Kommande starter
Om utbildningen
Utbildningsprogrammet i hälsovetenskaper
Människans hälsa och välbefinnande är en helhet av flera olika pusselbitar. Du som läser hälsovetenskaper lär dig om människan i vården, hennes hälsa, omsorg och omvärld. Kanske intresserar du dig för vad vi kan göra för att främja folkhälsan och förebygga sjukdomar, eller hur vi kan lindra patienters lidande? På vilket sätt vi upplever (o) hälsa? Dessa och andra frågor behandlar hälsovetenskaperna både ur ett etiskt, kulturellt och vårdperspektiv. Ditt genuina intresse för människans hälsa och välbefinnande går hand i hand med din vilja att både hjälpa på individnivå och utveckla vården som helhet. Din insats som vårdexpert behövs på många fronter.
Huvudämne
Du som studerar hälsovetenskaper på Åbo Akademi har vårdvetenskap eller hälsofrämjande arbete och hälsokunskap som huvudämne och blir först kandidat och därefter magister i hälsovetenskaper. Du har i dina studier sedan möjlighet att profilera dej inom olika studieinriktningar, så som ledarskap i vård och omsorg, hälsovetenskapernas didaktik, klinisk vårdvetenskap, hälsokunskap och hälsofrämjande arbete, avancerad klinisk vård (på engelska), välfärdsteknologi samt arbetshälsa och hållbart arbetsliv. Med ledarskap i vård och omsorg som biämne kan du bli ledare på olika nivåer inom social- och hälsovård. Hälsovetenskapernas didaktik är för dig som har en vårdyrkesexamen sedan tidigare och som vill undervisa och handleda som vårdlärare på yrkeshögskola eller yrkesläroanstalt eller åta dig andra pedagogiska uppdrag inom hälsovården eller tredje sektorn. Genom att studera klinisk vårdvetenskap kan du fördjupa din kliniska kompetens för expertuppdrag inom vården och geriatrisk vård. Med inriktning på hälsokunskap i kombination med pedagogiska studier kan du bli ämneslärare i hälsokunskap på olika utbildningsstadier.
Genom att välja hälsokunskap utan en ämneslärarinriktning kan du fördjupa dig i hälsofrämjande arbete på olika samhällsnivåer, samt t.ex. på livsstilsrelaterade hälsoproblem och den psykiska ohälsan – som utgör nutidens och framtidens stora folkhälsoutmaningar i Finland. Välfärdsteknologi, i sin tur, är för dig som är intresserad av de möjligheter och utmaningar som teknologin och digitaliseringen skapar inom vården. Inom studierna i arbetshälsa och hållbart arbetsliv får du perspektiv på hur man med hjälp av olika arbetslivsteorier och arbetsmiljöarbete samt hälsofrämjande ledarskap kan utveckla arbetslivet och arbetshälsan. För en alldeles egen profilering har du också möjlighet att välja andra biämnen och studera utomlands.
Du som vårdexpert i arbetslivet
Vårdexperter är efterfrågade på arbetsmarknaden och placerar sig huvudsakligen inom den kommunala vården men även på den privata marknaden och inom undervisningssektorn. Inom vården jobbar många i förmansposition, exempelvis som avdelningsskötare, servicechefer eller omsorgschefer. Med dina ledarskaps- och kommunikationsfärdigheter, liksom ditt starka fokus på människan, tar du de rätta besluten i arbetslivet!
Bonus: För duktiga magistrar i hälsovetenskaper erbjuder Åbo Akademi även intressanta karriärmöjligheter inom forskning.
Så ansöker du
Till utbildningslinjen för hälsovetenskaper (Vasa) har du möjlighet att bli antagen på basis av något av följande:
- finländsk studentexamen (eller IB-, EB-, DIA-examen)
- urvalsprov
- nordisk gymnasieexamen
- avlagda studieprestationer vid Öppna universitetet (Öpuleden)
- avlagda studier inom samma område (överflyttning)
Sökande till utbildningslinjen för hälsovetenskaper, som planerar att välja inriktningen hälsokunskap (ämneslärare) ska notera att de behöver delta i en lärarlämplighetsintervju.
Språkkrav
Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier.
Mer information
Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.
Intresseanmälan
Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!
Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...