Sök utbildning 👉

Helsingborg: Sveriges sjätte bästa studentstad

Vill du plugga i en stad nära vattnet med bra stadsliv och goda möjligheter till extrajobb? Då kan Helsingborg – Sundets pärla – vara studentstaden för dig.

Stadsvy över Helsingborg

I år intar Helsingborg plats nummer sex i listan över Sveriges bästa studentstäder 2024. Staden utmärker sig inom flera av de viktiga parametrarna för blivande studenter, men framför allt utmärkande är Helsingborgs pulserande stadsliv. I staden hittar du som student dock inte bara ett aktivt stadsliv, utan också bra kommunikationer och omfattande möjligheter till både extrajobb och praktikplatser.  


🏙️

Antal invånare

151 480

💸

Genomsnittlig månadslön

29 708 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Medel

*Läs mer här


Livligt stadsliv

Med över 150 000 invånare i staden är Helsingborg Sveriges nionde största stad och det finns alltid något att hitta på här. Här hittar du ett brett utbud av kaféer, restauranger, barer och pubar och staden är också känd för sina många olika evenemang. Här finns allt från konserter och teaterföreställningar till konstutställningar vilket verkligen ger dig som student möjlighet att fördjupa dig i stadens rika kulturliv. Helsingborg har också, tack vare sitt kustnära läge, en vacker strandpromenad som ger en avkopplande miljö för promenader, joggingturer eller bara umgänge med vänner.

Hyfsat lätt att få boende

Det är relativt lätt för dig som student att hitta boende i Helsingborg. Enligt både studentföreningen och det kommunala bostadsbolaget förblir antalet campusstudenter stabilt från år till år och du kan förvänta dig att få boende inom en månad från terminsstart. Hyrorna för studentbostäderna ligger mellan 4 000–6 500 kronor och det tar dig som längst 30 minuter att ta dig till campus med kollektivtrafik.

Goda kommunikationsmöjligheter

Helsingborgs breda utbud av kommunikation gör staden till en bra plats för studenter. Med ett välutvecklat nätverk av kollektivtrafik, inklusive bussar och tåg, är det enkelt för studenter att ta sig runt i staden men också att utforska närliggande områden. Tack vare sitt geografiska läge vid kusten finns det också goda förbindelser till och från staden med både bil, tåg, båt och flyg.

Helsingborg har också under de senaste åren investerat i cykelvägar och främjar cykling som ett miljövänligt transportsätt. Det gör det både bekvämt och ekonomiskt för studenter att pendla till och från universitetet och andra utbildningsinstitutioner. När det kommer till cyklistvänlighet hamnar Helsingborg på en trea på en femgradig skala, vilket är över rikssnittet.

Möjligheter till både praktik och extrajobb

Att välja att studera i Helsingborg öppnar upp för flera möjligheter till både extrajobb vid sidan av studierna och praktikplatser under studierna. I Helsingborg finns det många företag som är verksamma inom en mångfald av branscher vilket kan underlätta sökandet efter en praktikplats inom ditt studieområde. Förutom praktikmöjligheter, där Helsingborg ligger över rikssnittet, finns det också goda möjligheter till jobb vid sidan av studierna. Närheten till andra större städer som Malmö och Köpenhamn skapar också fler chanser till deltids- eller sommarjobb.

Utmaningar för dig som vill avancera

Helsingborg placerar sig under rikssnittet när det kommer till studiemöjligheter på avancerad nivå. Trots att staden erbjuder goda möjligheter för studier över lag kan Helsingborg bara erbjuda sju program på avancerad nivå inom 4 av 18 utbildningsområden. Du som söker ett bredare spektrum av avancerade utbildningar kan därför behöva överväga att välja en annan studiestad alternativt vara beredd på att pendla till närliggande städer.

Se alla utbildningar i Helsingborg här

Källor: www.cykelframjandet.se/cyklistvelometern, SFS Bostadsrapport 2023, www.foretagsregistret.scb.se, se.indeed.com, arbetsformedlingen.se, scb.se, antagning.se, studera.nu

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser