Programmet för kompletterande utbildning för tandläkare med examen från länder utanför EU/EES/Schweiz
Om programmet
Du som har en tandläkarexamen från ett land utanför EU/EES/Schweiz kan ansöka till den kompletterande utbildningen för tandläkare. Syftet med utbildningen är att du ska få de kunskaper och färdigheter som krävs för tandläkaryrket i Sverige. Utbildningen startar på höstterminen och ges på helfart under 1 år (60 hp). Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska studier (klinisk utbildning).
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, är förlagd till termin två och placeringar finns inom Folktandvården i Västra Götalandsregionen och Värmland. Göteborgs universitet fördelar platserna.
Efter studierna
Efter att ha genomgått utbildningen med godkänt resultat kan du ansöka hos Socialstyrelsen om legitimation. Det är Socialstyrelsen som beslutar om legitimationsvillkor.
Så är det att plugga
Programmet går på helfart, vilket innebär totalt 40 timmars studier i veckan. I utbildningen varvas teori och praktik, s k verksamhetsförlagd utbildning. De teoretiska momenten består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten, praktisk träning och självstudier.
Lokaler
Den teoretiska undervisningen sker i Göteborgs universitets lokaler, främst på institutionen för odontologi vid Sahlgrenska akademin på Medicinareberget.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Förkunskapskrav:
- Tandläkarexamen från land utanför EU/EES-området samt Schweiz.
- Av Socialstyrelsen utfärdat beslut om utredning i form av kunskapsprov för tandläkare, alternativt en avslutad minst fyraårig tandläkarutbildning, samt minst 1 års dokumenterad klinisk verksamhet.
- Godkända kunskaper i svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget godkänd/E.
Urval
Urval till utbildningen sker i två steg.
- Rangordning baserat på den sökandes senaste resultat på den teoretiska delen av Socialstyrelsens kunskapsprov och/eller KUT-urvalets kunskapstest.
- Intervju
I steg 1 rangordnas de sökande utifrån deras senaste resultat på den teoretiska delen av Socialstyrelsens kunskapsprov och/eller KUT-urvalets kunskapstest. De 40 sökande med bäst resultat kallas till steg 2 för intervju. Endast de som har prioriterat Göteborgs universitet först på antagning.se deltar i urvalet till GU:s KUT-utbildning
Kostnader
Som antagen på programmet är du berättigad till studiemedel.
Sahlgrenska Akademin
Sahlgrenska Akademin
Reportage
Yrkesinspiration: tandhygienist
Sophia utbildade sig till tandhygienist på Odontologen i Göteborg och precis som alla sina kursare hade hon fått jobb redan innan hon ens tog examen. Läs mer om yrket, kompetensutveckling och Sophias upplevelse här.
Intresseanmälan
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...
Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.