Sök utbildning 👉
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Europaprogrammet, Nationalekonomi

Göteborgs universitet, i Göteborg
Längd
180 hp
Nästa startdatum
Höst 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Nästa startdatum
Höst 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2025-04-15
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Om utbildningen

Europaprogrammet vid Göteborgs universitet är en unik utbildning som förenar studier i det tvärvetenskapliga ämnet Europakunskap med studier i ett profilämne. Åtta profilämnen samarbetar i programmet: ekonomisk historia, företagsekonomi, historia, idé- och lärdomshistoria, kulturgeografi, nationalekonomi, sociologi och statsvetenskap.

När du söker Europaprogrammet ansöker du till ett av dessa åtta profilämnen. Tack vare sin ämnesmässiga bredd ger Europaprogrammet en mycket god grund för att arbeta med många olika uppgifter i anslutning till EU och andra verksamheter inom det nya Europa som växer fram: administration, ekonomi, företagande samt politiska, sociala och kulturella analyser. Det är vanligt förekommande att arbeta med utredning, handläggning och kommunikation inom offentliga myndigheter, organisationer, näringslivet, kultursektorn och universiteten i Sverige såväl som utomlands.

Profilämnet nationalekonomi är ett samhällsvetenskapligt ämne med fokus på hur ekonomin i samhället fungerar. Nationalekonomer använder teori och empiriska metoder för att studera beteenden på många olika nivåer. Nationalekonomi kan på ett övergripande plan delas in i två huvudavdelningar: makro- och mikroekonomi. Mikroekonomi handlar om hushållens, företagens och offentliga myndigheters resursfördelning och om hur olika aktörer fattar sina beslut för att uppnå bästa möjliga resultat. Makroekonomi handlar om sambanden mellan ekonomiska företeelser i samhället i sin helhet.

I internationell ekonomi analyseras förutsättningar för handel samt utveckling i ett globalt perspektiv, medan finansiell ekonomi orienterar om finansiella transaktioner och instrument. Dessa ämnen är högst relevanta för europastudier. Många av dagens komplexa problem kräver insikter från andra discipliner och inom nationalekonomi används därför kunskap från ämnen som psykologi och statsvetenskap. Mer information om nationalekonomi finns här: http://economics.gu.se/utbildning/vad-ar-nationalekonomi

Europaprogrammet omfattar sex terminers heltidsstudier:

Termin 1: grundkurser i Europakunskap, 30 hp

Termin 2: grundkurser i profilämne, t ex nationalekonomi, 30 hp

Termin 3: fördjupningskurser i profilämne, t ex nationalekonomi, 30 hp

Termin 4: fördjupningskurser i Europakunskap, 30 hp

Termin 5: metodkurs och examensuppsats i Europakunskap, 30 hp

Termin 6: valfria kurser, t ex vid ett utbytesuniversitet i Europa eller praktik, 30 hp

Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, gruppövningar, egna arbeten och varje kurs avslutas med examination. Litteratur och ibland även undervisning på engelska förekommer på samtliga kurser i programmet. Se gärna vår YouTube-film European Studies at the University of Gothenburg och läs mer om Europaprogrammet på Centrum för Europastudiers hemsida.

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Göteborg

Höst 2025

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 2025-04-15

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights