Om utbildningen
Var med och skapa framtidens hållbara samhällen och livsmiljöer!
Du blir geograf eller samhällsplanerare med praktiska färdigheter inom GIS, 3D-visualisering samt fysisk planering. Du får kunskaper som samhället behöver inför den kommande klimatanpassningen.
Samhällsutmaningar
De två första åren på utbildningen läser alla studenter tillsammans därefter kan du välja mellan de två huvudområdena: geografi och samhällsplanering. Inom båda huvudområdena arbetar du med tillämpningar av aktuella samhällsutmaningar.
Geografi omfattar naturgeografi, till exempel landskapsformer och naturrisker, såväl som samhällsgeografi, till exempel demografi, bostadsmarknad och segregationsfrågor, men särskilt sambandet mellan naturgeografin och samhällsgeografin.
Samhällsplanering omfattar såväl den demokratiska samhällsplaneringsprocessen som skapande av översiktsplaner, detaljplaner och visuella gestaltningar av livsmiljöer samt medborgardialog.
Praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper
Programmet har fokus på praktiska tekniska färdigheter eftersom det efterfrågas på arbetsmarknaden. Du lär dig att använda programvaror för analys, visualisering och riskbedömning, som behövs för byggandet av samhället, till exempel geografiska informationssystem (GIS).
Färdigheter varvas med teoretiska kunskaper med utgångspunkt i aktuell forskning, så att skapandet av nya livsmiljöer utgår ifrån våra samhällsutmaningar.
I vissa kurser ingår fältstudier, till exempel lärarledda exkursioner och att du gör egna inventeringar och observationer av samband mellan människor och den fysiska miljön.
Praktik och utbytesstudier
Under studietiden finns även möjlighet att gå en praktikkurs för att prova på ditt kommande yrke. Studenter som gått praktikkursen berättar att de både fått ökat självförtroende i sina kunskaper och färdigheter samt i vissa fall fått jobb där de praktiserat.
Utbytesstudier är en annan möjlighet för att vidga sina horisonter. Geografi och samhällsplanering erbjuds på många universitet runt om i Europa och världen. Utbytesstudier ger en bra insikt i internationella skillnader och likheter, en kunskap som är nyttig på arbetsmarknaden. Att studera utomlands är också en rolig och givande upplevelse!
Varför välja Högskolan i Gävle?
Bostadsgaranti
Behov på
arbetsmarknaden
Distansutbildningar
Så ansöker du
Anmälningsinformation
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Urval
Betyg/Högskoleprov: 60/40 %
Examen & Intyg
Vad händer efter examen?
Företag och myndigheter efterfrågar geografer och samhällsplanerare med kunskaper om geografisk analys, som förstår förhållandet mellan natur och samhälle samt har praktiska färdigheter med att producera planer inom samhällsbyggnadsprocessen. Här ger geografi och samhällsplanering dig en fot in på arbetsmarknaden. Du kan också välja att studera vidare på magister- eller masterutbildningar inom eller utanför Sverige.
Högskolan i Gävle Facebook
Intresseanmälan
Studera på Högskolan i Gävle
Gör som 16 000 andra – plugga på Högskolan i Gävle! Vi erbjuder dig ett brett utbud av unika och utmanande utbildningar. Hos oss hittar du allt från lärar- och ekonomutbildning till kriminolog- och civilingenjörsutbildning. Hos oss kan du välja...