Om utbildningen
Europaprogrammet vid Göteborgs universitet är en unik utbildning som förenar studier i det tvärvetenskapliga ämnet Europakunskap med studier i ett profilämne. Åtta profilämnen samarbetar i programmet: ekonomisk historia, företagsekonomi, historia, idé- och lärdomshistoria, kulturgeografi, nationalekonomi, sociologi och statsvetenskap.
När du söker Europaprogrammet ansöker du till ett av dessa åtta profilämnen. Tack vare sin ämnesmässiga bredd ger Europaprogrammet en mycket god grund för att arbeta med många olika uppgifter i anslutning till EU och andra verksamheter inom det nya Europa som växer fram: administration, ekonomi, företagande samt politiska, sociala och kulturella analyser. Det är vanligt förekommande att arbeta med utredning, handläggning och kommunikation inom offentliga myndigheter, organisationer, näringslivet, kultursektorn och universiteten i Sverige såväl som utomlands.
Profilämnet sociologi tar ett brett grepp på studiet av samhället. I ämnet studeras sociala relationer och processer av olika slag - alltifrån globala relationer och historiska samhällsförändringar till människors möten i vardagen och deras sociala positioner och identiteter. Exempel på forskningsområden är makt och social ojämlikhet, exempelvis kopplat till kön, klass och etnicitet, ungdomskultur och brottslighet, arbetsmarknad och arbetsliv, migration m.m. Att studera Europa eller europeisk integration sociologiskt kan exempelvis handla om att belysa frågor kring kollektiv identitet, konsekvenser av den europeiska integrationen för människors levnadsförhållande, nya konflikt- och solidaritetsmönster, eller medborgarengagemang i civilsamhälle och sociala rörelser i olika delar av Europa.
För mer information om sociologi se http://socav.gu.se/utbildning/sociologi/fristaende-kurser-grundniva
Europaprogrammet omfattar sex terminers heltidsstudier:
Termin 1: grundkurser i Europakunskap, 30 hp
Termin 2: grundkurser i profilämne, t ex sociologi, 30 hp
Termin 3: fördjupningskurser i profilämne, t ex sociologi, 30 hp
Termin 4: fördjupningskurser i Europakunskap, 30 hp
Termin 5: metodkurs och examensuppsats i Europakunskap, 30 hp
Termin 6: valfria kurser, t ex vid ett utbytesuniversitet i Europa eller praktik, 30 hp
Undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, gruppövningar, egna arbeten och varje kurs avslutas med examination. Litteratur och ibland även undervisning på engelska förekommer på samtliga kurser i programmet. Se gärna vår YouTube-film European Studies at the University of Gothenburg och läs mer om Europaprogrammet på Centrum för Europastudiers hemsida.
Kommande starter
Så ansöker du
Examen & Intyg
Göteborgs universitet
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...
Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.