Namn: Anna Björklund
Ålder: 26
Utbildning: Restaurangmanagerprogrammet vid Göteborgs Universitet
Yrke: Jobbar på det nyöppnade hotellet Åtellet i Norrtälje
Önskar du dig ett yrke där du får komma i kontakt med människor? För att utveckla sina kunskaper och testa nya områden inom hotell- och restaurangbranschen, bestämde sig Anna att gå det 3-åriga restaurangmanagerprogrammet vid Göteborgs Universitet.
Varför har du valt en karriär inom hotell-och restaurangbranschen?
-Inom hotell- och restaurangbranschen träffar man mycket människor, jag tycker om att jobba med service och har ett jättestort intresse för mat och dryck.
Varför sökte du till Restaurangmanagerprogrammet?
-Innan utbildningen jobbade jag som kock men jag kände att jag ville komma bort från köket och utveckla mitt kunnande.
Vilka jobb kan man få efter avslutad utbildning?
- Restaurangmanagerprogrammet vid Göteborgs Universitet är en utbildning för framtida restaurangmanagers och egenföretagare. Programmet ger även en bred utbildning inom dryckesbranschen, så man kan t.ex. jobba som försäljare.
Är det svårt att få jobb efter Restaurangmanagerprogrammet?
-Hade jag stannat i en storstad skulle jag haft fler möjligheter. Hotell- och restaurangbranchen letar alltid efter anställda men att få jobb som restaurangmanager är svårare om man saknar erfarenhet.
Vad är det bästa med ditt jobb?
-Variationen och rotationen då man jobbar både på hotell- och restaurangsidan.
Hur mycket kan man förvänta sig att tjäna?
-Svårt att säga då det är väldigt individuellt. Lönen påverkas också om man jobbar på ett väletablerat företag.
Till sist - har du några tips till andra som önskar jobba inom samma bransch som du?
-Innan man börjar plugga är det bra att ha erfarenhet av restaurangyrket, och så ska man inte gömma att lägga sin personliga prägel på sitt jobb.