Om utbildningen
Allmän kurs är för dig som är intresserad av individuellt anpassade vuxenstudier. Folkhögskolans allmänna kurs går du för att börja eller komplettera tidigare studier på gymnasienivå. Du kan också studera som en förberedelse för arbetslivet eller skaffa behörighet till högskolestudier. Studiernas längd varierar mellan 1 och 3 år beroende på tidigare studier och arbetslivserfarenhet. De bedrivs i huvudsak på heltid, men det finns också möjlighet att studera i en omfattning av 50 procent eller 75 procent.
I folkhögskolemodellen är samtalet och ditt aktiva deltagande viktigt. Genom att studera i mindre grupper har lärarna mer tid för varje deltagare och du får hjälp att nå dina mål. Vi jobbar inte med prov och tester som man ofta gör i den traditionella skolvärlden, men arbetsformer med skriftliga såväl som muntliga moment är vanligt förekommande. Som deltagare har du stora möjligheter att själv vara med och utforma undervisningen utifrån intresse och egna erfarenheter.
Några gånger bryts det ordinarie schemat för skolgemensamma dagar, studiebesök, workshops, konserter och kulturevenemang med mera. Dessa är obligatoriska för alla, oberoende av hur ordinarie schema ser ut. Vi erbjuder deltagarcoacher som stöd i dina studier. Samverkan och samarbete mellan skolans olika linjer är en viktig del under din studietid. Efter skoltid erbjuds även aktiviteter anordnade av skolans fadderverksamhet och skolans idrottsförening.
Kommande starter
Kursinnehåll
För att få grundläggande behörighet till yrkeshögskola jobbar vi med följande kurser:
- Svenska 1/Svenska som andraspråk 1
- Engelska 5
- Matematik 1a, 1b eller 1c
- Samhällskunskap 1a1*
- Historia 1a1*
- Religionskunskap 1
- Naturkunskap 1a1*
För att få grundläggande behörighet till högskola jobbar vi med följande kurser:
- Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 och Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 och Svenska 3/Svenska som andraspråk 3
- Engelska 5 och Engelska 6
- Matematik 1a, 1b eller 1c
- Samhällskunskap 1a1*
- Historia 1a1*
- Religionskunskap 1
- Naturkunskap 1a1*
Vi kan även erbjuda möjlighet till särskilda behörigheter i följande kurser, förutsatt att det fungerar med antal deltagare och schema:
- Engelska 7
- Matematik 2a, 2b och 2c
- Matematik 3b och 3c
- Samhällskunskap 1a2*
- Samhällskunskap 2
- Historia 1a2*
- Historia 2a
- Religionskunskap 2
- Naturkunskap 1a2*
- Naturkunskap 2
- Psykologi 1
- Psykologi 2a
*Kurserna Samhällskunskap, Historia och Naturkunskap läses utifrån den sammanhållna kursen 1b (motsvarar 1a1+1a2) under ett helt läsår.
Vi erbjuder även ett antal tillvalsämnen som kan variera under läsårets gång beroende på förutsättningar och intresse. Några exempel på möjliga tillvalsämne:
- Idrott och ledarskap
- Dart
- Keramik
- Kreativt skapande
- Motion
- Näringsliv
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri men alla deltagare betalar 400 kronor per termin för kopierat material, tillgång till läroböcker samt olycksfallsförsäkring.
Utbildningen är CSN-berättigad.
Så ansöker du
Ansökan
Du ansöker till utbildningen i Schoolsoft. När ansökan är öppen visas en länk till Schoolsoft under kurssidan på Katrinebergs folkhögskolas webbplats.
Antagningskrav
De enda formella kraven för att börja på allmän kurs gymnasienivå är att du ska ha fyllt 18 år och ha godkänd grundskolenivå i svenska, engelska och matematik. Om du har studerat på gymnasiet men avbrutit dina studier kan du komplettera dina tidigare studier genom att fortsätta på den nivå där du slutade.
Läs mer om utbildningen på Katrinebergs folkhögskolas webbplats katrineberg.regionhalland.se/
Examen & Intyg
Folkhögskolans studieomdöme, som avser den studerandes studieförmåga, sker inte efter skriftliga prov utan är en gemensam bedömning av lärarna baserad på flera faktorer, där arbetsinsatsen och fullföljandet av studieuppgifter är en viktig del. Studieomdömet som du får när du lämnar skolan, använder du när du söker till högskolan.
Katrinebergs folkhögskola Facebook
Intresseanmälan
Katrinebergs folkhögskola – en av landets äldsta folkhögskolor
Skolan ligger i Ätrans dalgång mitt i Halland, tio kilometer öster om Falkenberg. Skolan omges av ett vackert parkområde och undervisningen bedrivs i fräscha och ändamålsenliga lokaler. Det varierade kursutbudet gör skolan till en unik mötesplats och de olika utbildningarna...
Läs mer om Katrinebergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.