Sök utbildning 👉

Programmering – framtidens yrke

Vi lever idag i förändringarnas tid med stort fokus på hållbarhet och teknisk utveckling. Den stora efterfrågan på teknisk utveckling påverkar även arbetsmarknaden. Maskiner och robotar används i allt större utsträckning, med en ökad efterfrågan på programmerare.

Vi lever idag i förändringarnas tid med stort fokus på hållbarhet och teknisk utveckling. Den stora efterfrågan på teknisk utveckling påverkar även arbetsmarknaden. Maskiner och robotar används i allt större utsträckning, med en ökad efterfrågan på programmerare. 

Först och främst: vad är programmering och vad gör en programmerare? Begreppet programmering är ganska enkelt att förstå. Idag är nästan allt vi ser uppbyggt med hjälp av programmering. För att tekniska system ska fungera som det är tänkt krävs det att de är programmerade på rätt sätt, det gäller allt från mobiler till snabbkassor. Alla dessa system är uppbyggda med hjälp av digitala koder som tillsammans bildar algoritmer. En algoritm fungerar som en instruktion för hur ett specifikt program, system eller dator ska fungera i varje unik situation. Olika system kräver olika mycket koder och algoritmer men har alla en sak gemensamt – det är en programmerare som skapat dessa koder. Det är alltså upp till programmeraren att identifiera problem och komma upp med lösningar för att slutligen koda algoritmer som löser problemet. 

Läs programmering på distans

Framtiden ser ljus ut för programmering och programmerare

Du har säkert hört talas om att våra jobb i framtiden kommer ersättas av maskiner och robotar. Det är delvist sant, men det innebär att det skapas nya jobb inom nya områden. Bland annat i form av produktion av maskiner och robotar samt programmeringsjobb för att få systemen till maskinerna och robotarna att fungera som planerat. Det har resulterat i att flera framtidsprognoser rapporterar att vi kommer ha brist på programmerare i framtiden. Det gäller inte bara i Sverige utan i resten av Europa vilket öppnar upp för jobbmöjligheter både i och utanför Sverige.

Varför ska jag läsa programmering och vad kan jag bli?

Det finns många fördelar med att studera programmering utöver de goda jobbutsikterna. Först och främst ger programmering dig en förståelse över hur de digitala verktygen vi använder oss i vardagen fungerar. Vidare har du som vill arbeta som programmerare goda möjligheter till en bra lön. En programmerare tjänar idag mellan cirka 30 000–60 000 kronor beroende på kunskap, erfarenhet och arbetsuppgifter. 2021 var medellönen för programmerare 46 300 kronor, enligt SCB statistikrapport. Slutligen kommer du som programmerare kunna jobba på en mängd olika arbetsplatser eftersom programmerare behövs inom alla möjliga områden. Det gör det möjligt att hitta en arbetsplats utifrån dina intressen. Du kan exempelvis jobba med att skapa dataspel, producera nya smarta appar till mobiltelefoner, programmera robotar och maskiner till industrin samt mycket mer.

Hur lär du dig att programmera och vem bör läsa programmering?

Det finns många olika vägar till att bli duktig och arbeta med programmering, alltifrån självinlärning till långa universitetsutbildningar. Tack vare dagens teknologi har du även möjlighet att studera programmering på distans, i din egen takt, via Distansakademin och utbildningen “grundläggande programmering”. Det kan vara en ypperlig start för att prova på och lära dig grunderna inom programmering för att senare studera vidare om du vill. Petra Öster är en av de elever som valt att studera utbildningen grundläggande programmering på distans. Innan utbildningen hade hon väldigt liten kunskap om vad programmering var för något men hon var intresserad av att lära sig mer.

Petras 3 tips på varför du ska läsa programmering:

1. En programmeringsutbildning kan vara bra för att bredda din kompetens med något användbart för att bli mer relevant och eftertraktad på arbetsmarknaden.

2. Programmering är flexibelt och intressant att fundera på om du vill kunna jobba och studera webbaserat.

3. Du kanske upptäcker ditt yrke! Jag visste inte om att jag gillade programmering innan jag testade det. Det är inte heller något jag har varit intresserad av länge eller haft talang för. Jag rekommenderar att testa ett yrke eller studier, i den mån du kan, innan du konstaterar att det inte är något för dig. På så sätt slipper du missa kunskaper och möjliga karriärer på grund av egna förutfattade meningar. Programmering är ju så brett!

Blir du nyfiken på att läsa programmering? Läs mer om Distansakademin och deras utbildning “Grundläggande programmering” här.


Annonser