och är utvilad på provdagen för att prestera på topp. Se till att sova, äta och att få motion dagarna innan provet så att du har goda förutsättningar för att skriva ett bra resultat.

Och du, kom ihåg att det är helt okej att skriva provet några gånger. Tappa inte hoppet om du får ett resultat du känner dig missnöjd med. Provet går alltid att skriva om vid ett annat tillfälle. 

Jag vill veta mer om högskoleprovet


Annonser