Kommande starter
Om utbildningen
Är du fascinerad av de grundläggande principerna för vår värld: materiens minsta beståndsdelar och vilka krafter som verkar på dem? Detta masterprogram gör det möjligt för dig att delta i jakten på ny kunskap genom internationella experiment som de vid CERN och FAIR.
I detta masterprogram får du en förståelse för de grundläggande principerna som styr hela den fysiska världens struktur, genom de matematiska teorierna och experimentella data som avslöjar fysiken i det kända universum. Bland annat kommer programmet att ge dig specialiserad kunskap om standardmodellen för fysik, inklusive dess fundamentala potential att förklara fysikens grundprinciper, samt dess begränsningar. Du får insikt i den forskning som strävar efter förklaringar utanför standardmodellens ramar, till exempel i fråga om universums mörka materia. Du kan också lära dig om atomkärnornas kvantmekaniska natur: från studier av dess många olika strukturer till jakten på nya supertunga grundämnen. Och till och med vad som händer när det smälter till ett kvark-gluon-plasma, den extremt energitäta materien som kännetecknade det tidiga universum.
Programmet erbjuder ett brett utbud av masterprojekt som täcker allt från att utföra experiment och dataanalys, till e-vetenskap och utveckling och testning av hårdvara. Vi är involverade i ATLAS- och ALICE-experimenten vid LHC på CERN och deras uppgraderingar. Mörk materia utgör majoriteten av materien i universum, men vad är den uppbyggd av? LDMX-experimentet förbereds för att besvara den frågan. HIBEAM/NNBAR-samarbetet är ett planerat internationellt program för att undersöka neutronomvandlingar mellan materia och antimateria vid ESS. Forskning om stabilitet och struktur hos atomkärnor utförs inom de internationella FAIR-NUSTAR- och CERN-ISOLDE-samarbetena, men också vid andra anläggningar i Europa och USA. Inom tillämpad kärnfysik studerar vi antropogen radioaktivitet i miljön.
Programstruktur
Programmet innehåller två obligatoriska kurser, en i kvantmekanik och en om kvantfysik inom forskning och samhälle. Under ditt första studieår kommer du också att välja mellan ett antal andra kurser, till exempel i experimentella verktyg, modern experimentell partikelfysik eller avancerad kärnfysik.
Under ditt andra studieår fortsätter du att bygga på din expertis utifrån dina personliga preferenser. Till exempel kan du ta en kurs i teoretisk partikelfysik. Ditt examensarbete kommer att motsvara antingen 30 eller 60 högskolepoäng och görs i en forskargrupp. Under examensarbetet har du möjlighet att vara en aktiv medlem i ett internationellt forskarteam och i vissa fall besöka experimenten eller delta i workshops och möten.
Karriärmöjligheter
Masterprogrammet ger en bra grund för forskarstudier inom partikel- och kärnfysik och förbereder dig för att arbeta vid de stora internationella forskningslaboratorierna. Både forskningsanläggningarna i Lund - MAX IV-laboratoriet och ESS (European Spallation Source) - och de runt om i världen.
En masterexamen i partikel- och kärnfysik förbereder dig också väl för en karriär utanför akademin; många utexaminerade går vidare till jobb inom områden som informations- och kommunikationsteknik eller e-vetenskap, där det finns behov av expertis inom avancerad programmering och modellering samt bearbetning av stora datamängder.
https://www.fysik.lu.se/en/master-in-experimental-particle-and-nuclear-physics
Så ansöker du
Examen & Intyg
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...