Om utbildningen
Datorstödd fysikalisk mätteknik är ett program på 120 hp vid Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet. Insamling av mätdata i tekniska, experimentella miljöer är idag helt baserad på elektroniska och datoriserade lösningar. Hantering av elektronik och programvara är minst lika viktigt som kunskaperna om de vetenskapliga processerna. Programmet fokuserar därför på följande områden: elektronik, inbyggda system, mätteknik samt programmering.
Eftersom samtliga kurser på programmet ges som kvällskurser, riktar vi oss även till redan yrkesverksamma ingenjörer inom dessa områden. Mer specifikt, vänder vi oss till följande kategorier:
- Yrkesverksamma ingenjörer inom test och mät.
- Ingenjörer med fysik-, kemi- eller maskinbakgrund som vill komplettera sin utbildning med en examen inom elektronik/data/programmering.
- Forskare och forskarstudenter inom fysik/kemi/maskin och verksamma inom experimentella miljöer och beroende av mätdatainsamling.
- Elektronik- och dataingenjörer som vill komplettera med enstaka kurser inom vissa specifika områden.
Arbetsområden
Efter utbildningen kan du jobba som elektronik/mikrodatorkonstruktör, programmerare eller test/mät-ingenjör. För dig som bara läser utbildningen som komplement till annan utbildning, finns nya verksamheter inom ovanstående områden.
Innehåll
Programmet går på halvfart/kväll (men kan även läsas på heltid med individuell kursplan). De två första terminerna läser man bara elektronik (Elektronik 1 och halvledarteknik 15 hp samt Elektronik 2 och digitalteknik 15 hp). Efter första året väljer man inriktning. Man fokuserar endera på programmering eller på inbyggda system (dvs mjukvara eller hårdvara). På programmeringssidan läser man då två kurser i C-programmering, två kurser i C#-programmering och en kurs i LabVIEW-programmering. Väljer man inriktningen inbyggda system, läser man om så kallade mikrokontrollers från grunden, hur de programmeras i assembler, med C-kompilator, hur man bygger nätverk av mikrokontrollers (CAN-nät) och hur man implementerar operativsystem i mikrokontrollers (RTOS). Oavsett inriktning, har man ett antal valfria poäng där man kan läsa kurser från andra inriktningen och i båda fallen krävs ett avslutande, självständigt projektarbete för examen.
Undervisningen bedrivs i Institutionen för fysiks kurslabb (ET-labbet) med föreläsningar och laborationer. Kurserna präglas av mycket laborativa inslag och i många kurser utgör de laborativa momenten själva examinationen. Undervisningen schemaläggs en eller två gånger i veckan.
Vidare studier
Programmet är ett fristående program som leder till en högskoleexamen i datorstödd fysikalisk mätteknik. Idag finns inget efterföljande masterprogram.
Kommande starter
Så ansöker du
Examen & Intyg
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...
Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.