Sök utbildning 👉

Studera i Thailand

Varje år åker hundratusentals svenskar till Thailand för sol och bad men landet erbjuder också bra vidareutbildning för dig som vill plugga i värmen. Här får du veta allt du behöver kunna: hur du söker visum, mer om Thailands utbildningssystem och hur du ansöker.

Studera i Thailand

Studera i Thailand

Phuket, Krabi, Pattaya, Koh Lanta – de flesta av oss har hört talas om de idylliska platserna men sanningen är att Thailand har mer än kristallklart vatten och god mat att erbjuda. I landet finns det flera universitet som håller hög kvalitet, som inte minst är väldigt prisvärda för dig som är internationell student.

Hitta utbildningar i Thailand här!

Snabbfakta om Thailand

Språk

Thai

 Huvudstad

Bangkok

Valuta

Baht (THB)

 Befolkning

69,143,001

Vill du plugga vidare i Thailand – Buddhas och de vita strändernas land? Thailand ligger i den centrala delen av indokinesiska halvön i Sydostasien och varje år vallfärdar hundratusentals svenskar hit för att sola, bada och äta god mat för en billig peng. Det blir dock allt mer populärt att som internationell student studera i Thailand.

Studera i Thailand

Utbildningssystemet i Thailand

Internationella skolor startade i Thailand först runt 1990, vilket gör att antalet internationella studenter i landet för bara några år sedan var ganska få. Sedan dess har både utländska studenter och internationella skolor stadigt ökat. Fortfarande finns de flesta skolor som tar emot internationella studenter i och runt Bangkok, drygt två tredjedelar av utbudet finns i huvudstadsområdet. Majoriteten av internationella studenter som väljer att studera i landet kommer från grannländerna men det blir allt vanligare också för västerlänningar att söka sig till Thailand.

De vanligaste ämnena att studera för internationella studenter är ekonomi, handel och administration, engelska, marknadsföring eller kommunikation. Eftersom vissa yrken i landet bara får innehas av thailändare så finns det några utbildningsområden du som internationell student inte kan plugga. Exempel på sådana yrken är läkare, arkitekter och civilingenjörer.

Studera i Thailand

Att som svensk studera i Thailand

Möjligheterna är många för dig som vill plugga i Thailand men det kan ofta vara svårt att hitta tillräcklig och rätt information om vad som erbjuds för internationella studenter. Du måste själv organisera din studietid i landet, vilket kanske kan låta omständligt men Studentum ska försöka guida dig en bra bit på vägen!

Normalt bedrivs utbildningen i landet på thailändska men det finns också skolor och utbildningar som har engelska som utbildningsspråk. Det enklaste är att själv kontakta ett institut och fråga om just den utbildning du är intresserad av går att läsa för en internationell student.

I Thailand är det i nästan samtliga fall obligatoriskt för studenter, oavsett vilken årskurs du går i, att bära uniform. Uniformen på universitet är en vit blus och slät eller plisserad kjol för kvinnor, och långa, svarta byxor, vit långärmad skjorta och mörkblå eller svart slips för män. Under 2018 har några få skolor valt att ta bort uniformspolicyn på grund av studenternas ovilja att bära den, men än så länge är det alltså vanligast att uniform trots allt används.

Studera i Thailand

Betygssystem och ett akademiskt läsår

Det akademiska året skiljer sig en hel del från det svenska i hur det är uppbyggt: terminerna varar vanligtvis mellan juni-oktober och oktober-mars. ”Sommarlov” har du med andra ord i april och maj.

Betygssystemet ser ut som det gör i Amerika och du blir bedömd mellan A och F, där F är underkänt. Också plus och minus används, du kan med andra ord få tre olika A-betyg: A-, A och A+. Även tentaperioderna följer den amerikanska varianten, du har i Thailand både midterms och finals att plugga till. Allt du gör under läsåret; tentor, inlämningar, rapporter och uppgifter, lägger grunden till ditt slutbetyg.

De olika utbildningsnivåerna i Thailand

Bachelor’s degree

En Bachelor kan jämföras med den svenska kandidatutbildningen, med undantaget att de flesta utbildningar varar i fyra år, och inte i tre. Det finns också de som varar i fem eller sex år, som till exempel arkitektur-, medicin-, tandvårds- eller veterinärstudier.

Master’s degree och Doctoral degree

Nästa steg i det thailändska utbildningssystemet är en master, som du läser efter en Bachelorexamen. Längden på en master är ett eller två år och efter det kan du som student välja att läsa vidare till en doktorsexamen, Doctoral degree. De studierna är två till fem år långa beroende på vilket ämne du läser.

Studera i Thailand

Så här ansöker du

För att ansöka till en högre utbildning i Thailand ska du som internationell student själv kontakta skolan. Ansökningsfönstret är vanligtvis öppet i oktober men det skiljer sig mycket åt från skola till skola. Antagningskraven skiljer sig också mycket åt, så läsa noga igenom skolans antagningsinformation innan du ansöker.

