Kommande starter
Om utbildningen
Utbildningsprogrammet i samhällsvetenskaper i Vasa
Som samhällsvetare förstår du ingående hur ett demokratiskt samhälle fungerar och vilka krafter som styr politiken i Finland och ute i världen. Du lär dig att förstå hur en stat förvaltas i olika instanser (t.ex. ministerier, riksdagen, landskap, kommuner, banker, räddningsväsendet, medborgarorganisationer), vilka aktörer som är med och bestämmer och hur internationella relationer mellan olika länder sköts och utvecklas. Massmedia har en viktig roll i hur demokratin förverkligas i ett samhälle och hur medborgarna och resten av världen informeras om aktuella nyheter, ändringar och kriser. På Åbo Akademis enhet i Vasa specialiserar du dig på huvudämnet statskunskap med medier och kommunikation. Biämnen får du i princip välja fritt bland Åbo Akademis andra intressanta utbildningsprogram.
Vad får du lära dig?
Utbildningen ger dig färdigheter som uppskattas både nationellt och internationellt: förmåga att tillämpa självständigt och samhällsvetenskapligt tänkande i praktiken, breda kunskaper i språk och kommunikation, samarbetsförmåga samt förmåga till kritisk och analytisk hantering av information. Du har utmärkta möjligheter till studentutbyte och internationell praktik. I undervisningen syns också Åbo Akademis fokus på demokrati och medborgarsamhället.
Du som samhällsvetare i arbetslivet
Som utexaminerad politices kandidat/magister kan du jobba med krävande sakkunniguppgifter inom politikens och statsförvaltningens olika delområden. Redaktör, journalist, kommunikationschef, internationell planerare, ledande konsult och koordinator är några av de vanligaste titlarna på dem som har tagit steget in i arbetslivet genom vårt utbildningsprogram. Många arbetar med kommunikation (t.ex. för massmedier, nyhetsbyråer), i administrations-, utvecklings- och planeringsuppgifter (t.ex. på ministerier, på migrationsverket, vid universitet), och med konsultverksamhet (t.ex. banker, företag, eget företag). Som högskoleutbildad sakkunnig får du vara beredd på att leda det demokratiska medborgarsamhället framåt.
Så ansöker du
Alla som haruniversitetsbehörighetkan söka till Åbo Akademi via gemensam ansökan eller via någon av våra separata antagningar. Du är behörig att söka till en kandidatutbildning (3 eller 3+2 år) som ingår i gemensam ansökan om du har avlagt någon av följande examina:
- finländsk studentexamen
- International Baccalaureate -examen (IB)
- European Baccalaureate -examen (EB)
- Reifeprüfung-examen (RP)
- Deutsche Internationale Abitur-examen (DIA)
- en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
- Cambridge Advanced International Certificate of Education (AICE)-examen
- utländsk utbildning, som i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier
Språkkrav
Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom Åbo akademins svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier. Därför behöver alla sökande i sin ansökan svara på frågor om språklig behörighet och intyga sina kunskaper i svenska.
Mer information
Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.
Intresseanmälan
Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!
Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...