Videoreportage
Sjuksköterskeprogrammet
Om programmet
Sjuksköterskeprogrammet omfattar tre års heltidsstudier, både teoretiska och praktiska (kliniska studier). Huvudområdet är omvårdnad, men du läser även kurser inom biomedicin och folkhälsovetenskap. Du får lära dig att möta och vårda människor, lära dig att förstå fysiska och psykiska symtom på ohälsa samt att förebygga och behandla sjukdomar. Du får också lära dig att arbeta med förebyggande åtgärder för att förhindra fysisk ohälsa.
Det här läser du på programmet
När du börjar på programmet får du först lära dig om människans hälsa och livsvillkor samt vårdandets grunder. Under andra året fokuserar du på patientens upplevelser och behov med utgångspunkt i olika perspektiv såsom kön, ålder, kultur och typ av ohälsa. Under utbildningens sista år får du fördjupa dina teoretiska och kliniska kunskaper.
De kliniska studierna genomför du på både verksamhetsförlagd utbildning och på Högskolans kliniska träningscenter. Det kliniska träningscentret på Högskolan är utformat som en vårdmiljö med bland annat en patientsimulator som ger möjlighet till verklighetstrogna övningar. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker på olika vårdverksamheter, som vårdcentraler, sjukhus, hemsjukvård och särskilt boende. Den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs enbart inom området gamla Skaraborgs län.
Under sista året skriver du ett akademiskt examensarbete inom ämnet omvårdnad.
Passar det här programmet mig?
Sjuksköterskeprogrammet passar dig som är intresserad av att möta och samtala med människor i olika situationer i livet. Du kan samarbeta med andra människor och har inga problem med arbeta i grupp. Har du goda teoretiska kunskaper inom vård och biomedicin samt praktiska kunskaper sedan tidigare är det en fördel.
Jobb efter examen
Utbildningen ger dig både en yrkesexamen – sjuksköterskelegitimation som utfärdas av Socialstyrelsen, samt en kandidatexamen i omvårdnad – sjuksköterskeexamen. Du kommer att kunna arbeta med olika former av specialiserad sjukhusvård, hemsjukvård, vård på vårdcentral, vård på äldreboende, intensivvård samt akutsjukvård inom akutmottagning och ambulanssjukvård.
Det finns i dag en stor efterfrågan på legitimerade sjuksköterskor. Dina chanser att få jobb efter utbildningen är därför goda, både inom regionen, i övriga landet och utomlands. Sjuksköterskor utbildade i Sverige är mycket efterfrågade vid internationellt arbete.
Läsa vidare efter examen
Efter utbildningen kan du fortsätta läsa till en magisterexamen (60 hp). Du specialiserar dig då inom ett område, till exempel som skolsköterska, distriktssköterska eller med inriktning mot vård av äldre. Därefter kan du fortsätta på en forskarutbildning.
Forskning inom området
På Högskolan i Skövde bedrivs forskning och utbildning av hög kvalitet inom ämnesområdena biomedicin, folkhälsovetenskap, omvårdnad, pedagogik, socialpsykologi samt reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa.
Utlandsstudier
Genom Högskolans samarbete med utländska universitet och högskolor finns det möjlighet för dig att genomföra delar av utbildningen utomlands.
Behörighet
Dessutom krävs: Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 (eller motsvarande kunskaper).
Urval
Betyg 67%, högskoleprov 33%.Språk
Undervisningen ges på svenska. Viss undervisning på engelska kan förekomma.Examen & Intyg
Intresseanmälan
Kreativ miljö
Du kanske vill göra något nytt. Fördjupa dig inom det du redan gör, eller ändra på något som andra gör. Du kanske vill utmana dig själv och sättet du ser på världen. Du kanske vill förändra världen. Eller så vill...