Kommande starter
Om utbildningen
Tilltalas du av möjligheten att jobba med klimatmodeller och klimatlösningar, eller att utveckla mätmetoder för insamling och analys av miljödata? Vill du arbeta med planering av resurser som vind och vatten? Denna utbildning ger dig kunskap och verktyg som kan användas i många olika sammanhang och i olika geografiska områden i världen.
Naturgeografi och ekosystemvetenskap handlar om processer som är relaterade till mark, vatten, biosfär och atmosfär och hur dessa samspelar med varandra. Naturgeografer och ekosystemvetare har verktygen för att analysera förändringar i tid och rum, exempelvis i olika landskap, ekosystem och klimat. Sådana kunskaper är eftertraktade inom flera olika områden. Man kan bland annat arbeta med att modellera framtidens klimat och hitta lösningar för hur vi ska anpassa oss till klimatförändringarna. En annan viktig arbetsuppgift är planering. Det kan exempelvis handla om att undersöka vilken plats som är bäst att bygga vindkraftverk på, med hänsyn till vind- och markförhållanden och att människor och djur inte ska störas. Det kan också handla om miljöövervakning eller hur utbyggnad av stadsbebyggelse och vägar kan anpassas till vattenresurser och markförhållanden.
Under utbildningen
Under utbildningen lär du dig bland annat om geografiska informationssystem (GIS), klimatologi, ekosystem och biologisk mångfald samt användning av flyg- och satellitbilder för miljöövervakning. Studierna innefattar föreläsningar, laborationer, exkursioner, fältarbeten, seminarier och egna projekt. Du kommer att få praktisk erfarenhet av olika mätmetoder samt åka på flera exkursioner, under en eller flera dagar. Du får också möjlighet att åka på en längre utlandsexkursion. De senaste åren har resan gått till Uganda.
Under de två första åren läser du ett basblock av kurser i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Utbildningen innehåller även valfria kurser i andra ämnen, exempelvis miljörätt, geologi eller något annat som passar dig. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. Under hela studietiden kommer du att komma i kontakt med forskare och ta del av högaktuella forskningsprojekt. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som du kan göra i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.
Hela utbildningen ges på engelska. Många studenter väljer att läsa de valfria kurserna som utbytesstudenter vid ett utländskt universitet, vilket ger möjligheter att fördjupa sig inom ämnesområden som inte finns i Lund. Vi har utbytesavtal med universitet över hela världen. Genom att läsa en termin utomlands kan du skaffa en unik utbildningsprofil som passar just dig. Samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.
För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet på minst en kurs (SI står för samverkansinlärning). På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.
Efter utbildningen
Efter utbildningen väljer många studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram.
Många naturgeografer och ekosystemvetare har en betydande roll inom miljö- och naturvårdsarbete eller samhällsplanering. De kan också arbeta med exempelvis utveckling av analytiska metoder eller med resursplanering och bistånd i utvecklingsländer. Några exempel på yrkestitlar för naturgeografer är naturvårdskonsult, miljöövervakare, klimatanpassningsrådgivare, samhällsplanerare och GIS-expert. Utbildningen ger dig också stora möjligheter att efter en masterexamen gå vidare med en forskarutbildning.
Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.
https://www.nateko.lu.se/education/bachelor-programme-physical-geography-ecosystem-science
Så ansöker du
Examen & Intyg
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...