Sök utbildning 👉

Uppdragsutbildningar för akademiker 2024

Har du en akademisk examen? För att öka dina chanser att få ett arbete inom ditt yrke kan du komplettera med kurser inom uppdragsutbildningar.

En apotekare står i ett labb

Syftet med uppdragsutbildningar är att göra det lättare för personer med akademisk examen att få ett arbete inom sitt yrke eller öka sina chanser att klara kunskapsprovet i ett legitimationsyrke. Arbetsförmedlingen finansierar utbildningarna och samarbetar med universitet och högskolor runt om i Sverige. Uppdragsutbildningar finns inom yrken där det finns behov av att anställa personal. 

Upplägg på utbildning

Uppdragsutbildningar är på högskolenivå och ger i vissa fall högskolepoäng. Utbildningarna är på distans och du läser på heltid. Det innebär att du kan läsa en uppdragsutbildning oavsett var i landet du bor.  

De flesta uppdragsutbildningar inleds med någon form av förberedande innehåll, ofta akademisk svenska, och avslutas med praktik inom yrket. Den förberedande utbildningen och praktiken genomförs av Akademikerspåret Korta vägen. Korta vägen är en förberedande utbildning och vänder sig till akademiker. Syftet är att öka personers möjligheter att få jobb inom sitt kompetensområde. Utbildningen är upp till sex månader med tre månaders teori och tre månaders praktik på en arbetsplats som matchar din kompetens.  

Krav du måste uppfylla

För att kunna gå en uppdragsutbildning måste du uppfylla följande:  

  • Vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.  
  • Ha en examen inom aktuell utbildning.  
  • Ha goda kunskaper i svenska. 

Det är högskolan eller universitetet som bedömer dina meriter och Arbetsförmedlingen som beslutar om antagning till utbildningen.  

Ersättning för att studera

Utbildningarna är inte CSN-berättigade, men du kan ansöka om aktivitetsstöd hos Försäkringskassan. Du ansöker om aktivitetsstöd på Försäkringskassans hemsida där du även kan läsa mer om stödet. 

✅ 3 steg – så går ansökan till i korthet

1. Kontakta arbetsförmedlingen

Förbered dig väl inför mötet så att du kan motivera varför stödet kan öka dina möjligheter till jobb.

2. Bedömning av arbetsförmedlare

Din individuella situation kartläggs tillsammans med en arbetsförmedlare. Arbetsförmedlaren bedömer därefter om stödet är ett bra sätt för dig att öka dina möjligheter till att få ett jobb.

3. Beslut om stöd

Vilket stöd Arbetsförmedlingen kan erbjuda dig beror på hur din individuella situation ser ut.


Källa: arbetsförmedlingen.se, academicum.se

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser