Om utbildningen
Byggnadsingenjör 180 hp
Skapa framtidens byggande! Världen förändras och vi måste ändra både hur vi tänker kring byggande och hur vi bygger för att kunna skapa ett hållbart samhälle. Du kan vara med och förändra den byggda miljön genom att plugga till byggnadsingenjör.
Skapa framtidens byggnader
Som byggnadsingenjör är du med och skapar byggnadsverk som ofta består i årtionden framåt. Byggnader som ska hålla både konstruktions- och miljömässigt och dessutom vara energieffektiva och ge ett bra inomhusklimat. Utbildningen har fokus främst på tillämpning och utveckling av känd byggnadsteknik vilket du får lära dig i kurser som husbyggnadsteknik, byggnadsfysik, konstruktionslära, geoteknik, byggnadens energisystem och byggnadens inomhusklimat.
I utbildningen får du också lära dig hur du kan bidra till de globala målen.
Förståelse för arkitektens arbete
En byggnad är inte enbart teknik så kurser ges även i sådant som behandlar byggnadens utseende, funktion samt placering det vill säga arkitektur. Programmets arkitekturkurser kommer inte leda till att du blir arkitekt men förhoppningsvis en byggnadsingenjör med förståelse för arkitektens arbetsområden.
Titel byggnadsingenjör
Efter utbildningen kan du titulera dig som byggnadsingenjör. Arbetet som Högskoleingenjör är kreativt och ger dig bra möjligheter till personlig utveckling. Som byggnadsingenjör kan du arbeta med ett flertal olika uppgifter.
Exempel på några tänkbara uppgifter och yrkesroller för en byggnadsingenjör kan vara sådant som:
- Dimensionera och utveckla byggnadens bärande konstruktion utifrån arkitektens idéer.
- Överföra arkitektens idéer till byggnadsritningar och andra handlingar som behövs för att kunna uppföra en byggnad. Ofta ”byggs” byggnaden upp i 3D ritprogram.
- Handlägga bygglovsärenden hos kommuner.
- Arbeta med energifrågor såsom energieffektivering av byggnader.
- Skapa och konstruera småhus för något småhusföretag och även kanske arbeta som säljare.
- Besikta och utreda eventuella fel/skador som kan uppkomma i en byggnad.
- Leda byggprojekt.
Trots att utbildningen är inriktad på det som kallas projektering som innebär att skapa underlag för att kunna bygga så utesluter inte detta att du kan arbeta med själva uppförandet, bygget som exempelvis platschef, arbetsledare eller utsättare.
Varför välja Högskolan i Gävle?
Bostadsgaranti
Behov på
arbetsmarknaden
Distansutbildningar
Så ansöker du
Anmälningsinformation
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Högskolan i Gävle Facebook
Intresseanmälan
Studera på Högskolan i Gävle
Gör som 16 000 andra – plugga på Högskolan i Gävle! Vi erbjuder dig ett brett utbud av unika och utmanande utbildningar. Hos oss hittar du allt från lärar- och ekonomutbildning till kriminolog- och civilingenjörsutbildning. Hos oss kan du välja...