Ett antagningskrav som dock är relativt vanligt är att skolorna vill se intyg på att du har gjort ett engelskatest, oftast de som kallas för TOEFL eller IELTS. Utöver det är det vanligt att de ber dig skicka med ett personligt brev, rekommendationsbrev från tidigare lärare, betyg samt en kopia på ditt pass.

Skillnaderna mellan TOEFL och IELTS är egentligen inte så stora. TOEFL är det vanligaste och används av universitet i hela världen, men IELTS är också ett erkänt test. För att vara på den säkra sidan rekommenderar Studentum dig att fråga skolan du vill studera vid om vilket engelskatest de använder sig av.

Studera i Thailand

Vad kostar det att studera i Thailand?

I jämförelse med många andra länder är det relativt billigt att som svensk studera i Thailand. Studieavgifterna varierar mellan de olika skolorna och om de är offentliga eller privata. I runda slängar kostar en termin mellan 30 000 och 200 000 baht, vilket i svenska kronor är 8000–80 000 kronor.

Som internationell student är det viktigt att hålla utkik efter dolda kostnader. I de flesta fallen när det gäller offentliga universitet är alla kostnader, inklusive textböcker och administrativa avgifter, inräknade men om du vill studera på en privat skola bör du ha en extra budget för eventuella oförutsedda utgifter.

Studera i Thailand

Vem har rätt till svenskt studiestöd?

Du som är under 57 år och har bott i Sverige i minst två sammanhängande år de senaste fem åren kan ha rätt att få studiestöd från Centrala studiestödsnämnden, CSN, även när du ska studera eftergymnasialt i Thailand. Studiestödet består av bidrag och lån men du har också möjlighet att ansöka om merkostnadslån till exempelvis terminsavgifter, resor och försäkringar.

Krav för att kunna få studiemedel vid studier i Thailand:

  • Utbildningens standard måste vara godkänd av Universitets- och högskolerådet (UHR)
  • Om du tidigare har studerat och då tagit emot studiemedel måste du visa att du har fått godkänt i studierna
  • Du måste studera i heltid i minst 13 veckor
  • Du får inte ha obetalda lån eller återkrav
  • Du får inte ta emot bidrag som till exempel sjuk- eller aktivitetsersättning
  • Du måste vara antagen till den aktuella utbildningen
  • Utbildningen måste leda till en examen/kurserna ska kunna gå att tentera

Kontakta alltid CSN för att vara säker på att du uppfyller kraven och hur du ska gå tillväga för att ansöka om studiestöd.

Studera i Thailand

Praktisk info om livet i Thailand

Vad kostar det att leva i Thailand – och hur skaffar jag boende?

Att leva och bo i Thailand är billigt om du jämför med Sverige. Din budget för en månad behöver vara mellan 4000–5500 kronor, då ingår boende, mat och transport. Priserna varierar något beroende på var i landet du bor, runt huvudstaden Bangkok är de i regel lite högre.

Beroende på var i landet du bor kommer boendet under dina studier att kosta mellan 1000–3000 kronor i månaden. Många universitet erbjuder boende på campus som är billigare men däremot håller sämre standard än privata uthyrare. Campusbostäderna hett eftertraktade bland studenter från hela världen så du bör höra dig för i god tid innan du ska börja studera.

Om du vill hyra ett eget boende av en privat hyresvärd är ett tips att boka in de första nätterna på hotell. Hör dig sedan för hos dina nya studiekompisar om de vet någon som vill hyra ut, det finns alltid många lediga lägenheter eller rum i speciellt Bangkok. På det här viset kommer du ofta billigare undan än vad du skulle göra om du försöker hitta någonting på förhand över internet. Generellt sett är thailändare benägna att flytta på sig ofta, vilket gör att långtidsuthyrning är ganska ovanligt men också att det finns många lediga bostäder att hyra.

Studera i Thailand

Visum

För att du ska kunna plugga i Thailand behöver du ansöka om ett studentvisum som heter Non-Immigrant Visa Category ED (Education/studying). Det kostar 520 kronor och du kontaktar den thailändska ambassaden i Stockholm eller det thailändska konsulatet i Göteborg för att ansöka. Där får du också mer information om visumet och vad du ska bifoga med din ansökan. Exempel på handlingar du ska bifoga är:

  • Antagningsbesked i original
  • Ditt pass som måste vara giltigt minst sex månader till efter inresedatumet
  • Beslut om studiemedel från CSN eller kontoutdrag som visar att du har en buffert på minst 7000 per månad

Du kan inte ansöka om visumet tidigare än tre månader innan din avresa. Non-Immigrant Visa Category ED gäller i 90 dagar och innan de första 90 dagarna har passerat ska du registrera dig vid skolan samt betala terminsavgiften. Efter det kan du sedan ansöka om att få ett studentvisum som sträcker sig över hela din studieperiod. Däremot så måste du var 90:e dag meddela en Immigration Bureau din adress, vilket går snabbt och smidigt genom ett enkelt formulär. Om du av någon anledning missar detta kan du få böta cirka 500 kronor och riskerar dessutom att bli av med ditt visum.

Studera i Thailand

Sjukförsäkring

Något som är väldigt viktigt att tänka på är att du som internationell student inte har rätt till den statsfinansierade hälso- och sjukvården som thailändska medborgare har. Kontakta därför olika försäkringsbolag innan din flytt för att köpa en sjukvårdsförsäkring som kan hjälpa dig om olyckan skulle vara framme. Kontrollera alltid så att försäkringen räcker hela din vistelse i landet.

Jobb

Som internationell student får du inte jobba vid sidan av dina studier i Thailand, lagen säger att du inte får ha ett avlönat arbete utan att först ha fått ett arbetstillstånd utfärdat av Arbetsministeriet (Royal Ministry of Labor). Avlönat arbete innebär att du har skrivit på ett anställningsavtal och har en lön som vanligtvis utbetalas i slutet av en månad. Men sörj inte för det – det innebär ju att du som student har all tid i världen att utöver studierna lära känna den thailändska kulturen, människorna och seder och bruk i landet!

Tips och do’s and dont’s

Mat

Många av oss tycker nog att thailändsk mat är god men aningens stark. Det stämmer visserligen oftast, men lite vitt bröd, ris, naturell yoghurt och kokosmjölk kan hjälpa dig klara av den allra värsta hettan. Om serveringspersonalen säger ”pet” till dig ska du om du har svårt för kryddad mat svara nej eftersom pet betyder stark.

I thaimat blandas ofta både surt, sött, salt och beskt i en och samma maträtt. Den salta fisksåsen förekommer i nästan all mat, vilket kan bli ett problem om du är vegetarian eller vegan. I så fall kan du säga ”jay”, så förstår personalen att du inte äter kött, fisk eller skaldjur.

Studera i Thailand

Nyår

Mellan 13–15 april inträffar thailändarnas absolut största högtid: Songkran, som firas till minne av Buddhas födelsedag. 13 april är sista dagen på det gamla året, 14 april själva ”nyårsafton” och 15 april ”nyårsdagen” och starten på det nya året.

Under firandet av Songkran kastar folket mängder av vatten på varandra, vilket beror på att de tror att vatten tvättar bort otur. Ibland blandas och kastas vatten och talk, vilket betyder att ge lycka. Är du i Thailand under Songkran ska du med andra ord vara ute på gatorna och översköljas av både tur och lycka!

Lokala lagar och sedvänjor

Thailand är ett land med lång historia och många djupt rotade seder, därför finns det också en del saker som kan vara bra att tänka på när du befinner dig i landet. Thailändare är ett vänligt och respekterade folk som inte kommer att tala om för dig om du gör någonting ”fel”, de utgår tvärtom från att du redan vet vad som gäller. Här kommer lite hjälp på vägen, om du har koll på detta är du redo för studier i Thailand!

Studera i Thailand

Respektera Buddha

Grundaren av buddhismen, Buddha, ska respekteras i buddhistiska Thailand. Därför måste du ta av dig skorna innan du går in i ett tempel, inte röra vid eller posera/ta foton framför Buddha-figurer. Eftersom fötterna betraktas som orena i landet ska du inte vända dem mot Buddha-figurer eller tempel.

Rör inte vid en thailändares huvud

Klappa eller rör inte vid en thailändares huvud, eftersom huvudet som ju är närmst himlen anses vara den heligaste. Fötterna som är längst ned ses i landet som ganska orena och därför ska du inte peka på saker eller mot människor med dina fötter. Vila inte fötterna på stolar eller bord och rör inte någon annan med dina fötter.

Prata inte illa om kungafamiljen

Thailands statsskick är monarki och landet kallas officiellt för Konungariket Thailand, vilket märks tydligt. Kungafamiljen är väldigt populär i landet och därför ska den också behandlas med största respekt. Om du skulle prata illa om familjen riskerar du i värsta fall fängelsestraff. När nationalsången spelas bör du ställa dig upp oavsett vad du gör. Dessutom syns kungen på de thailändska pengarna, baht, och av den anledningen är det också viktigt att du handskas med pengar på ett försiktigt sätt. Sedlar ska inte skrynklas ihop och helst inte ens vikas, utan vara raka i plånboken. Om ett mynt rullar iväg ska du absolut inte trampa på det för att få det att stanna! Det är då dubbelt illa eftersom du trampar med din orena fot på kungens ansikte.

Studera i Thailand

Det thailändska folket är världskända för sin vänlighet och hjälpsamhet. Så om du skulle råka göra ”fel” när det kommer till ovanstående möts du alldeles säkert av ett leende när du ber om ursäkt!

Nu är du redo att söka efter en skola i Thailand som erbjuder ämnen som tilltalar just dig – kontakta skolan, ansök och boka tid för att få ditt visum. Stort lycka till med studierna och glöm inte solkrämen!

Hitta utbildningar i Thailand här!

Källor:
thaiembassy.se, swedenabroad.se, studera.nu, chula.ac.th, researchgate.net, internationalstudentinsurance.com, studyinthailand.org, csn.se


Annonser