Vilka fördelar och nackdelar finns det med olika studentboenden? Vi reder ut skillnaden mellan olika boendetyper och vilka fördelar och nackdelar som du bör ta hänsyn till!
Du har precis kommit in på din drömutbildning men nu kvarstår frågan att lösa boedenet! För dig som är student finns flera alternativ – alla kommer med sina fördelar och nackdelar.
Studentbostäder
I de flesta studiestäder finns studentbostäder som därmed enbart kan hyras av personer som kan bevisa att de går på en högskola eller ett universitet på orten. Boendet finns både i korridor, mindre lägenheter samt del av större lägenheter. Fördelen med studentbostäder är att kostnaden ofta är anpassad efter studenters ofta tunna plånböcker.
Fördelar
- Studentbostäder finns ofta i eftertraktade områden.
- Ofta har dessa bostäder fri hyra under sommarmånaderna
Nackdelar
- Det kan finnas krav på att specifikt antal högskolepoäng per termin. Detta för att undvika att personer skriver in sig på högskolan enbart för att få tillgång till lägenheten.
- Du måste flytta när du pluggat klart.
Hyresrätt
I mindre städer brukar det inte vara svårt att hitta hyresrätter på lämplig storlek. I Stockholm och Göteborg är det däremot extremt svårt att hitta centrala hyresrätter. Det krävs ofta ett tiotals år i bostadskön för att få möjlighet till ett förstahandskontrakt.
Fördelar
- Du slipper dela boende (vilket ofta sker vid studentkorridor)
- Du kan bo kvar efter studierna.
Nackdelar
- Mycket svårt att få tag på i storstäderna
Bostadsrätt
De som är säkra på att stanna och jobba i samma stad som de studerat i kan köpa en bostadsrätt. Däremot är det generellt svårt att få bostadslån som student. Antingen används kapital från försäljning av befintlig bostad eller så kan en förälder gå in som borgenär för lånet. Mer om olika typer av lån hittar du här.
Fördelar
- Du kan inreda och bygga om utifrån eget val
- Kan ge en låg månadskostnad
- Du slipper bostadskön – Bjud högst och köp bostaden istället
Nackdelar
- Svårt att få lån
- Dyrt boende vid stora lån
Andrahandsboende
Andrahandsuthyrning kan ske av personer som under en begränsad period studerar eller har fått jobb på annan ort. Det är viktigt att ett godkännande finns från eventuell bostadsrättsförening vilket även du som hyresgäst bör begära att få se innan inflyttning.
Hur högt pris som får tas ut vid andrahandsuthyrning beror på om bostaden hyrs ut möblerad eller inte samt ägarens totala månadskostnader för lägenheten. Det är dock inte ovanligt att andrahandskontrakt blir oproportionerligt kostsamma. Svenska Dagbladet skriver mer om denna problematik.
Fördelar
- Flexibelt med korta kontrakt
- Ofta möblerat – vilket kan vara praktiskt
Nackdelar
- Brukar vara gräns på 2 år enligt bostadsrättsföreningar
- Kan inte ställa krav på renoveringar eller liknande
Inneboende
Många familjer på studieorter väljer att hyra ut ett eller flera rum till studenter för att därigenom tjäna lite extra. Att vara inneboende är ett billigt alternativ men kräver att man verkligen trivs med de som bor i bostaden. Studenter som hittar en passande familj att hyra in sig hos kan ofta spara viktiga hundralappar som istället kan gå till exempelvis kurslitteratur.
Fördelar
- Billigt boende
- Kort uppsägningstid
Nackdelar
- Kräver ofta samspel med de som äger bostaden
- Svårt att ställa krav på renovering och liknande