En spårsvetsare arbetar med underhåll, felavhjälpning och nybyggnation av järnvägsspår, i tunnelbanan och på spårväg. Växelbyten, räls- och slipersbyten ingår i spårsvetsarens arbetsuppgifter, liksom att akut åtgärda rälsbrott på vintern och solkurvor på sommaren.
Arbetsuppgifter
Järnvägsteknisk svetsning är ett kvalificerat arbete. Avancerat stål ska fogas samman och repareras samtidigt som kraven på kvalitet och utförande är väldigt höga. Dagens tågtrafik med trängsel på spåren, höga hastigheter och tunga laster ställer höga krav på spårets uppbyggnad och komponenter, och att det underhålls på rätt sätt. Det är främst tre olika svetsmetoder som används inom järnvägen. Termitsvetsning är den – i Sverige – vanligaste svetsmetoden för att skarva räls.
Arbetsmiljö
Som spårsvetsare arbetar man i arbetslag, tillsammans med övriga yrkesmän inom järnväg. Spårsvetsare arbetar utomhus i ur och skur, ofta nattetid och ibland även på helger då trafiken stängts av. De spårsvetsare som jobbar med drift- och underhåll kan ha beredskap i hemmet efter arbetstidens slut, för att snabbt kunna rycka ut på felavhjälpning.
Låter spårsvetsare som ett yrke för dig? Hitta din utbildning här!
Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende. Läs mer på hemsidan här.