Videoreportage
Elkraftsingenjör
Om du är en problemlösare - som trivs med både praktiskt arbete och administrativa uppgifter - kan utbildningen till Elkraftsingenjör vara för dig.
Eftersom efterfrågan inom elkraftbranschen ökar, och Sverige satsar allt mer på fossilfrihet, är yrket mer stabilt och mindre konjunkturkänsligt än många andra.
Jobb inom elnät och elkraftsanläggningar
Som elkraftsingenjör kommer du att vara en central del av planering och genomförande av projekt inom elnät och elkraftsanläggningar. Du kan arbeta på arbetsplatser som nät-, industri- eller konsultbolag, där du kan välja den inriktning som passar dina intressen och mål. För många elkraftsingenjörer kan arbetsplatserna variera från dag till dag, där du ena dagen jobbar i skogen och den andra inne i en stad.
Läs på vår yrkeshögskola i Linköping
Utbildningen löper över ett år och du läser den på plats vid vår yrkeshögskola i Linköping, ca 2,5 dagar i veckan. Utbildningen motsvarar en heltidstjänst, alltså 40 timmar/vecka, och består av föreläsningar, praktiska övningar och självstudier. Du får en bred grund inom elkraftteknik och viktiga kunskaper i planering, konstruktion och beredning av elnät och elkraftsanläggningar.
Lär dig yrket praktiskt på LIA
Under utbildningen kommer du också att vara ute på LIA (lärande i arbete) på en arbetsplats inom elkraft. Under LIA-perioderna får du möjlighet att testa yrket på riktigt och få vägledning av en handledare. För många av våra utbildningsdeltagare leder LIA till att de får jobb efter utbildningen.
Behörighet och Ansökan
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver detta kräver vissa utbildningar särskilda förkunskaper och/eller villkor. Se nedan vad som gäller för just denna utbildning.
Särskilda förkunskaper/villkor
Kurser du behöver ha
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Fysik 1, 150p
- Matematik 2, 100p
Examen & Intyg
Efter utbildningen
Många karriärmöjligheter efter utbildningen
Efter utbildningen kan du söka anställning inom olika sektorer, som elnätsbolag, industri eller företag inom elkraftområdet. Du kan jobba i roller som projektör inom elkraft, elkonstruktör, elkraftsingenjör inom förnyelsebar elproduktion och beredare/planerare inom eldistribution hos el- och nätbolag. Det finns också möjlighet att arbeta som projektledare inom elkraftbranschen.
Intresseanmälan
Vill du ha en utbildning med mycket praktik och som leder till jobb? Lernia Yrkeshögskola erbjuder kostnadsfria och studiemedelsberättigade YH-utbildningar inom följande områden: Vårdadministration Pedagogisk verksamhet IT Teknik, Industri & Tillverkning Vårdspecialiseringar Alla utbildningar är framtagna tillsammans med stora aktörer inom...