Är du taggad på att studera utomlands men undrar hur du ska gå tillväga? Se till att du har all information du behöver innan du gör ditt val – vi guidar dig genom olika informationskällor för studier utomlands.
Det är många frågor som uppstår när man ska göra sitt val av skola och studiedestination. Vilket land vill du åka till? Vilka skolor kan du välja på? Vilken typ av utlandsstudier är aktuella för dig? Frågorna är många och därför har vi samlat tips på onlinekällor du kan använda för att göra det rätta valet.
1. Kontakta en förmedling
En förmedling för utlandsstudier har direkt kontakt med skolor utomlands och fungerar som en länk mellan studenten och skolan. Härifrån kan du få både information och hjälp som är riktad till just dig och dina förutsättningar. Det kan vara information om olika typer av utlandsstudier, en specifik skola eller ett specifikt land. En förmedling kan hjälpa till med själva ansökningsprocessen och även erbjuda dig stöd under din studieperiod. Ett exempel på en sådan förmedling är studentum.se:s systersajt Blueberry där du får hjälp med kostnadsfri studierådgivning och även hela ansökningsprocessen helt gratis.
2. Delta på mässor
Att delta på digitala och fysiska mässor där många olika skolor deltar utgör ett guldläge för dig att få information om dina alternativ – och inte minst bli inspirerad. På en mässa kan du ställa dina egna frågor till olika skolor, och du har även ofta chans att prata med tidigare studenter för att höra om deras upplevelser och tips. Passa på att besöka Sveriges utlandsstudiemässa den 7-10 februari, 2024 i Malmö, Göteborg och Stockholm. Läs mer om utlandsstudiemässan här.
3. Besök skolornas hemsidor
Skolornas egna hemsidor är bra för att se detaljerad formell information om en specifik skola. Det kan vara till exempel vilka kurser som erbjuds, vilken forskning som pågår vid lärosätet eller om arbetssätten på skolan. Här kan du också givetvis hitta kontaktinformation, adress, terminstider och så vidare.
4. Häng med på sociala medier
Många universitet och college har instagram-, facebook- och/eller twitterkonton där de lägger upp bra information och roliga händelser. Det kan vara en bra idé att följa eller åtminstone titta runt lite i flödet för skolor du är intresserad av. Härifrån kan du ofta få en lite mer avslappnad bild av skolan, men också mycket bra och uppdaterad information. Tänk på att olika skolor kan använda sociala medier på olika sätt, och vara mer eller mindre aktiva på olika plattformar. Både mängden och typen av informationen du får från sociala medier kan därför variera mellan olika skolor. Passa även på att kika in på andra relevanta konton, till exempel studentföreningar eller förmedlare för utlandsstudier. Därifrån kan du ofta få ta del av studenternas egna perspektiv.
5. Lyssna på tidigare studenter
För att få inspiration av de som själva studerat utomlands kan du vända dig till dem som har exakt den erfarenhet du söker: tidigare studenter. Reportage och recensioner skrivna av tidigare studenter kan ge dig en nyanserad bild av hur det är att gå på en specifik skola, och du kan även få information om sådant som de mer formella källorna kanske inte tar upp. Det kan till exempel vara stämningen på skolan, känslan av att bo i ett specifikt land eller specifik stad, möjligheter till aktiviteter, mat eller boende. Recensioner kan du hitta på skolornas sidor här på studentum.se, reportage hittar du ofta på skolornas egna hemsidor eller hos en förmedling. Tänk på att recensioner och reportage ger en subjektiv bild av skolan, erfarenheterna varierar givetvis alltid från person till person. Läs gärna flera recensioner och reportage för att forma din bild av skolan.