Vi finns här för att underlätta när du väljer hur din framtid ska se ut. Därför har vi samlat svaren på de fem vanligaste frågorna som ställs till SYV på studentum.se.
Vi reder ut skillnaderna mellan yrkeshögskolor och universitet, kommer med tips inför dina utlandsstudier och svarar på frågan hur man kan läsa upp dina gymnasiebetyg under sommaren. Vi hoppas och tror att de kan hjälpa dig inför dina framtida studieval.
Hjälp! Vad ska jag bli när jag blir stor? Jag har inget specifikt drömyrke eller ett intresse som jag vill arbeta med. Hur ska jag välja utbildning och yrke?
Svar: Att hitta en utbildning eller ett yrke som passar just dig är i vissa fall glasklart, speciellt om du har ett intresse som du både kan och vill arbeta med. Däremot kan det kännas både svårt och läskigt om du inte vet vad du vill arbeta med i framtiden. Tänk på vad du gillar att göra och vad du har för fallenheter. Därefter kan du bena ut vilka yrken som passar in på hur du skulle vilja att din arbetsdag såg ut och om dina fallenheter kan vara till nytta i just detta yrket. Det kan vara bra att få inspiration från andra som jobbar eller som utbildar sig till ett yrke. Vi har samlat yrkesinspiration här. Du kan även göra yrkestestet och se vart du hamnar.
Jag behöver höja mina gymnasiebetyg och undrar hur läser jag upp betyg under sommaren?
Svar: Du kan först prata med din skola och fråga om du kan få möjlighet att gå i sommarskola. Det är upp till skolan att anordna sommarskolan och det brukar vara till för de som inte klarat kraven för examen. Om du inte har betyg (alltså streck) i ett ämne eller har fått betyget F och vill läsa upp till godkänt betyg så kan du fråga din skola om du kan få göra en så kallad prövning. Annars kan du göra en prövning på komvux efter att du har slutat gymnasiet.
Hur ser arbetsmarknaden ut efter att ha gått kommunikationsutbildning
Svar: Först och främst skulle jag råda dig att kontakta den enskilda skolan för att få svar på din fråga. Mitt andra tips är att kolla in yrkesguiden där kan du läsa om olika yrken och dess framtidsutsikter.
Enligt Arbetsförmedlingen så finns ett överskott av informatörer och kommunikatörer just nu, om du har kunskap inom digital kommunikation och webbpubliceringsverktyg ökar chanserna att få jobb. Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara hård konkurrens om jobben för informatörer och kommunikatörer både på fem och tio års sikt.
Jag har alltid velat studera i ett annat land men vet inte riktigt vad som gäller, vad det kostar och vart jag ska börja leta. Har du några bra tips vart jag ska börja?
Svar: Vi har samlat massvis av matnyttig information om utlandsstudier här. Missa framför allt inte att kolla in vår FAQ om utlandsstudier där har vi svarat på våra tio vanligaste frågor vi får om utlandsstudier. Ta dig också en funderare kring vad du vill få ut av studierna. Vill du lära dig ett visst språk, kanske få erfarenhet av att leva i en annan kultur eller bygga nya nätverk? Ta med dig det i ditt val av studier och land.
Vad är det för skillnad på yrkeshögskolans utbildningar från högskolans
Svar: En stor skillnad är att ansökan och antagning inte sker centralt, utan vid varje enskild skola. Det finns också flera vägar in till en YH-utbildning.
En annan skillnad är att YH-utbildningar baseras på näringslivets behov och finns därför bara så länge arbetsgivare ser ett behov av anställda till en viss yrkesroll. Planering och genomförande av en utbildning baseras på det aktuella yrket, så du kan vara säker på att alltid få relevant och aktuell kunskap. Generellt sett är YH-utbildningar kortare än akademiska utbildningar och de innehåller oftast praktik eller LIA, vilket inte alltid akademiska utbildningar innehåller.
Vill du läsa mer om de olika utbildningstyper som finns har vi samlat information här.
Lycka till med ditt val!