Kommande starter
Om utbildningen
Undersköterska med svenska som andraspråk
Erbjuds i Uppsala och Helsingborg
Genom att kombinera undersköterskeutbildningen med svenskkurser för andraspråkiga öppnas en spännande väg för dig som strävar efter en karriär inom vård och omsorg samtidigt som du stärker din svenska färdighet. Denna unika möjlighet erbjuder dig chansen att både förvärva yrkeskunskaper och fördjupa dina språkliga förmågor. Utbildningen är inte bara givande och praktisk utan skapar också en väg mot ökad yrkeskompetens och en starkare svenskakunskap, vilket i sin tur öppnar upp nya dörrar på arbetsmarknaden.
Under utbildningens gång kommer du att utforska en mångfald av områden inom vård och omsorg. Du kommer att förvärva förmågan att erbjuda omsorgsfullt stöd till individer med olika behov och utveckla en djupare förståelse för dessa aspekter. Genom att fördjupa dig i ämnen som hygien, säkerhet och medicinska procedurer kommer du att utveckla den nödvändiga kompetensen för att framgångsrikt och professionellt utföra ditt arbete.
-----------------------------------------------------------------------------
Omfattning: 2200 poäng
Utbildningens längd: 100 veckor
Studieform: Klassrum
-----------------------------------------------------------------------------
Förkunskaper
- Godkänt betyg i SFI kurs D eller motsvarande kunskaper.
Bifoga dina betyg i din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.
-----------------------------------------------------------------------------
Klassrumsstudier
Du deltar på schemalagda lärarledda lektioner på vårt utbildningscenter 2–3 dagar i veckan där teori blandas med praktiska moment. Övrig tid studerar du på egen hand i vår webbaserade lärplattform Omniway. Denna studieform passar dig som tycker att det är svårt att studera själv och önskar hjälp att strukturera dina studier och få stöd av lärare och klasskamrater. På skolan finns gott om elevutrymmen där du kan studera och umgås med dina klasskamrater.
-----------------------------------------------------------------------------
Obligatorisk APL/Praktik
Din Arbetsplatsförlagda Lärande (APL) ger dig en unik möjlighet att tillämpa dina teoretiska kunskaper i verkliga situationer. En erfaren handledare, speciellt utsedd på arbetsplatsen, kommer att guida och stödja dig under denna period. Under din praktik kommer du att anpassa dig efter handledarens schema och följa deras riktlinjer.
Din lärare kommer att upprätthålla en kontinuerlig dialog med både dig och handledaren. Regelbundna besök på arbetsplatsen säkerställer att du har en givande och lärorik praktikperiod, samtidigt som du får ut mesta möjliga av erfarenheten. Detta samarbete och stöd garanterar att du får en djupare insikt i yrket och utvecklar dina färdigheter på bästa möjliga sätt.
-----------------------------------------------------------------------------
Omniway - Digital lärplattform
Vårt främsta mål är att göra din studieresa inspirerande och engagerande. Genom vår plattform, Omniway, öppnar vi dörrar till en värld av möjligheter för din personliga utveckling, allt i ditt eget tempo. Med ett användarvänligt gränssnitt och interaktiva funktioner strävar vi efter att ge dig verktygen att blomstra.
Oavsett om du föredrar att fördjupa dig i studierna bekvämt hemifrån, under din resa till jobbet eller i en avkopplande kafémiljö, kommer Omniway att vara din pålitliga följeslagare. Det anpassar sig efter dina behov och skapar en skräddarsydd inlärningsupplevelse som hjälper dig att nå dina mål på ett sätt som passar just dig.
-----------------------------------------------------------------------------
Interaktiv kurslitteratur
Vi tillhandahåller digital kurslitteratur inom alla våra kurser. Denna digitala litteratur är integrerad direkt i vår läroplattform, och du har enkel åtkomst till att köpa dina digitala böcker med bara ett klick när din kurs påbörjas. Den digitala kurslitteraturen inkluderar en mix av texter, bilder, videor, interaktiva övningsfrågor samt alternativet att få texten uppläst.
Det digitala formatet ger dig fördelar som tillgänglighet och kostnadseffektivitet, ofta till ett pris som är mer fördelaktigt jämfört med traditionell tryckt kurslitteratur. Samtidigt vill vi också understryka att vi stödjer användningen av tryckt kurslitteratur som ett alternativ. Det ger dig flexibilitet att välja det format som bäst passar dina inlärningspreferenser och behov. På det här sättet kan du skapa en anpassad och givande studieupplevelse som fungerar bäst för dig.
Så ansöker du
Ansökan
Här kan du läsa mer om hur ansökan går till. Anmäl intresse för att få mer information om utbildningen och ansökan direkt i din inkorg.
- Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan.
- Välj Undersköterska i kombination med Svenska som andraspråk. I kommunens kursutbud väljer du Undersköterska i kombination med Svenska som andraspråk. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.
- Ladda upp betyg/intyg. Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan skanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
- Följ din ansökan. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.
Examen & Intyg
Yrken och arbetsmarknad
Efter denna yrkesutbildning kan du direkt påbörja din yrkesbana som undersköterska. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar, men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorg och funktionsnedsättning.
--------------------------------
Undersköterska inom äldreomsorg och hemtjänst
Som undersköterska inom äldreomsorgen ger du individuell vård och omsorg till äldre i eget eller särskilt boende för äldre. Du är en del av personens vardag. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Undersköterskor på äldreboende jobbar oftast i arbetslag med annan vårdpersonal. I hemtjänsten arbetar man vanligtvis ensam hos hemma hos personen, om inte arbetet kräver att man är två.
--------------------------------
Undersköterska inom hälso- och sjukvården
Att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvården innebär att du har ett jobb där omvårdnad av andra människor är kärnan i arbetet. Inom hälso- och sjukvårdens vårdavdelningar och mottagningar arbetar undersköterskan i team med andra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet.
--------------------------------
Skötare inom psykiatrisk vård
En skötare inom psykiatrisk vård kan arbeta med patienter på en psykiatrisk avdelning eller öppenvårdsavdelning. I den vård och omsorg som kommunen är ansvarig kallas skötare ofta boendestödjare eller vårdare. En stor del av arbetet går ut på att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga att klara sin vardag genom samtal och genom att skötare och patient tillsammans gör vardagliga aktiviteter, t.ex. lagar mat, städar och motionerar tillsammans.
--------------------------------
Personlig assistent
Att arbeta som personlig assistent innebär att du kompenserar och underlättar vardagen för människor med funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning.
--------------------------------
Boendestödjare
Att arbeta som boendestödjare (boendeassistent) innebär att motivera och stödja personer med psykisk funktionsnedsättning Som boendestödjare motiverar, stimulerar och stödjer du personer med psykisk funktionsnedsättning att hantera sin vardag. Insatserna kan omfatta aktiviteter både i och utanför boendet.
--------------------------------
Stödassistent
Som stödassistent arbetar du med personer som har fysiska, psykiska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Du ger pedagogiskt stöd och omsorg för att främja personens förmågor och självständighet. I arbetet ingår också att dokumentera individens utveckling och behov för att kunna följa upp att personen får rätt stöd och hjälp.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva under din utbildning.
Våra utbildningar är studiemedelsberättigade. Du vänder dig till CSN ifall du vill ansöka om studiestöd, eller om du har frågor som rör din ekonomi under studietiden. Det snabbaste och enklaste sättet att söka studiestöd är att göra en elektronisk ansökan på deras webbplats, men du kan också kontakta dem på telefonnummer 0771-276 000.
Intresseanmälan
Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.
Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...
Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.