Kommande starter
Om utbildningen
Lantmätarprogrammet 180 hp
Vill du spela en viktig roll i framtidens hållbara samhällsbyggande? Är du intresserad av att kombinera juridik och teknik? Vill du jobba med fastigheter, GPS, digitala kartor och geografisk information (geodata)? Då är du välkommen till Lantmätarprogrammet.
Lantmätarprogrammet har tre inriktningar och oavsett vilken du väljer kommer dina studier att ge dig en gedigen grund inom lantmäteri- och geodataområdet och utsikter till ett varierat yrkesliv med goda karriärmöjligheter.
Utbildning för en hållbar samhällsutveckling
Studier på Lantmätarprogrammet ger dig en bred utbildning inom ett spännande område i stark utveckling. Du läser en intressant blandning av teknik och juridik som behandlar hela samhällsbyggnadsprocessen, från idé och planering till genomförande och förvaltning. Oavsett vilken inriktning du väljer kommer du framförallt att studera ämnen inom lantmäteri- och geodataområdet som är viktiga för ett hållbart samhällsbyggande. Den snabba utvecklingen när det gäller digitalisering, klimatanpassning och hållbart samhällsbyggande gör att efterfrågan på din kompetens efter genomförd utbildning kommer att öka.
Med dina kunskaper bidrar du till samhällsnyttan och till att framtidssäkra en hållbar utveckling och bidrar också till att nå FN:s globala mål Hållbara städer och samhällen, Bekämpa klimatförändringarna och Ekosystem och biologisk mångfald.
Programmets tre inriktningar
Ekonomisk/juridisk inriktning
Här studerar du framförallt ämnen som fastighetsekonomi, fastighetsrätt och fastighetsbildning, men även samhällsplanering, mätningsteknik och GIS (geografiska informationssystem). Här lär du dig om rättigheter i fastigheter och om samhällets lagar och praxis inom markanvändning och exploatering.
Teknisk inriktning och inriktning högskoleingenjör
På de här inriktningarna läser du ämnen som mätningsteknik, GIS, fotogrammetri och laserskanning. Det kombineras med kurser inom samhällsplanering och fastighetsbildningsteknik. Här lär du dig om insamling, bearbetning, analys och presentation av geodata (geografisk information) med hjälp av mätinstrument som GPS, totalstation, laserskanner och drönare.
Varför välja Högskolan i Gävle?
Bostadsgaranti
Behov på
arbetsmarknaden
Distansutbildningar
Så ansöker du
Ekonomisk/juridisk inriktning
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Teknisk inriktning
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Inriktning högskoleingenjör
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3 c eller Matematik D.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Högskolan i Gävle Facebook
Intresseanmälan
Studera på Högskolan i Gävle
Gör som 16 000 andra – plugga på Högskolan i Gävle! Vi erbjuder dig ett brett utbud av unika och utmanande utbildningar. Hos oss hittar du allt från lärar- och ekonomutbildning till kriminolog- och civilingenjörsutbildning. Hos oss kan du välja...