Kommande starter
Om utbildningen
Ta chansen att förvärva kunskaper som gör dig eftertraktad av arbetsgivare både i Sverige och utomlands! En kombination av grundläggande och mer avancerade oförstörande provningsmetoder av svetsade konstruktioner ingår i utbildningen. Efter utbildningen kan du arbeta som till exempel svetsansvarig, svetsledare, svetslärare och svetskontrollant.
Under året får du utveckla dina branschkunskaper och praktiska kunskaper inom svetsning med målet att ge dig de färdigheter som krävs för att jobba som svetsansvarig och svetskontrollant.
Utbildningen vänder sig till dig som har erfaret av svetsning och vill gå vidare i karriären. Utbildningen har skräddarsytts i samarbete med regionens företag för att möta branschens behov. utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från bland annat Cert Svets, BH Svets AB, Kiwa Inspecta, Montico, Svetsansvarig i Sverige och Svetskonsult.
Du lär dig svetskonstruktion, svetsmetallurgi och materiallära, svetsmetoder och svetsutrustning, svetsarbete inom produktion och kvalitetsarbete samt projektledning.
I undervisningen ingår bland annat konstruktionsberäkningar, granskning av svetsarbete, beräkningar av svetsdiskontinuiteter, produktionsekonomi samt oförstörande provningsmetoder. Utbildningen leds av erfarna lärare som har behörighet att utbilda på Yh-nivå utfärdad av Svetskommissionen.
Efter utbildningen kan du även bli svetsansvarig, svetsledare och svetslärare för gymnasienivå.
Undervisningen är på plats 2 dagar i veckan, resterande tid är lärande i arbete och självstudier på valfri plats. Det är även möjligt att kombinera studierna med arbete.
Så ansöker du
Inträdeskrav via Yrkeshögskolan Jönköping
Grundläggande behörighet eller motsvarande kunskaper.
Särskilda kunskaper
Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:
- Kälsvets 1
- Produktutveckling 1
- Svets grund
- Tillverkningsunderlag 1
- Tre års svetsrelaterad yrkeserfarenhet
Inträdeskrav för diplomutbildning Svetsspecialist IWS enligt Svetskommissionen
För att bli antagen krävs att man bifogar relevant dokumentation och intyg enligt följande:
Grundläggande behörighet eller motsvarande kunskaper.
Alternativ 1
Tre års dokumenterad* svetsrelaterad yrkeserfarenhet samt någon av utbildningarna:
- Gymnasieskolans industritekniska program med svetsinriktning
- Slutbetyg från verkstadsskola 2 år, plåt och svetslinje
- IW-utbildning med diplom
Alternativ 2
Fem års svetsrelaterad yrkeserfarenhet samt minst en avslutad grundskoleutbildning, med slutbetyg.
För alternativ 2 får du göra ett allmäntekniskt teoretiskt inträdesprov. Om provet är godkänt är du behörig att gå IWS-kurs. Om provet är underkänt har du möjlighet att gå en 40-timmars preparandkurs som ges av de IWS-godkända skolorna. Efter godkänt slutprov i preparandkursen är du behörig att gå IWS-kurs.
*Du behöver ett tjänstgöringsintyget som är ett underskrivet papper från arbetsgivaren med logotyp. Information som tas upp är arbetstagarens arbetsgivare, arbetsgivarens arbetsbeskrivning, under hur lång tid som arbetstagaren arbetat på arbetsplatsen.
För denna utbildning sker två antagningar. Antagning för IWS har en lång handläggningstid så det är viktigt att all dokumentation skickas in omågende.
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen inriktning Svetsspecialist IWS och Svetskontrollant.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigad till studiemedel från CSN.
Intresseanmälan
YH-program Jönköping University
Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val! En Yh-utbildning är framtagen och bedrivs i nära samarbete med arbetslivet. Den ger rätt kompetens för att bli framgångsrik i det yrke...
Läs mer om Jönköping University - YH-utbildningar och visa alla utbildningar.