En platschef har högst ansvar ute på byggarbetsplatsen och ett omväxlande jobb. Det kräver ett bra ledarskap och en mycket god samarbetsförmåga. Platschefen bygger projektteamet av arbetsledare, yrkesarbetare och andra kompetenser såsom entreprenadingenjörer, inköpare och underentreprenörer. Du är också ansvarig för utveckling av din personal.
Vilka arbetsuppgifter har en platschef?
Arbetsuppgifterna kan se olika ut beroende på projekt och i vilket skede det befinner sig i. Ofta är du specialiserad inom ett affärsområde, exempelvis husbyggnation, infrastruktur eller industri. Det finns stora möjligheter att utvecklas inom rollen som platschef. Platschefen ska även stoppa aktivitet vid oacceptabel miljöpåverkan och det ingår att kunna bedöma var gränsen går mellan acceptabel och oacceptabel miljöpåverkan.
Platschef - hitta din utbildning här!
Möt Emma Meiton
Emma är 27 år och jobbar som platschef, just nu på två tunnelprojekt för Förbifart Stockholm. Tidigare har hon både jobbat som bergsprängare och i gruva. Hon berättar hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch!
Möt Måns Härstedt
Måns är utbildad civilingenjör och har vidareutbildat sig genom Traineeprogram på NCC. Idag jobbar han som platschef och ansvarar för flera arbetsområden som ekonomi, kvalitet och projektledning. Läs mer om Måns utbildningsval och hur hans yrke ser ut!
Förmågor & kompetenser som är bra att ha
🔝 Ledarskapsförmåga
En platschef bygger och ansvarar för hela projektteamet och behöver kunskaper inom ledarskap för att leda arbetet på ett bra sätt samt ansvara för personalens utveckling.
📢 Kommunikativ förmåga
I platschefens roll är viktigt att kunna ge tydlig information till kollegor och medarbeterare under arbetets gång.
💡 Problemlösningsförmåga
Vid planering och byggnation kan problem uppstå och platschefen måste jobba för att lösa dem så att arbetet kan fortsätta.
📋 Organisationsförmåga
En platschef behöver kunna planera och leda arbetet på ett effektivt sätt.
Lönestatistik för platschefer
42 000 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019
Utbildningar som passar för yrket:
Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.