Sök utbildning 👉

Så säkrar du din karriär i en värld av AI

AI, artificiell intelligens, har klivit in på arbetsmarknaden och förändrat spelplanen. Här får du tips på hur du kan samarbeta med AI och därmed säkra din jobbframtid. 

Två personer som tittar på en robot

AI kan i dag underlätta arbetet inom flera branscher och det finns många fördelar med AI som vi människor kan ha stor nytta av. Robotarna kan bland annat göra arbetsplatser säkrare genom att utföra farliga arbetsuppgifter, hjälpa till att förbättra sjukvården och effektivisera industriell produktion.

Implementeringen av AI kommer dels att leda till nya arbetstillfällen, men även till att vissa yrkesroller försvinner. Enligt forskning förutspås en fjärdedel av världens alla jobb förändras inom fem år till följd av AI.

Här har vi därför samlat 4 tips på hur du kan tänka kring AI och din jobbframtid: 

💡 Utbilda dig inom it 

I samband med utvecklingen av AI kommer det att behövas fler som skapar, utvecklar, underhåller och lär upp robotar och andra it-system. It-branschen har goda jobbutsikter och är ett yrkesområde under ständig utveckling.

Du kan exempelvis utbilda dig inom programmering, systemvetenskap eller webbproduktion. Utbildningar inom it erbjuds på både högskola/universitet och yrkeshögskola. Du kan även hitta utbildningar på komvux och folkhögskola.  

Hitta en it-utbildning

💡 Lär dig mer om AI

Idag kan du även läsa utbildningar specifikt inom AI. Med en utbildning inom AI spås arbetsmöjligheterna vara nästintill oändliga. På en AI-utbildning får du lära dig att planera, utveckla och implementera olika AI-lösningar. Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som AI -företagskonsult, AI business translator eller it-strateg med AI -kompetens.

Utbildningar inom AI hittar du på både universitet och yrkeshögskola. Utbildningarnas längd varierar mellan ett till fyra år och kan läsas i både Sverige och utomlands.

Hitta en AI-utbildning

💡 Arbeta med människor

Även om robotarna inom AI både kan utbilda oss och kommunicera så saknar de än så länge det som forskarna kallar för ”social intelligens” och som vi människor besitter.

Robotarna behärskar exempelvis inte empati, har svårt för sociala situationer och har begränsad interaktionsförmåga. Ett sätt att säkra din jobbframtid kan därför vara att utbilda dig till ett yrke där du jobbar nära andra människor, till exempel inom vården. Undersköterskor, socialpedagoger och psykologer är exempel på yrken som kan vara svåra att ersätta med en robot.

Hitta en utbildning inom vården

💡 Kompetensutveckla dig regelbundet

Om du vill undvika att bli bortautomatiserad är det viktigt att hitta utmanarens styrkor och svagheter. Det finns många områden där robotarna är både effektivare och billigare än oss, men även områden där de inte når samma nivå som vi människor och där det kan finnas jobböppningar.

AI:s förmågor utvecklas hela tiden och vi människor måste därför hålla oss uppdaterade för att inte hamna på efterkälken. Ett tips är därför att kompetensutveckla dig för att hänga med och vara efterfrågad på arbetsmarknaden. På vår systersajt utbildning.se kan du hitta över 9 000 utbildningar med fokus på kompetensutveckling.

Hitta ditt nästa utvecklingssteg

🤖 Jobb som är i farozonen 

AI och automatiseringar förutspås som sagt både skapa jobbmöjligheter samtidigt som vissa yrken kan komma att försvinna. Jobb som AI väntas ta över är framför allt repetitiva uppgifter som är enkla att automatisera. Här är en lista på yrken som kan ersättas av AI i framtiden:

    • Administratörer och sekreterare
    • Revisorer
    • Kundtjänstpersonal
    • Mekaniker och maskinreperatörer
    • Industriarbetare
    • Handläggare för datainmatning
    • Maskinförare
    • Redovisningsekonomer
    • Montörer
    • Kassapersonal
    • Bagare/konditorer
    • Grovarbetare inom bygg och anläggning

10 utbildningar att satsa på

Källor: arbetsförmedlingen.se, europaparlamentet.se, weforum.org, di.se

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser