På yrkeshögskolan GTV Gamleby utbildas framtidens specialister inom
TV-produktion. Här får du lära dig allt från ljud och ljus till klippning och allt annat du behöver för att kunna jobba med TV-produktion. Tidigare studenter finns idag representerade på bland annat SVT, TV4 och många stora produktionsbolag.
Om du drömmer om att jobba med TV är GTV Gamleby rätt skola för dig. Här får du en av landets absolut bästa utbildningar inom TV-produktion och en perfekt sluss till jobb på produktions- och teknikbolag. En person som redan har gjort den resan är Maria Peterson, som nu arbetar som utsändningstekniker på SVT.
Ålder: 32 år
Från: Karlskrona i Blekinge
Bor: Malmö
Utbildning: TV-produktionsspecialist (yrkesutbildning) på GTV Gamleby
Gör: Arbetar som utsändningstekniker på SVT
Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till TV-produktionsspecialist?
Jag var främst intresserad av berättandet, av innehållet. På plats fångade även foto och redigering mitt intresse. Och det är ju också en stor del i berättandet men jag hade nog inte tänkt på det innan faktiskt.
Vad gjorde ni på utbildningen?
Det var lite av varje. Lite journalistik, lite ljus, ljud, lite om olika lagar gällande filmande och skyldigheter/rättigheter kring det. Men mest var det praktiskt. Vi byggde en egen talkshow. Hade nyheter i några veckor. Byggde en egen studio med gäster. Gjorde film och en realityshow.
Vad var det bästa med utbildningen?
Det praktiska. Att vi gavs mycket ansvar. Vi fick öva med riktiga människor utifrån
och riktig teknik, vilket genererade i ett högre ansvarstagande från hela klassen. Jag glömmer aldrig när vi fick ansvaret att sköta hela OB-produktionen för Sparbanken Tjusts evenemang i Västervik. Vår lärare Agnetha sa, gör ni det här bra nu kan vi kanske få göra om detta nästa år. Vad jag har hört får de fortfarande producera den, så då gjorde vi antagligen ett bra jobb.
Beskriv ditt yrke
Jag är utsändningstekniker. Vi sänder de lokala nyheterna på distans från bland annat Malmö. Vi parallellkör sändningar, som mest sänder vi ut två lokala nyhetssändningar per tekniker. Mycket handlar om att vara förberedd och att man har haft en god kommunikation med programledaren. Då kan man i lugn och ro fokusera på att ljudet och bilden blir bra i sändning.
Det finns ett dussintal studios runt om i Sverige där de lokala nyheterna produceras och spelas in med programledare. Det finns sedan bara ett fåtal utsändningsorter där Malmö är en av dem. Det är från dessa orter som programmet sedan sänds ut. Vi distanssänder från Malmö ca 10 lokala nyhetsändningar per kväll. Där vi parallellsänder två per utsändningstekniker. Vi har kontakt med redaktörer och programledare under dagen och pratar igenom sändningen. Under sändningen finns vi via länk tillsammans med programledaren i studion och tillsammans löser vi eventuella problem som uppstår. Vi har det slutliga ansvaret över den tekniska delen i sändningen.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Tekniken är helt ny och utvecklad av SVT så det är spännande. Den tekniken har även använts i andra delar av SVT. Exempelvis distansproducerade man Vasaloppet från Stockholm förra året. Man får en bra översiktsbild när man dagligen ser de lokala nyheterna från alla delar i Sverige. Samt lär känna programledarna på de orterna. Det sämsta är väl att man ledsnar på vinjetten ganska snabbt!
Vad är mest utmanande med ditt arbete och vem passar yrket för?
Det kan vara stressen. Ibland blir det mycket på en gång. Då gäller det att prioritera rätt och behålla lugnet. Kan man hantera de sakerna, det vill säga, hålla igång mycket samtidigt, prioritera, vara lugn och saklig samtidigt som det är väldigt stressigt. Då passar du bra. Du ska självklart också gilla att jobba med människor och ha ett visst intresse för bild och ljud.
Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning?
Du ska VILJA göra film eller tv. Och vara intresserad av så många delar som möjligt i en produktion, det ökar chansen till jobb, speciellt i början. Det finns alltid en brist på kunnig teknisk personal i branschen. Exempelvis TOM (technical operations manager), BING (bildingenjör), ljudtekniker och ljustekniker.