Sök utbildning 👉
Universitets- & högskoleutbildning

Fysioterapeutprogrammet

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 15 oktober (Visa fler)
Utbildningsform
Klassrum
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 15 oktober (Visa fler)
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Fysioterapeutprogrammet

Fysioterapi som profession baseras på akademisk utbildning, specifik kunskap om människan och ett självständigt yrkesansvar. Fysioterapi syftar till att främja hälsa med och genom rörelse. Fysioterapeuter har unik kunskap om hur fysisk aktivitet leder till rörlighet och hälsa. Fysioterapeuter har en vetenskapligt underbyggd kompetens att förebygga sjukdomar och skador, habilitera och rehabilitera inom många olika områden i samhället, såväl i offentlig som privat verksamhet. Behoven av fysioterapeutiska insatser ökar för alla ålders- och befolkningsgrupper inom såväl skola, arbetsliv och äldrevård. Varje människas individuella resurser och förutsättning står i centrum när fysioterapeuter gör sin professionella bedömning av funktionshinder. Bedömningen ligger till grund för fysioterapeutisk intervention som sker i samråd med patienten/klienten. Svensk fysioterapi är på många områden världsledande och ger därför även stora möjligheter att arbeta internationellt.

Upplägg och innehåll

Fysioterapeutprogrammet omfattar 180 högskolepoäng. Programmet organiseras i kurser, med successiv fördjupning av teoretisk och praktisk kunskap, förmåga till självständighet, analys och kritiskt tänkande.

Huvudämnet fysioterapi undervisas utifrån dess teoretiska grund och kliniska tillämpning. I början av utbildningen lär sig studenterna hur människokroppen är uppbyggd och hur den fungerar. Studierna är då fokuserade på anatomi, fysiologi och psykologi. Grundläggande teorier och begrepp inom ämnet fysioterapi ingår.

Programmets andra och tredje år innebär en breddning och fördjupning inom ämnet fysioterapi. Studenterna lär sig identifiera, analysera, bedöma och utföra rehabiliterande och förebyggande insatser för människor med olika funktionsnedsättningar. Fysioterapi integreras successivt med andra ämnen av relevans för fysioterapi såsom medicinska ämnen (till exempel neurologi, medicinsk rehabilitering, ortopedi) och samhälls- och beteendevetenskap.

Under utbildningens andra år gör studenterna sin första handledda verksamhetsförlagda utbildningsperiod inom slutenvård och kommunvård. Senare under utbildningen ingår även verksamhetsförlagd utbildning inom rehabilitering och öppenvård. I en klinisk utbildningsmiljö får studenterna öva i att arbeta i team med blivande sjuksköterskor, arbetsterapeuter, och dietister. Utbildningen avslutas med ett examensarbete i fysioterapi.

Tre års heltidsstudier leder till en yrkesexamen och en kandidatexamen i fysioterapi. Efter examen ansöker studenten om legitimation hos Socialstyrelsen. Programmet förbereder för fortsatt utbildning på avancerad och forskarnivå samt specialistexamen inom något av fysioterapins specialistområden.

Teori och praktik

Undervisningsformerna på fysioterapeutprogrammet baseras på självstyrt lärande. Studenterna betraktas som aktivt kunskapssökande och förändringsbenägna, med ett medvetet och kritiskt värderande förhållningssätt till kunskap. Några av de undervisningsformer som används är interaktiv undervisning med föreläsningar, seminarier, gruppuppgifter, workshops och verksamhetsförlagd utbildning. Examination sker skriftligt och/ eller muntligt och praktiskt. Utbildningen innehåller totalt 22 veckors verksamhetsförlagd utbildning inom olika verksamheter i Västra Götalandsregionen. Studenternas delaktighet i utbildningen sker genom kursvärderingar samt regelbundna möten med programansvarig.

För mer information om Fysioterapeutprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

Vår

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 15 oktober

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 17 april

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Idrott och hälsa A, Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Idrott och hälsa 1, Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2

Examen & Intyg

Fysioterapeutexamen

Sahlgrenska Akademin

Sahlgrenska Akademin


Reportage

Yrkesinspiration: tandhygienist

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sophia utbildade sig till tandhygienist på Odontologen i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Fysioterapeutprogrammet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
Box 400
405 30 Göteborg

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...

Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.

Highlights