Kommande starter
Om utbildningen
Vill du arbeta mot psykisk hälsa och välbefinnande med hjälp av psykoterapeutiska metoder? Psykoterapeutens uppgift är att i samtal med patienten undersöka psykiska problem, kartlägga hinder och möjligheter och hjälpa patienten att hitta åtgärder för att hantera och förändra sin tillvaro och öka sin livskvalitet.
Psykoterapeutprogrammet är en yrkesutbildning på avancerad nivå som leder till psykoterapeutexamen. Utbildningen är förlagd till tre års halvtidsstudier och riktar sig till dig som redan har en akademisk vårdutbildning (som exempelvis psykolog-, socionom- eller läkarexamen) samt en grundläggande psykoterapiutbildning. Efter att du fullföljt utbildningen och examinerats kan du ansöka om psykoterapeutlegitimation hos Socialstyrelsen.
Utbildningens innehåll och upplägg
Programmet ges med tre inriktningar, psykodynamiskt orienterad psykoterapi, familjeterapi och kognitiv-beteendeinriktad psykoterapi. Under utbildningen kommer du växlingsvis att jobba med psykoterapeutiskt arbete på din arbetsplats och ha undervisning som främst sker på campus i Lund.
Under utbildningen får du fördjupade kunskaper om psykoterapi och relevanta teman såsom professionella och etiska förhållningssätt, psykoterapeutisk metod, diagnostisering och bedömning, intervention och prevention, vetenskapsteori, metodfrågor och vetenskaplig kommunikation. Undervisningen präglas av en stor bredd i undervisningsformer och där teoretiska och praktiska inslag hela tiden samspelar. Modern forskning och teoriutveckling tillgodoses i utbildningen. Utbildningen vilar på vetenskaplig grund samt på beprövad erfarenhet och utvärdering. Kritisk reflektion och utvärdering är centrala delar under utbildningens alla moment, och det finns en tydlig samverkan mellan programmets olika inriktningar.
Utbildningens sju kurser bygger på varandra och ger progression gällande kunskap, förståelse, färdigheter och förhållningssätt. Kurserna innehåller undervisning rörande psykopatologi och diagnostik, etik och juridik, psykoterapeutiska teorier och metoder samt vetenskapsteori och forskningsmetodik. En del av undervisningen sker genom grupphandledning på psykoterapier, vilka studenten genomför på sin arbetsplats. I utbildningen ingår dessutom utbildningsterapi omfattande 50 timmar. Den studerande svarar själv, och på egen bekostnad, för att utbildningsterapin blir fullgjord. Psykoterapeuterna som anlitas för detta ska vara legitimerade psykoterapeuter. Den studerande skall också under utbildningen ha arbetat minst 25 % av heltid och i sin yrkesverksamhet ha haft ett pågående arbete med psykoterapi.
Genom hela programmet arbetas konsekvent med att tillägna sig en fördjupad förståelse för vetenskaplig kunskapsbildning och vad ett vetenskapligt förhållningssätt innebär i psykoterapeuters praktik, dels inom ramen för ämneskurserna, men även genom kurser och moment relaterade till ämneskunskapsbildning såsom forskning och metodutvärdering.
Efter utbildningen
Efter utbildningen kommer du att ha djup och bred kunskap om psykoterapeutisk behandling och självständigt kunna bedriva psykoterapi inom många olika slags verksamheter. Din kompetens efterfrågas exempelvis inom barn- och vuxenpsykiatri, vårdcentraler och sjukvård. Många psykoterapeuter är egna företagare med egen praktik. Arbetsmarknaden för psykoterapeuter är för närvarande god med en arbetslöshet som är väsentligt lägre än genomsnittet. Alla prognoser tyder på att detta läge kommer att bestå även framöver.
https://www.psy.lu.se/utbildning/dig-som-vill-studera-psykologi/att-studera-pa-psykoterapeutprogrammet
Så ansöker du
Examen & Intyg
Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...