Sök utbildning 👉
Universitets- & högskoleutbildning

Audionomprogrammet

Längd
3 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april
Utbildningsform
Klassrum
Längd
3 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Audionomprogrammet

studenter på audionomutbildningenq genomför en undersökning

Är du intresserad av ljud, medicin, teknik och psykologi? Audionomprogrammet passar dig som vill arbeta tillsammans med människor för att hitta individuella lösningar på hörsel- och kommunikationsproblem.

Om utbildningen 

Utbildningen ger en bred och djup förståelse för människans hörsel. Den innehåller 13 veckors praktik, vilket förbereder dig väl inför kommande arbetsliv. Som legitimerad audionom kan du arbeta med patienter inom både offentlig och privat sektor och efter examen finns även möjlighet till vidareutbildning på avancerad och forskarnivå.

Praktik

Den verksamhetsförlagda utbildningen är spridd över terminerna. Den sker i block om 2 – 4 veckor inom Hörselverksamheten, Habilitering & Hälsa, eller hos andra vårdgivare, främst i Västra Götalandsregionen. Redan under den första terminen får du besöka flera arbetsplatser.

Totalt får du 13 veckor ren praktik och därutöver ingår metodövningar, kliniska projektarbeten och patientverksamhet på campus.

Efter studierna

Som legitimerad audionom kan du arbeta med patienter inom både offentlig och privat verksamhet. Audionomer finns även inom hörhjälpmedelsindustrin, som specialister och utvecklare samt inom utbildning och forskning. Vidare kan audionomer arbeta inom myndigheteter, såsom Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Efterfrågan på audionomer är stor enligt SACO:s arbetsmarknadsprognos. Idag finns liten konkurrens för nyexaminerade audionomer vilket har lett till en positiv löneutveckling för audionomer. Behovet av audionomer är oftast mindre på utbildningsorterna.

I takt med att befolkningen blir äldre får allt fler människor besvär med försämrad hörsel. Även yngre personer drabbas exempelvis på grund av höga ljudnivåer. Hörselproblem såsom tinnitus och ljudkänslighet väntas också öka i framtiden. Audionomens kunskap är därför viktig och efterfrågad.

Så är det att plugga

Utbildningen ges av engagerade lärare med anknytning till både forskning och patientarbete. Undervisningen sker ofta i mindre grupper där du som student ges möjlighet att vara aktiv genom diskussion, reflektion och projektarbeten. Undervisningsformerna i audionomprogrammet varierar med hänsyn till olika sätt att lära, t.ex:

  • Föreläsningar
  • Seminarier
  • Laborationer
  • Workshop
  • Självstudier

Undervisning sker främst på svenska, men vissa moment förekommer på engelska. Kurslitteraturen är till stor del engelsk.

Lokaler

Undervisningen sker till största delen på Medicinareberget som ligger i anslutning till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I samma lokaler finns också utbildning till andra yrken inom vården såsom läkarprogrammet och fysioterapeutprogrammet. Tal- och hörsellabbet delar vi med logopedprogrammet och där görs bland annat ljudlaborationer och hörapparatmätningar.

Utbildningsklinik

Programmet har dessutom en utbildningsklinik där möjlighet finns att öva, laborera och ta emot riktiga patienter. Här gör vi bland annat olika hörselundersökningar och  hörapparatutprovningar. Det pågår även spännande forskningsprojekt i lokalerna. Verksamheten sker i samverkan med Hörselverksamheten, Västra Götalandsregionen.

Studier utomlands

Det finns möjligheter för dig att förlägga en del av utbildningen utomlands. Du kan t.ex. genomföra ditt examensarbete vid någon av de högskolor och universitet som Sahlgrenska akademin samarbetar med över hela världen. 

För mer information om Audionomprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 17 april

Så ansöker du

Förkunskapskrav:

  • Grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A.

Eller:

  • Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Sahlgrenska Akademin

Sahlgrenska Akademin


Reportage

Yrkesinspiration: tandhygienist

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sophia utbildade sig till tandhygienist på Odontologen i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här.

Yrkesinspiration: Audionom

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Musik och att arbeta med människor har alltid varit ett stort intresse för Sebastian Olsson. Efter ett par år i både lärar- och restaurangbranschen var det dags att testa något nytt. Han blev tipsad om utbildningen till audionom, vilket visade sig vara en perfekt matchning! 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Audionomprogrammet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
Box 400
405 30 Göteborg

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...

Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.

Highlights