Videoreportage
Automationstekniker - inriktning drift och underhåll av digitala produktionssystem
Är du teknikintresserad och ute efter ett yrke som är varierande och problemlösande?
Som automationstekniker får du möjligheten att utföra en rad tekniska och praktiska uppgifter. Det innebär bland annat installation, konfiguration och driftsättning av automatiserade system samt programmering av datorstyrda anläggningar.
Stort behov av utbildade och kompetenta automationstekniker
Industrisektorn växer i Sverige. Allt fler företag vill hänga med i teknikutvecklingen som råder, där automation är en viktig del. Behovet av utbildade och kompetenta automationstekniker stort, samtidigt som det finns en brist på automationstekniker. Att utbilda sig till det kommer med andra ord vara ett smart val för dig som snabbt vill komma ut i jobb!
För att klara av utbildningen behöver du ha en grundutbildning inom teknik. Det kan till exempelvis vara ett gymnasieprogram som industri-, teknik eller elprogrammet. Även naturprogrammet är en bra grund för att klara utbildningen.
I utbildningen går vi igenom hur det är att arbeta med automatiserade system. Här ingår allt från programmering av industriella styrsystem till drift och underhåll, felsökning och åtgärder till förbättrings- och utvecklingsarbete.
Heltidsutbildning på distans
Utbildningen går på distans och är på heltid, det motsvarar en heltidstjänst i arbetstid. Ungefär två gånger i veckan blir det lärarledda lektioner, seminarier och föreläsningar via webben och lärportalen. Det blir även en del samarbeten inom tillfälliga arbetsgrupper samt självständigt arbete där du får stöd av din handledare.
Vid åtta tillfällen träffas vi på platsträffar i Piteå, Malmö eller Västerås. Förutom att lära känna varandra bättre genomför vi även laborationer eller examinationer.
Utbildningens huvudsakliga språk är svenska, men en del kurslitteratur, artiklar och forskning kan vara på engelska.
Lärande i arbete – praktik som automationstekniker
I utbildningen blir det flera praktikperioder, som vi kallar LIA-period. Då är du ute på en arbetsplats och testar på yrket som automationstekniker i verkligheten. Under LIA-perioden har du en handledare som hjälper och guidar dig, och du kommer även att få olika mål att uppfylla. Du bygger ditt framtida nätverk, och kan om du har tur jobba på arbetsplatsen efter att du gått klart utbildningen.
Behörighet och Ansökan
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Matematik 2, 100p och Mekatronik 1 eller Praktisk ellära eller Teknik 1 eller Naturkunskap 2, 100p
Examen & Intyg
Efter utbildningen – lätt att hitta jobb som automationstekniker
Eftersom det är sådan stor brist på utbildad personal är det ofta många lediga jobb tillgängliga. Både automations- och underhållstekniker är idag eftertraktade på arbetsmarknaden!
Den kunskap som efterfrågas, till exempel hur man installerar, ställer in och kör i gång automatiserade anläggningar, kommer du ha efter utbildningen. Dessutom kommer du att ha kompetenser för att övervaka och självständigt behandla teoretisk och praktiskt inom flera andra områden.
Kostnader
Det är 8 fysiska platsträffar under hela studietiden som är två år. På platsträffarna genomför vi framförallt laborationer. Enstaka platsträffar kan infalla på en lördag/söndag. Resor bekostas ej av Lernia utan dessa står du själv som studerande.
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...