Sök utbildning 👉
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i fysik, Kvantinformation och kvantvetenskap

Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2025

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Programmet i kvantinformationsvetenskap och teknik erbjuder dig en allmän fysikutbildning med särskilt fokus på kvantvetenskapens snabbt växande område ur både ett teoretiskt och experimentellt perspektiv.

Att förstå kvantteorin leder till grundläggande insikter om den fysiska världen och det faktum att kvantsystem kan användas för att manipulera informationsbehandling på sätt som inte har någon motsvarighet i klassisk fysik och vanlig teknik.

Du kommer att studera kvantteori, fysikens roll i information och dess kopplingar till stora kvantteknologier som kvantdatorer, kvantkommunikation och kvantsimulering. Utöver kvantmekanik täcker kurserna ljusets kvantteorin, de teoretiska aspekterna av information som bärs av kvantsystem, lasrar och fysiken inom flera viktiga områden för kvantteknologi, såsom supraledare, nanostrukturer och atomer.

Programmet har starka kopplingar till forskning i de många grupperna vid Lunds universitet som arbetar med kvantvetenskap och teknik, allt från grunderna för kvantteorin till Lunds Laser-Lab och Lunds Nano-Lab.

Karriärmöjligheter

Detta masterprogram ger en grund för flera karriärvägar. Det ger dig den nödvändiga kunskapsbasen för att bedriva en forskarutbildning i antingen teoretisk eller experimentell kvantinformationsvetenskap och/eller kvantteknologi. Det ger dig också goda möjligheter att komma in i kvantteknikbranschen, som är på frammarsch både i Sverige, Europa och runt om i världen, med allt fler företag, både nya och sedan länge etablerade, som siktar på att utveckla sina applikationer inom datorer, information säkerhet, simulering, avkänning etc. Som examen på detta program är du också rustad för jobb inom icke-kvantindustrin, till exempel inom programmering, modellering och databehandling.

https://www.fysik.lu.se/en/master-in-quantum-science-and-technology

Så ansöker du

Kandidatexamen om minst 180 hp i fysik eller motsvarande. Examen ska innehålla minst 90 hp i fysik. Engelska 6/Engelska B.

Examen & Intyg

Masterexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights