Snickare/Träarbetare
Lär dig hantera träarbete som utbildad snickare
Träarbetare är ett hantverksjobb som tidigare gick under benämningen snickare.
Träarbetaren är med under hela byggprocessen från att bygga formar som används vid gjutning av husgrunden tills när huset nästan är klart och snickerier samt skåpsinredning ska monteras. Andra arbetsuppgifter kan vara att montera köksinredningar, gipsa väggar, bygga stommar, montera fönster och t ex klä hus med panel.
Som träarbetare arbetar du ofta i arbetslag, men det kan även innebära självständiga arbeten hos olika kunder.
Din arbetsgivare kan vara stat, kommun eller privata företag.
Utmanande arbetsuppgifter
Träarbetare utgår nästan alltid från en ritning och ritningsläsning är därför en viktig del av jobbet. Ibland stöter träarbetaren på problem och behöver använda fantasi och skaparförmåga för att lösa uppgiften. Det kräver att du är initiativrik och kan arbeta självständigt.
Du arbetar ofta utomhus och ibland på höga höjder. Arbetet kan vara fysiskt ansträngande. Därför ger utbildningen en god grund inom arbetsmiljö samt lagar och bestämmelser inom yrkesområdet. Det förekommer tunga lyft men utvecklingen går mot att träarbetare tar hjälp av kranar och andra hjälpmedel.
När ett byggprojekt är avslutat flyttar du vidare till ett annat, vilket innebär att man byter arbetsplats relativt ofta.
Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att bli träarbetare. Efter utbildningen kan du ta lärlingsanställning och samla ihop de timmar som krävs för att få yrkesbevis.
Utbildningstid: 2024-08-26--2025-05-02
Utbildningsort: Dingle
Kursinnehåll
- Husbyggnadsprocessen - 200p
- Husbyggnad 1 - 100p
- Husbyggnad 2 - 200p
- Husbyggnad 3 ombyggnad - 200p
- Trä 1 stommar - 100p
- Trä 2 beklädnad - 100p
- Trä 3 montage 100p
Summa: 1000p
Utbildningen och dess upplägg är godkänt av BYN (Byggnadsindustrins Yrkesnämnd)
Så ansöker du
Förkunskaper:
Godkända betyg i:
-Grundskolans Svenska/Svenska som andraspråk,
-Grundskolans matematik
*Det är en stor fördel om du har körkort, men inget krav för att gå utbildningen. Du ansvarar själv för att ta dig till din APL-plats.
Till ansökan skall bifogas:
Kopia på betyg
Personligt brev
Ansökan:
Du ansöker via din hemkommun.
Kostnader/utrustning:
Läromedel ca 2000 kr.
Du skall själv köpa skyddsskor och arbetskläder.
I utbildningen använder vi oss av en digital lärplattform, och du behöver därför ha tillgång till dator och internetuppkoppling.
APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och sker på olika byggföretag, främst våren 2025 under ca 7 veckor.
Eftersom APL företagen kan finnas på orter utanför Munkedal måste du som söker vara beredd att pendla dit, på de arbetstider som din APL plats har. Eventuella kostnader för resor till företagen betalar du själv.
Studera på Kunskapens Hus - Dingle
Kunskapens Hus ligger i Dingle och erbjuder ett flertal olika utbildningar och utbildningsformer. Yrkesutbildningar för vuxna Yrkesutbildningar för gymnasiet Utbildning i Svenska för invandrare (SFI) Anpassad gymnasieskola Grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning Anpassad utbildning för vuxna Gymnasieskolans introduktionsprogram Här kan du...