Om utbildningen
Bli automationsingenjör inom robotik
Du kommer under utbildningen att få kunskaper om elkonstruktion inom automations-, och robotikområdet och en förståelse för samspelet mellan maskin, elektronik och datorer. Utbildningen omfattar PLC, HMI- och robotprogrammering och du får kunskap om automatiserade processer samt grundläggande produktkännedom. Du får också kunskap om programmering, driftsäkring och analys av robotceller. Dessutom får du kunskap om servosystemet, optisk vision- och sensorteknik, maskinsäkerhet samt fjärrstyrning och övervakning av anläggningar.
Vad du kommer lära dig
Under utbildningen kommer du att få öva på att programmera industrirobotar och att rita el-scheman för el- och automationsanläggningar. Du får träna på att driftsätta automatiserade el-/automations-anläggningar och att planera och utföra provning och testning av anläggningarna. Du lär dig att genomföra felsökning och att utföra service och underhåll.
Utbildningen sker i en av landets bäst utrustade robotverkstäder och våra lärare har lång erfarenhet från branschen. Under utbildningen lär dig att använda metoder som utvecklar din förmåga att planera, genomföra och utvärdera projekt. Du får också öva på att använda engelska som arbetsspråk.
Praktik
Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och målet är att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför består 25 procent av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.
Framtida jobb
Automationsingenjör – Robot är ett framtidsyrke och medarbetare med kunskaper inom industriell automation, mekatronik, visionsteknik och robotprogrammering blir allt mer eftertraktade.
Efter avslutad utbildning har du kompetensen att jobba med en rad olika yrken med koppling till automation – till exempel som automationsingenjör, eltekniker inom styr och regler och instrumentteknik, PLC-, SCADA- samt HMI-programmerare. Du kan även få jobb som robotingenjör, service- och drifttekniker eller vision-tekniker. Kompetens som Automationsingenjör – robot är eftertraktad och ger stora möjligheter till arbete i Sverige och internationellt.
Behörighet
Grundläggande behörighet eller motsvarande kunskaper.
Särskilda kunskaper
Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:
- Elektromekanik, 100p
- Mekatronik 1, 100 p
ELLER
- Fysik 1
- Matematik 2
När du söker till den här utbildningen, så tar vi inte bara hänsyn till dina formella meriter som examen och betyg. Din erfarenhet och personliga drivkraft har stor betydelse och därför har vi möjlighet att bevilja en studieplats även till dig som inte har formell behörighet. Vi gör då en individuell bedömning av dina yrkeserfarenheter och din förmåga att genomföra utbildningen.
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen inriktning Automationsingenjör - robot
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.
Kursinnehåll
- Yrkesrollen och projektledning, 25 Yhp
- Elkonstruktion, 25 Yhp
- Mekatronik, 25 Yhp
- Styrsystem, 25 Yhp
- Reglerteknik, 25 Yhp
- LIA 1, 25 Yhp
- LIA 2, 50 Yhp
- LIA 3, 25 Yhp
- Industriell IT, 25 Yhp
- Maskinsäkerhet, 25 Yhp
- Industriell Automation, 25 Yhp
- Robotteknik 1, 25 Yhp
- Robotteknik 2, 25 Yhp
- Robotteknik 3, 25 Yhp
- Examensarbete, 25 Yhp
5 Yhp (yrkeshögskolepoäng) motsvarar en veckas heltidsstudier.
Intresseanmälan
YH-program Jönköping University
Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val! En Yh-utbildning är framtagen och bedrivs i nära samarbete med arbetslivet. Den ger rätt kompetens för att bli framgångsrik i det yrke...
Läs mer om Jönköping University - YH-utbildningar och visa alla utbildningar.