Sök utbildning 👉

Animatör – För dig som gillar att vara fantasifull

Är du fantasifull och gillar visuellt berättande? På Molkoms folkhögskola kan du studera utbildningen Animation. Läs intervjun med Shanice som studerar till animatör.

Tjej som ler mot kameran

Är du fantasifull och gillar visuellt berättande? På Molkoms folkhögskola kan du studera utbildningen Animation. Läs intervjun med Shanice som studerar till animatör.

Namn: Shanice Ihrén

Ålder: 23 år

Utbildning: Animation 

Skola: Molkoms folkhögskola

Bosatt: Bor på Molkoms folkhögskolas internat, men är uppvuxen i Hofors i Gästrikland, men kommer närmast från Uppsala.

Instagram: raya.creates

Hur kom det sig att du valde att utbilda dig inom Animation?

– Det har alltid varit en barndomsdröm att jobba som animatör. Jag snöade in på animerade filmer redan som liten.

Är det svårt att få arbete efter utbildningen?

– Den här utbildningen skulle jag säga är mer av en förberedelse för vidare utbildning och jag är redan antagen till ett 3-årigt kandidatprogram i 3D-design i Melbourne, Australien, som är CSN-berättigad. Animationsbranschen växer på alla håll och kanter och därför känns det som ett säkert framtidsyrke när det kommer till jobbmöjligheter. 

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen?

– Jag var på besök innan utbildningen började och fick redan sen innan ett väldigt bra bemötande av lärarna på utbildningen. Fick tips att kolla på folkhögskolor av en kompis och hittade Molkom den vägen. Molkoms utbildning är generell vilket innebär att man får testa de olika animationsteknikerna om man inte redan vet vad man vill syssla med inom animation.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Lärarna på utbildningen, de är kunniga och de låter oss vara med och påverka utbildningen. Och att vi får göra många olika saker i kursen, allt från traditionell- till 3D-animering, man får ett vitt spelrum över vad man kan göra inom branschen. Vi får även lära oss skisstekniker, att illustrera samt anatomi och proportioner.

Vad gör en animatör?

– Det beror på vad man vill inrikta sig på som animatör. Jag vill specialisera mig inom 3D-modellering, vilket alltså innebär att man exempelvis bygger karaktärer, objekt och världar i 3D.

Vad är det bästa med animering?

– Att man kan skapa det omöjliga och att man får andas liv i vad som annars är stillbilder och skriftliga berättelser.

Hur tror du det är att arbeta som animatör?

– Man behöver ha en passion för yrket då det är så pass krävande både gällande tid och mental uthållighet. Arbetet innebär också att samarbeta med andra så det är en viktig sak att kunna.

Vad är det mest utmanade med animatörsarbete?

– Det som är utmanande med animation är att skapa något som är nytt, unikt och en berättelse som funkar och tilltalar. Det tar även väldigt lång tid att färdigställa projekt. Jag vill arbeta med långfilm och det är projekt som oftast tar flera år att färdigställa.

Vem tror du yrket passar för?

– Fantasifulla personer som har en passion för visuellt berättande. Man måste inte vara duktig på att teckna för att jobba inom animationsbranschen.

Vad har du för tips till den som funderar på att läsa samma utbildning som dig?

– Bara gör det! Fundera på om du vill gå en generell utbildning eller om du vill nischa dig inom ett speciellt område. Har du inte hittat exakt vad som är din grej så tycker jag att du ska välja en generell utbildning där du får prova på olika animationstekniker.

Verksamhetsområden för animatörer:

  • Egenföretagare och jobba med uppdrag
  • Spelfilm
  • TV- och dataspel
  • Reklamfilm
  • 3D-printing

Några yrken som finns inom animation:

  • 3D-animatör
  • 3D-modellerare
  • 3D-riggare
  • VFX (visuella effekter)
  • Stop-motion animatör
  • 2D-animatör (datoranimering)
  • Traditionell animatör (teckna på papper)
  • Ljussättare
  • Storyboarder
  • Karaktärsdesigner


Annonser