Sök utbildning 👉

Vill du vara med och bygga ett bättre samhälle?

Büsra Yildiz har gått yrkeshögskoleutbildningen Anläggningsingenjör och arbetar nu som projektingenjör. Hon rekommenderar byggbranschen för alla som vill vara delaktiga i att bygga ett bättre samhälle. 

Berätta lite om dig själv!

- Jag är 26 år, bor tillsammans med min fästman. Mina fritidsintressen är att resa, träna och umgås med nära och kära.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig och arbeta inom samhällsbyggnad och vad gjorde du innan?

- Jag studerade samhällsvetenskap med inriktning ekonomi på gymnasiet och mitt intresse väcktes väl redan då. Efter att jag tagit studenten reste jag runt och arbetade inom detaljhandeln.

Vilken utbildning gick du och när tog du examen/började du jobba?

- Jag har gått yrkeshögskoleutbildningen Anläggningsingenjör inriktning infrastruktur på Nackademin i Stockholm. Jag tog examen 2017 och jobbar sedan 2019 som projektingenjör. 

Varför man ska välja byggbranschen?

- Välj byggbranschen om du tycker det är kul med variation, att lösa problem och gillar att samarbeta. Det är otroligt viktigt att man förstår hur viktigt kommunikation och planering är. För man kan inte göra allting själv. Om du känner att det är kul att få vara med och bygga ett bättre samhälle, då har du valt rätt.

Hur bör man vara för att passa i byggbranschen?

- Var nyfiken, lyhörd och lösningsorienterad!

Vad gör en projektingenjör?

- En projektingenjörs roll kan variera från företag till företag, men i mina ögon är det en passande roll för den som vill arbeta med byggteknik, juridik, ekonomi, tid- och produktionsplanering. Det är ett bra yrke för den som trivs med en varierande arbetsmiljö, då man är ute på fält ena dagen och sitter på kontoret eller i möten på olika ställen nästa dag.

- Du blir platschefens högra hand i projektet. Ni upprättar tidsplaner, följer upp projektets ekonomi och utvärderar risker och möjligheter tillsammans. Beroende på företagets struktur och/eller projektets omfattning kan projektingenjören också behöva ta hand om projektets kvalitét-, miljö- och arbetsmiljöplanering. Annars är det en s.k. KMA-samordnare som tar hand om det. Du får med andra ord goda förutsättningar att själv arbeta som platschef efter ett par års erfarenhet.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig?

- Min arbetsdag startar normaltvis kl 07:00 på kontoret. Jag tar en kopp kaffe, svarar på mejl, ringer samtal om det behövs och planerar agendan för dagen med en prio-lista. Vid kaffekopp nr två sätter jag igång med att beta av min prio-lista, det brukar vara att se över kostnadseffektiva lösningar för projektet, uppdaterar inköpsplanen eller sammanställer tillkommande kostnader.

- På eftermiddagarna går jag gärna ut på arbetsområdet och kollar hur det går för personalen och att vi följer kontrakthandlingarna eller om det finns något som avviker eller som inte finns med. Om vi håller på med arbetsmoment som är lite mer resurskrävande så som rörspräckning eller bergsprängning så tycker jag att det är kul att springa ut flera gånger om dagen för att se hur det går. Vid kl 16:00 sticker jag oftast hem, om jag inte känner för att jobba över.

Tycker du att projektingenjör verkar vara ett spännande jobb? Kolla in olika utbildningar inom samhällsbyggnad:

Tycker du att projektingenjör verkar vara ett spännande jobb? Hitta en utbildning till anläggningsingenjör:

Utbildningar till anläggningsingenjör


Byggföretagen


Annonser